Код кога су предмети "Југовић", "Кнежевић", "Марковић"?

Предмети који се односе на убиства директора тадашњег Српског осигуравајућег друштва "Јахорина" Ристе Југовића и начелника ЦЈБ Источно Сарајево Жељка Марковића уступљени су Тужилаштву БиХ 17. марта 2006. године, односно 14. марта 2006, речено је  у Окружном тужилаштву Источно Сарајево.

Република Српска 17.06.2014 | 15:56
Код кога су предмети "Југовић", "Кнежевић", "Марковић"?

Када је ријеч о предмету који се односи на убиство замјеника начелника ЦЈБ Источно Сарајево Срђана Кнежевића, у Окружном тужилаштву Источно Сарајево кажу да је овдашњи Окружни суд 28. априла 1999. године донио ослобађајућу пресуду за шест лица, коју је потврдио Врховни суд Републике Српске 13. децембра 1999. године.

Међутим, у Тужилаштву БиХ тврде да се неразјашњена убиства Кнежевића, Марковића и Југовића више од 10 година налазе у раду у Окружном тужилаштву Источно Сарајево, које је заједно са МУП-ом Републике Српске проводило истрагу о овим убиствима.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић тврди да су Тужилаштву прослијеђене копије ових предмета, али да формално никада нису пребачени у ову правосудну институцију.

"Оригинали предмета налазе се у Окружном тужилаштву Источно Сарајево, а ми смо добили копије у случају да, у оквиру истрага о организованом криминалу, дођемо до неких доказа о извршиоцима ових убиства", каже Грубешић.

У Тужилаштву БиХ кажу да "настављају борбу против организованог криминала и расвјетљавање до сада неразјашњених убистава, која друге институције нису успјеле да ријеше, те да ће свакако, уколико у даљим истрагама организованог криминала дођу до доказа и извршиоца свих неразјашњених убистава у БиХ, процесуирати починиоце".

"Међутим, хипотеку неразјашњених злочина, који се процесуирају пред ентитетским правосуђем не желимо носити", наводи се у одговору из Тужилаштва на питање Срне када ће бити окончана истрага у вези са овим
убиствима, уз сугестију да "то питање треба поставити ентитетском правосуђу и полицији".

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац 12. јуна упутио је писмо главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу у којем апелује на Тужилаштво БиХ да, осам година након што је из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузело предмете који се односе на убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, оконча истрагу и коначно процесуира извршиоце и наредбодавце тих злочина.

Кошарац је и 29. априла на 37. сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поставио делегатско питање у коме је тражио да Тужилаштво БиХ одговори када ће расвијетлити ова убиства и процесуирати извршиоце и наредбодавце тих злочина који су се десили у Источном Сарајеву, у периоду од 7. августа 1998. до 24. септембра 2002. године, али одговор још није добио.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дјого

17.06.2014 14:52

Па добио је лопов одговор. Све се крије у Тузиластву Републике Српске и сто се прави луд. Реци јавно ми смо затаскали ствари, а не да сада као тразис одговор од Тузиластва БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

17.06.2014 19:26

Зашто би он заташкавао ствари то се дешавало у ранијем периоду. Баш напротив, њима би одговарало да се открије.

ОДГОВОРИТЕ