Kod koga su predmeti "Jugović", "Knežević", "Marković"?

Predmeti koji se odnose na ubistva direktora tadašnjeg Srpskog osiguravajućeg društva "Jahorina" Riste Jugovića i načelnika CJB Istočno Sarajevo Željka Markovića ustupljeni su Tužilaštvu BiH 17. marta 2006. godine, odnosno 14. marta 2006, rečeno je  u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo.

Republika Srpska 17.06.2014 | 15:56
Kod koga su predmeti "Jugović", "Knežević", "Marković"?

Kada je riječ o predmetu koji se odnosi na ubistvo zamjenika načelnika CJB Istočno Sarajevo Srđana Kneževića, u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo kažu da je ovdašnji Okružni sud 28. aprila 1999. godine donio oslobađajuću presudu za šest lica, koju je potvrdio Vrhovni sud Republike Srpske 13. decembra 1999. godine.

Međutim, u Tužilaštvu BiH tvrde da se nerazjašnjena ubistva Kneževića, Markovića i Jugovića više od 10 godina nalaze u radu u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje je zajedno sa MUP-om Republike Srpske provodilo istragu o ovim ubistvima.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić tvrdi da su Tužilaštvu proslijeđene kopije ovih predmeta, ali da formalno nikada nisu prebačeni u ovu pravosudnu instituciju.

"Originali predmeta nalaze se u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, a mi smo dobili kopije u slučaju da, u okviru istraga o organizovanom kriminalu, dođemo do nekih dokaza o izvršiocima ovih ubistva", kaže Grubešić.

U Tužilaštvu BiH kažu da "nastavljaju borbu protiv organizovanog kriminala i rasvjetljavanje do sada nerazjašnjenih ubistava, koja druge institucije nisu uspjele da riješe, te da će svakako, ukoliko u daljim istragama organizovanog kriminala dođu do dokaza i izvršioca svih nerazjašnjenih ubistava u BiH, procesuirati počinioce".

"Međutim, hipoteku nerazjašnjenih zločina, koji se procesuiraju pred entitetskim pravosuđem ne želimo nositi", navodi se u odgovoru iz Tužilaštva na pitanje Srne kada će biti okončana istraga u vezi sa ovim
ubistvima, uz sugestiju da "to pitanje treba postaviti entitetskom pravosuđu i policiji".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac 12. juna uputio je pismo glavnom tužiocu BiH Goranu Salihoviću u kojem apeluje na Tužilaštvo BiH da, osam godina nakon što je iz Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu izuzelo predmete koji se odnose na ubistva Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, okonča istragu i konačno procesuira izvršioce i naredbodavce tih zločina.

Košarac je i 29. aprila na 37. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH postavio delegatsko pitanje u kome je tražio da Tužilaštvo BiH odgovori kada će rasvijetliti ova ubistva i procesuirati izvršioce i naredbodavce tih zločina koji su se desili u Istočnom Sarajevu, u periodu od 7. avgusta 1998. do 24. septembra 2002. godine, ali odgovor još nije dobio.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Djogo

17.06.2014 14:52

Pa dobio je lopov odgovor. Sve se krije u Tuzilastvu Republike Srpske i sto se pravi lud. Reci javno mi smo zataskali stvari, a ne da sada kao trazis odgovor od Tuzilastva BiH.

ODGOVORITE
Name

ccc

17.06.2014 19:26

Zašto bi on zataškavao stvari to se dešavalo u ranijem periodu. Baš naprotiv, njima bi odgovaralo da se otkrije.

ODGOVORITE