Иванић уцјењује Савез за промјене

Савез за промјене, којег чине опозиционе странке на челу са СДС-ом, још увијек није договорио имена кандидата за предсједничке нивое (предсједник РС, члан Предсједништва БиХ), који би требали да се супротставе представницима странака окупљених око СНСД-а.

Република Српска 17.06.2014 | 21:59
Иванић уцјењује Савез за промјене

Кључни проблем око којег унутар Савеза не могу да се усагласе јесте инсистирање Младена Иванића, шефа ПДП-а, да он буде кандидат за члана Предсједништва. Томе се оштро противе у СДС-у, чија већина високих функционера сматра да тој странци требају припасти обје номинације.

Ни остале чланице Савеза нису одушевљене Иванићевом идејом о кандидатури, јер је ПДП странка у расулу и номиновање њеног шефа био би покушај спасавања те партије, што никако није циљ предстојећих избора.
Циљ је побиједити Режим, а не спасавати ПДП, који, нажалост, нико и ништа не може спасити од даљег потонућа и свођења на потпуно маргиналну политичку опцију.

Иванић уцјењује чланице Савеза, посебно СДС, да ће самостално наступити са својим кандидатима, уколико не добије номинацију Коалиције, што је додатни разлог да му се та кандидатура ни случајно не дозволи. Јер, након таквих поступака, боље је да СДС, НДП и остале чланице Савеза изгубе изборе без ПДП-а, него да побиједе са том странком, чија је комплетна историја саткана од уцјена и кардиналних политичких грешака њеног лидера и полтрона којима се окружио.

Наравно, Савез неће изгубити изборе, без обзира да ли ће ПДП бити дио те Коалиције или не, али би и прије избора могао показати опредијељеност за промјенама, тако што ће Иванићеву странку избацити и препустити је на милост и немилост бирачима. Прецизније немилост, јер ће наредни избори бити лабуђи пјев ПДП-а. (Уколико би ПДП заиста и остварио своје пријетње и самостално изишао на изборе, освојили би, реално, један директни мандат, док у оквиру Савеза могу рачунати на три).

СДС треба дати оба кандидата за предсједничке позиције, јер на тај начин показују спремност да преузму одговорност у наредном периоду. И СНСД је на свим протеклим изборима имао своје кандидате, који су 2006. и 2010. године побиједили и та водећа режимска странка сноси највећи дио  одговорности за дешавања у протеклих осам и по година, док њен мањи дио пада на леђа ДНС-а и СП-а, што је једино и природно.

Иванићево инсистирање да номинацији за члана Предсједништва БиХ узроковано је жељом да покуша да спаси што се спасти од ПДП-а може, јер се та странка, јавно, растаче на најпростије факторе. Истина је да предсједничка номинација свакој странци даје мало јачу димензију унутар бирачког тијела у односу на оне који немају кандидате, али је истина и да свако правило има изузетак.

То је у овом случају ПДП, који су у толикој мјери захватиле ерозивне силе да њих не може зауставити чак ни Божија рука, а камоли Иванићева кандидатура.

Уз то, добар дио високих функционера ПДП-а Иванића сматра најодговорнијим за овакво стање и сопствени одлазак на маргину, што је и неспорно.

Иванић годинама није чинио ништа да помири „рогове у врећи“, па су се рогови у толикој мјери намножили да су врећу потпуно избуцали и сада из ње цури на све стране.

Да ствар буде црња, Иванић и не покушава покрпити рупе; Штавише својим опортунизмом он поспјешује њихово ширење и сукобе унутар странке.

Једино му је стало до сопствене позиције, о чему најбоље свједочи податак да испред ПДП-а поново кандидује себе, а да ниједан страначки орган није донио такву одлуку. Политика „ПДП то сам ја“ довела је и Иванића и ту странку у ситуацију у којој се улазак у ПДП сматра дебилизмом, а одлазак из партиије најквалитетнијим могућим потезом.


У ПДП не улази нико (истина, ушао је Слободан Поповић, бивши члан СДП БиХ, што му је животна грешка), а одлазе многи.

У овом тренутку зна се да ће ПДП у наредним мјесецима напустити најмање три висока функционера који вуку неколико хиљада гласова.


То је, прије свих, Мирослав Малијевић, (власник Фагуса) из Котор Вароши, који је са Милорадом Додиком договорио трансфер и обећао му прелазак у СНСД готово комплетног Општинског одбора ПДП-а из тог градића.Чека се прави тренутак да се прелазак обзнани.

Замислите ситуацију у којој је Иванић добио предсједничку номинацију, а високи функционери му свако мало напуштају странку и махом прелазе у СНСД!

Коме такав кандидат треба? И шта је ту промјена?! Предаја избора и прије него што су се десили.

Уколико Савез прихвати такву игру, онда они показују да им је ниво свијести раван нули и да се од њих не може очекивати ама баш ништа.

У тој ситуацији, бијели листић је најефикаснији одговор бирача на недговорност опозиционих политичара.

Овакав став подупиру и провјерени подаци који кажу да у регији Херцеговина постоји снажан сукоб на релацији Славко Вучуревић-Александар Голијанин, који Иванић не може нити хоће да разријеши.

У Општинама Источног Сарајева, ПДП је у потпуном расулу, сем на Палама и у Сокоцу, а и ту је битка између Зорана Ђерића и Мирослава Брчкала. Ђерића је Иванић „пустио низ воду“, у оквиру пројекта свођења ПДП-а на пропали СТР.


У Зворнику и регији Бирач та странка готово да и не постоји, док је у Бијељини у великом паду. У Добоју и Теслићу је уопште нема, а идентична је ситуација и у регији Брода и Дервенте.

У регији Приједор Иванић намјерава урушити Перицу Бундала, који једини посједује реалне гласове. Урушавајући њега, урушиће и шансе за посланички мандат. Те шансе је већ изгубио у регији Градишка, гдје му је у СДС прешло око хиљаду чланова.

У регији Бањалука, гдје је ПДП традиционално имао по два мандата, сада је сведен на један. А и тај је упитан након што Малијевић, те још један високи функционер странке из највећег града РС напусте ПДП.

Иванићу, који је и изазвао све ове сукобе, то се сада враћа као бумеранг, а на изборима ће се одразити на начин да најмање трећина бирача ПДП-а неће свој глас дати њему. Незадовољници ће их усмјерити ка другим кандидатима, о чему велики број њих већ интензивно преговара.

На крају, поставља се питање ко ће гласати за Иванића, када то већ неће учинити бројни високи функционери те странке и бирачи које они контролишу?

Гласачи СДС, НДП и осталих чланица Савеза?!

Сулуда и неодржива опција, јер те странке немају никакав интерес да се боре за Иванића, када у томе не учествује добар дио ПДП-а.

Зато би Иванићу најпаметније и најквалитетније било да коначно извади главу из пијеска, престане изигравати
лажни фактор, суочи се са реалном пропашћу свог пројекта и припомогне Савезу колико може са својом разбијеном, нејаком, оронулом и ислуженом групицом политичких евнуха. На тај начин себи омогућава још пар година животарења на маргини; У супротном, треба већ сада обући црнину за ПДП-ом. 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

РР

17.06.2014 11:51

МИЋО И ОГИ ЦАРЕВИ!ПРИСТАЋЕ ИВАНИЋ И НА ДРУГЕ ФУНКЦИЈЕ, НЕ ПАЛИТЕ ДЗАБА ВАТРУ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

17.06.2014 12:11

Постено је Мицо и Иваниц.До побједе у октобру. СВИ КАО ЈЕДАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

17.06.2014 12:16

Одлицан и студиозан текст који најављује скору пропаст ПДП-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.Радован

17.06.2014 12:31

Треба се веше ријешит овог Иванића, шта хоће он странка му тоне а он тражи мјесто у Прдсједништву,СДС треба да има свога кандидата а Иваницу дати ону позицију у будућој Влади РС на основу броја гласова који освопји његов ПДП !!! Све остало је непоштено ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

17.06.2014 12:33

Какав Иванић и какви бакрачи. Он може да добије само функцију у Савету министара и ништа више. То би добио ако неправи галаму у противном га треба изнацити из савеза за промене. Оги мора бити нови председник РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

17.06.2014 13:05

Са Иванићем или без њега свеједно вам је.Пораз је неизбјежан и примиче се.Биће још бјежаније прије октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамо

17.06.2014 13:06

Ђе пуно баба,килава су дјеца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даца25

17.06.2014 13:59

Ста реци, него да ПДП користи ситуацију гдје год то мозе, да ли то било на републицком или локалном нивоу. Јесте да су приступили Савезу за промјене, али крајње је не примјерено то сто раде, тј. зеља да се високо позиционирају преко ледја СДС-а. Колико моземо да схватимо, то је једна од идеја коју слиједе унутар странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

17.06.2014 14:18

Мозете се окупљати колико хоцете,Додик је дозивотни предсједник Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миливоје

17.06.2014 14:20

Савез ће да побједи и са Иваницем и без њега!? Е,свашта... Па изборе, мозе одлучити један глас а не неколико хиљада!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

17.06.2014 14:23

Не знам чему оволики аморзититет и мржња према ПДП-у у овом чланку!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.06.2014 14:30

И кад би ишао самостално СДС би побједио! Вријеме је за СДС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

17.06.2014 14:36

Превелике амбиције а мала политичка странка? Зашто се није задовољио неком министарском функцијом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

17.06.2014 14:38

Па кад су нешто сами постигли!? Увијек добијају позиције преко тудих леда. СДС их се треба отарасити, одбацити изофирани баласт. Само сметају, као и СНС. Шака њих намећу себе и своје и уцјењују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина..

17.06.2014 14:50

Власт је-сласт..Сви би да јасу,па и иваниц..Бице ту борба и сви це се распасти као сто су се и "искрпили"..Јос сте млади и зелени(поготово)..:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАГИ

17.06.2014 15:11

Младен Иваниц 6 година ниста није радио, осим сто су он и Бореновиц попили кафу са милорадом Додиком у Класницама. Младен Иваниц је увео политицку проституцију на сцену у Републици Српској. Ако СДС, НДП и остали цланови Савеза за промјене прихвате Иваница као кандидата то це их одвести у изборни пораз. Савез има снагу и без ПДП-а да побједи Младена Иваница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алек

17.06.2014 15:13

На локалним изборима 2012 године ПДП је имао 65 хиљада гласова за скупстине опстина а СДС 135 000. СДСје уз подрску ПДП-а добио 41 начелника а ПДП уз СДС-ову подрску свега једног. Не знам на цему овај јефтини новинар базира ову прицу. Сто се тице проблема између појединих функционера у ПДП-у то је нормалан ривалитет. Да су постене намјере овог ко је писао овај текст, онда би писао о сукобу Игора Радојичића и Цвијановичеве. Сукоб је био такав да је зракомлатом у року пола сата главни баја дошао у НСРС да спријечи даљу свадју. Ја савјетујем ПДП-у да самостално иде на изборе као рецимо на локалу 2012. у Истоцном Новом Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инфо_Републике_Српске

17.06.2014 15:14

Ово је велика трагедија за насу републику...Овај Иваниц и сама странка Пдп је добила повјерење народа и продала пола дрзавних фирми... Од 2000 до 2005 год. сви министри и функционери из пдп-а су стекли огромно богатство продавајуци те дрзавне фирме... Туга и јад ста се све ради...Пдп - Снсд... Народе : 12.10.2014.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.06.2014 15:24

За "алек" Бас би било фино видјети колико би Иваниц освојио гласова кад би исао сам на изборе. Сконтајте да ПДП-а висе нема. Ало људи та странка не постоји. Постоји само амбиција највеце политицке љенцуге да буде цлан Предсједниства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко ПДП Брод

17.06.2014 15:56

Васковићу, ово за Брод ти је чиста ЛАЖ, или можда неинформисаност. ПДП у Броду има све више присталица, јер се једино ПДП изјашњава као опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

17.06.2014 16:07

НЕ СМЕ ДОЋИ ДО РАСКОЛА У КОАЛИЦИЈИ. ТО БИ ЗНАЧИЛО ТОТАЛНИ ХАОС НА СВИМ НИВОИМА. РЕЖИМ ЋЕ КОРИСТИТИ СВАКУ МОГУЋУ МЕТОДУ ДА НАПРАВИ РАСКОЛ У КОАЛИЦИЈИ ЗА ПРОМЕНЕ И ИСКОРИСТИ ПРИЛИКУ ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТИ. ТО СЕ НЕ СМЕ ДОГОДИТИ. СДС КАО НАЈЈАЧА ОПОЗИЦИОНА СТРАНКА МОРА ИМАТИ У ВИДУ ДА ЋЕ МОРАТИ БИТИ НАЈПОПУСТЉИВИЈА. ТРЕБА ДИЈАЛОГОМ РЕШАВАТИ СВЕ ПРОБЛЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

17.06.2014 16:10

Параметар треба да буде политички, економски, социјални и остали програми, и како изаћи из овог блата, а не подјела функција. Ствара се слика да је циљ доласка на власт наставак пљачке и овог мало сто је остало у Републици Српској. Јос це испасти да су ови лопови бољи, јер су се намирили, па це несто и дати народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

17.06.2014 16:30

САМО ЗА ПДП (ПАРТИЈА ДЕМОКРАТСКЕ ПРОПАСТИ). ОНИ АКО БУДУ ПРЕСЛИ ЦЕНЗУС НЕКА СЛАВЕ,ТО ЈЕ НАЈГОРА ПАРТИЈА И КВАРИ УГЛЕД САВЕЗУ ЗА ПРОМЈЕНЕ.У БИЈЕЉНИ НЕЦЕ ИМАТИ НИ ПОЛА ГЛАСОВА У ОДНОСУ НА ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ , А ИВАНИЦ НАЈБОЉЕ ДА СЕ НЕ КАНДИДУЈЕ УОПСТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојсије

17.06.2014 16:40

Знате да је Иванић 2010. за 3000 гласова изгубио од Радмановића тадасњег кандидата СНСД, који је четири (осам) година преспавао и сада се многи кају па су гласали за њега. Зато их Иваниц руси 100%, а могу инсталисати 5 Паповића, неће им помоћи, а на крају крајева са или без СДС, а СНСД се натоврљио на Иванића јер зна да ту губе и једино види шансу да ПДП и Иванића избаце из игре. Ово је смишљена игранка против ПДП, који је једини опозиција СНСД-у био све четири претходне године, док се СДС швалеро на бх нивоу. Зато се СДС-овци упамет и пазите шта радите. На крају ПДП вам је донио 40 начелника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

17.06.2014 17:16

Само остро СДС. Избаците ПДП ако несто уцјењују. У Градисци су они велико зло. Др Грбиц,и компанија не могу ниста помоци коалицију, само су вам терет... Увалили су се у фотеље и понасају се горе од Додикових сто су били пре њих. Боље и изгубити изборе цасно, него са које каквим уцјенама доци на власт па да после политицки пацови из тих малих странака увале се у фотеље и понасају горе од ових садасњих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

17.06.2014 17:51

Предсједниче Босићу недај да нас уцјењује пропала странка Младена Иванића идемо без њих. Поздрав из Брода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сдс бн

17.06.2014 19:14

Победа , без пдп и иваница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

17.06.2014 19:52

Свака част @Мојсије, одлично си то рекао, мада заиста не би требало дизати тензије и распредати око функција, нека кандидује свака странка која зели позиције и нека гласају на скупштини Савеза за промјене, па ко добије највисе гласова нека буде. Са аспекта економие и привреде, ПДП има добар кадар и идеје, зато се не мозе тако уско гледати нема капацитета СДС сам да се ухвати у коштац,све и да може сам узети власт у ста, искрено, сумњам. Лаж је, Милорадова, нема је потребе понављати тотално је застарила, да је ПДП имао несто са пљачком и приватизацијом,тако је Додик дошао на власт 2005.

ОДГОВОРИТЕ
Name

друг црни

17.06.2014 19:59

Проф.доктор треба да води овај народ, а не стоје какве барабе. А јесте да се уз њега слепају ти ПДП-овци. Поздрав за највецег господина насе политицке сцене. Сретно Младене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо Градиска

17.06.2014 21:05

СДС се преварио сто је одбио Марка Павица,он носи 90 000 гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

17.06.2014 21:10

Не мозе се резим срусити без ПДП-а! Памет у главу и поздрав из Српског Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

18.06.2014 05:15

ПДП у Невесињу на локалним изборима 2012 године, јавно подрзао кандидата СНСД-а за нацелника, са све Иваницем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

18.06.2014 05:32

СДС се мора отарасити од иваница он це нас упропастити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоро

18.06.2014 05:49

Е јадна је та коалиција, а шта би још рекао за Крсмановића?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајаковски

18.06.2014 06:21

Типично балкански.....умјесто да се позабаве главним проблемом (смјена баје), лични интереси се стављају на прво мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

18.06.2014 07:52

Људи, немојмо бити у заблуди. Нема СДС капацитет да уради било шта сам без велике опозиционе коалиције. Ако ћемо реално нема ни адекватну кадровску структуру за највише функције. Мићић и Тадић вјеровано нису претјерано јака конкуренција Додику. Моје мишљење да је најбољи могући кандидат за предсједника Р. Српске био Никола Поплашен. У суштини је то углавном само протоколарна функција. За премијера Драган Чаввић. За предсједништво БиХ без дилеме Младен Иванић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

18.06.2014 08:48

Какве уцјене, ПДП нема снагу за самосталан наступ! Босићу само опуштено ти си нови члан Предсједништва!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

18.06.2014 09:37

Ма кад је у ПДП ушла чак и Љубица Терзић, Додиков отпадак, која је са шумом у Хан Пијеску све и свашта радила,свакакве малверзације и лоповлуке,онаи њен муж Раде, па кад нису могли да се са Владом Остојићем договоре око плијена ови је избацили. ПДП је странка СНСДовских отпадака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи

18.06.2014 11:58

ОВАЈ Иванић ће да укопа СДС.Па нећени СДС-овци гласати за њега и бит ће тотални фијаско.Треба га уклонити па 20 год се мота у политици .довео је ПДП на ивицу цензуса кључни кадрови су пребјегли у друге странке.Једном ријечи пропаст за коалицију.Босићу отријезни се овај ће само нанијети штету СДС-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петројко

18.06.2014 12:15

Мислим да су овдје замјењене тезе, односно да је поставка самог текста изокренута. Иванић је принципјелно 1998.г. спаси СДС кад није хтје владу да формира без кадрова СДС, Чавића је подигао из мртвих кад га је подржао за градоначелника БЛ, ПДП опстаје зато што више сам вриједи него пола његових чланова. Управо таква једна величина и смета СНСД-еу и СДС-у, а можда и дјелу ПДП-а. У сваком случају није ми јасно да један такав господин, стручњак, човјек који је спасио РС од урушавања 2001.г. толико смета. Заиста није ми јасан овај напаћени народ, и ако се непочну вредновати праве вриједности нећемо нигдје стићи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма господо

18.06.2014 15:57

Ма господо, Марко Павић је за вас доктор наука, само се ви поредајте. Младен је фин чова,али странку неће и неће да прави,он и пријатељи, и ето га. Чавић је фин човјек, али гдје је НДП. Слабо брате. А СДС. Па њихов предсједник неће и не смије да буде кандидат низашта. Драги Босићу политика је ући у фајт. Гдје си? Коме си противкандидат СДС о поштењу, ха, ту смо. Па господо вама цијело Источно Сарајево сједи без посла, што људима нисте оставили творнице које сте изнијели 1995,па да сад сви раде, и они и људи на Палама, да није можда Додик крив за то. Има још о поштењу, па пред изборе да се стварно погледамо, јер ако се стварно не погледамо сви у лице од Републике Српске нема ништа, урушићемо је сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

18.06.2014 16:17

ПАВИЋ ЈЕ ЛОПОВ А ИВАНИЋ НИЈЕ ПУНО БОЉИ, СДС САДА МОЖЕ БЕЗ ОВАКВИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мустафица

19.06.2014 07:46

Иванић је вазда калкулисао и био језичак на ваги па је 15 година био на власти са тако минорном странком. Сад поново уцјењује. Макните га.

ОДГОВОРИТЕ