Ivanić ucjenjuje Savez za promjene

Savez za promjene, kojeg čine opozicione stranke na čelu sa SDS-om, još uvijek nije dogovorio imena kandidata za predsjedničke nivoe (predsjednik RS, član Predsjedništva BiH), koji bi trebali da se suprotstave predstavnicima stranaka okupljenih oko SNSD-a.

Republika Srpska 17.06.2014 | 21:59
Ivanić ucjenjuje Savez za promjene

Ključni problem oko kojeg unutar Saveza ne mogu da se usaglase jeste insistiranje Mladena Ivanića, šefa PDP-a, da on bude kandidat za člana Predsjedništva. Tome se oštro protive u SDS-u, čija većina visokih funkcionera smatra da toj stranci trebaju pripasti obje nominacije.

Ni ostale članice Saveza nisu oduševljene Ivanićevom idejom o kandidaturi, jer je PDP stranka u rasulu i nominovanje njenog šefa bio bi pokušaj spasavanja te partije, što nikako nije cilj predstojećih izbora.
Cilj je pobijediti Režim, a ne spasavati PDP, koji, nažalost, niko i ništa ne može spasiti od daljeg potonuća i svođenja na potpuno marginalnu političku opciju.

Ivanić ucjenjuje članice Saveza, posebno SDS, da će samostalno nastupiti sa svojim kandidatima, ukoliko ne dobije nominaciju Koalicije, što je dodatni razlog da mu se ta kandidatura ni slučajno ne dozvoli. Jer, nakon takvih postupaka, bolje je da SDS, NDP i ostale članice Saveza izgube izbore bez PDP-a, nego da pobijede sa tom strankom, čija je kompletna istorija satkana od ucjena i kardinalnih političkih grešaka njenog lidera i poltrona kojima se okružio.

Naravno, Savez neće izgubiti izbore, bez obzira da li će PDP biti dio te Koalicije ili ne, ali bi i prije izbora mogao pokazati opredijeljenost za promjenama, tako što će Ivanićevu stranku izbaciti i prepustiti je na milost i nemilost biračima. Preciznije nemilost, jer će naredni izbori biti labuđi pjev PDP-a. (Ukoliko bi PDP zaista i ostvario svoje prijetnje i samostalno izišao na izbore, osvojili bi, realno, jedan direktni mandat, dok u okviru Saveza mogu računati na tri).

SDS treba dati oba kandidata za predsjedničke pozicije, jer na taj način pokazuju spremnost da preuzmu odgovornost u narednom periodu. I SNSD je na svim proteklim izborima imao svoje kandidate, koji su 2006. i 2010. godine pobijedili i ta vodeća režimska stranka snosi najveći dio  odgovornosti za dešavanja u proteklih osam i po godina, dok njen manji dio pada na leđa DNS-a i SP-a, što je jedino i prirodno.

Ivanićevo insistiranje da nominaciji za člana Predsjedništva BiH uzrokovano je željom da pokuša da spasi što se spasti od PDP-a može, jer se ta stranka, javno, rastače na najprostije faktore. Istina je da predsjednička nominacija svakoj stranci daje malo jaču dimenziju unutar biračkog tijela u odnosu na one koji nemaju kandidate, ali je istina i da svako pravilo ima izuzetak.

To je u ovom slučaju PDP, koji su u tolikoj mjeri zahvatile erozivne sile da njih ne može zaustaviti čak ni Božija ruka, a kamoli Ivanićeva kandidatura.

Uz to, dobar dio visokih funkcionera PDP-a Ivanića smatra najodgovornijim za ovakvo stanje i sopstveni odlazak na marginu, što je i nesporno.

Ivanić godinama nije činio ništa da pomiri „rogove u vreći“, pa su se rogovi u tolikoj mjeri namnožili da su vreću potpuno izbucali i sada iz nje curi na sve strane.

Da stvar bude crnja, Ivanić i ne pokušava pokrpiti rupe; Štaviše svojim oportunizmom on pospješuje njihovo širenje i sukobe unutar stranke.

Jedino mu je stalo do sopstvene pozicije, o čemu najbolje svjedoči podatak da ispred PDP-a ponovo kandiduje sebe, a da nijedan stranački organ nije donio takvu odluku. Politika „PDP to sam ja“ dovela je i Ivanića i tu stranku u situaciju u kojoj se ulazak u PDP smatra debilizmom, a odlazak iz partiije najkvalitetnijim mogućim potezom.


U PDP ne ulazi niko (istina, ušao je Slobodan Popović, bivši član SDP BiH, što mu je životna greška), a odlaze mnogi.

U ovom trenutku zna se da će PDP u narednim mjesecima napustiti najmanje tri visoka funkcionera koji vuku nekoliko hiljada glasova.


To je, prije svih, Miroslav Malijević, (vlasnik Fagusa) iz Kotor Varoši, koji je sa Miloradom Dodikom dogovorio transfer i obećao mu prelazak u SNSD gotovo kompletnog Opštinskog odbora PDP-a iz tog gradića.Čeka se pravi trenutak da se prelazak obznani.

Zamislite situaciju u kojoj je Ivanić dobio predsjedničku nominaciju, a visoki funkcioneri mu svako malo napuštaju stranku i mahom prelaze u SNSD!

Kome takav kandidat treba? I šta je tu promjena?! Predaja izbora i prije nego što su se desili.

Ukoliko Savez prihvati takvu igru, onda oni pokazuju da im je nivo svijesti ravan nuli i da se od njih ne može očekivati ama baš ništa.

U toj situaciji, bijeli listić je najefikasniji odgovor birača na nedgovornost opozicionih političara.

Ovakav stav podupiru i provjereni podaci koji kažu da u regiji Hercegovina postoji snažan sukob na relaciji Slavko Vučurević-Aleksandar Golijanin, koji Ivanić ne može niti hoće da razriješi.

U Opštinama Istočnog Sarajeva, PDP je u potpunom rasulu, sem na Palama i u Sokocu, a i tu je bitka između Zorana Đerića i Miroslava Brčkala. Đerića je Ivanić „pustio niz vodu“, u okviru projekta svođenja PDP-a na propali STR.


U Zvorniku i regiji Birač ta stranka gotovo da i ne postoji, dok je u Bijeljini u velikom padu. U Doboju i Tesliću je uopšte nema, a identična je situacija i u regiji Broda i Dervente.

U regiji Prijedor Ivanić namjerava urušiti Pericu Bundala, koji jedini posjeduje realne glasove. Urušavajući njega, urušiće i šanse za poslanički mandat. Te šanse je već izgubio u regiji Gradiška, gdje mu je u SDS prešlo oko hiljadu članova.

U regiji Banjaluka, gdje je PDP tradicionalno imao po dva mandata, sada je sveden na jedan. A i taj je upitan nakon što Malijević, te još jedan visoki funkcioner stranke iz najvećeg grada RS napuste PDP.

Ivaniću, koji je i izazvao sve ove sukobe, to se sada vraća kao bumerang, a na izborima će se odraziti na način da najmanje trećina birača PDP-a neće svoj glas dati njemu. Nezadovoljnici će ih usmjeriti ka drugim kandidatima, o čemu veliki broj njih već intenzivno pregovara.

Na kraju, postavlja se pitanje ko će glasati za Ivanića, kada to već neće učiniti brojni visoki funkcioneri te stranke i birači koje oni kontrolišu?

Glasači SDS, NDP i ostalih članica Saveza?!

Suluda i neodrživa opcija, jer te stranke nemaju nikakav interes da se bore za Ivanića, kada u tome ne učestvuje dobar dio PDP-a.

Zato bi Ivaniću najpametnije i najkvalitetnije bilo da konačno izvadi glavu iz pijeska, prestane izigravati
lažni faktor, suoči se sa realnom propašću svog projekta i pripomogne Savezu koliko može sa svojom razbijenom, nejakom, oronulom i isluženom grupicom političkih evnuha. Na taj način sebi omogućava još par godina životarenja na margini; U suprotnom, treba već sada obući crninu za PDP-om. 

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 43

Ostavite komentar
Name

RR

17.06.2014 11:51

MIĆO I OGI CAREVI!PRISTAĆE IVANIĆ I NA DRUGE FUNKCIJE, NE PALITE DZABA VATRU!?

ODGOVORITE
Name

SDS

17.06.2014 12:11

Posteno je Mico i Ivanic.Do pobjede u oktobru. SVI KAO JEDAN

ODGOVORITE
Name

Srpska

17.06.2014 12:16

Odlican i studiozan tekst koji najavljuje skoru propast PDP-a!

ODGOVORITE
Name

Dr.Radovan

17.06.2014 12:31

Treba se veše riješit ovog Ivanića, šta hoće on stranka mu tone a on traži mjesto u Prdsjedništvu,SDS treba da ima svoga kandidata a Ivanicu dati onu poziciju u budućoj Vladi RS na osnovu broja glasova koji osvopji njegov PDP !!! Sve ostalo je nepošteno ...

ODGOVORITE
Name

Borislav

17.06.2014 12:33

Kakav Ivanić i kakvi bakrači. On može da dobije samo funkciju u Savetu ministara i ništa više. To bi dobio ako nepravi galamu u protivnom ga treba iznaciti iz saveza za promene. Ogi mora biti novi predsednik RS.

ODGOVORITE
Name

viktor

17.06.2014 13:05

Sa Ivanićem ili bez njega svejedno vam je.Poraz je neizbježan i primiče se.Biće još bježanije prije oktobra.

ODGOVORITE
Name

Hamo

17.06.2014 13:06

Đe puno baba,kilava su djeca...

ODGOVORITE
Name

Daca25

17.06.2014 13:59

Sta reci, nego da PDP koristi situaciju gdje god to moze, da li to bilo na republickom ili lokalnom nivou. Jeste da su pristupili Savezu za promjene, ali krajnje je ne primjereno to sto rade, tj. zelja da se visoko pozicioniraju preko ledja SDS-a. Koliko mozemo da shvatimo, to je jedna od ideja koju slijede unutar stranke.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

17.06.2014 14:18

Mozete se okupljati koliko hocete,Dodik je dozivotni predsjednik Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

milivoje

17.06.2014 14:20

Savez će da pobjedi i sa Ivanicem i bez njega!? E,svašta... Pa izbore, moze odlučiti jedan glas a ne nekoliko hiljada!!

ODGOVORITE
Name

miki

17.06.2014 14:23

Ne znam čemu ovoliki amorzititet i mržnja prema PDP-u u ovom članku!?

ODGOVORITE
Name

xxl

17.06.2014 14:30

I kad bi išao samostalno SDS bi pobjedio! Vrijeme je za SDS!

ODGOVORITE
Name

xxl

17.06.2014 14:36

Prevelike ambicije a mala politička stranka? Zašto se nije zadovoljio nekom ministarskom funkcijom?

ODGOVORITE
Name

tt

17.06.2014 14:38

Pa kad su nešto sami postigli!? Uvijek dobijaju pozicije preko tudih leda. SDS ih se treba otarasiti, odbaciti izofirani balast. Samo smetaju, kao i SNS. Šaka njih nameću sebe i svoje i ucjenjuju.

ODGOVORITE
Name

bijeljina..

17.06.2014 14:50

Vlast je-slast..Svi bi da jasu,pa i ivanic..Bice tu borba i svi ce se raspasti kao sto su se i "iskrpili"..Jos ste mladi i zeleni(pogotovo)..:)

ODGOVORITE
Name

GAGI

17.06.2014 15:11

Mladen Ivanic 6 godina nista nije radio, osim sto su on i Borenovic popili kafu sa miloradom Dodikom u Klasnicama. Mladen Ivanic je uveo politicku prostituciju na scenu u Republici Srpskoj. Ako SDS, NDP i ostali clanovi Saveza za promjene prihvate Ivanica kao kandidata to ce ih odvesti u izborni poraz. Savez ima snagu i bez PDP-a da pobjedi Mladena Ivanica.

ODGOVORITE
Name

alek

17.06.2014 15:13

Na lokalnim izborima 2012 godine PDP je imao 65 hiljada glasova za skupstine opstina a SDS 135 000. SDSje uz podrsku PDP-a dobio 41 načelnika a PDP uz SDS-ovu podrsku svega jednog. Ne znam na cemu ovaj jeftini novinar bazira ovu pricu. Sto se tice problema između pojedinih funkcionera u PDP-u to je normalan rivalitet. Da su postene namjere ovog ko je pisao ovaj tekst, onda bi pisao o sukobu Igora Radojičića i Cvijanovičeve. Sukob je bio takav da je zrakomlatom u roku pola sata glavni baja došao u NSRS da spriječi dalju svadju. Ja savjetujem PDP-u da samostalno ide na izbore kao recimo na lokalu 2012. u Istocnom Novom Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Info_Republike_Srpske

17.06.2014 15:14

Ovo je velika tragedija za nasu republiku...Ovaj Ivanic i sama stranka Pdp je dobila povjerenje naroda i prodala pola drzavnih firmi... Od 2000 do 2005 god. svi ministri i funkcioneri iz pdp-a su stekli ogromno bogatstvo prodavajuci te drzavne firme... Tuga i jad sta se sve radi...Pdp - Snsd... Narode : 12.10.2014.

ODGOVORITE
Name

Nikola

17.06.2014 15:24

Za "alek" Bas bi bilo fino vidjeti koliko bi Ivanic osvojio glasova kad bi isao sam na izbore. Skontajte da PDP-a vise nema. Alo ljudi ta stranka ne postoji. Postoji samo ambicija najvece politicke ljencuge da bude clan Predsjednistva.

ODGOVORITE
Name

Marko PDP Brod

17.06.2014 15:56

Vaskoviću, ovo za Brod ti je čista LAŽ, ili možda neinformisanost. PDP u Brodu ima sve više pristalica, jer se jedino PDP izjašnjava kao opozicija.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

17.06.2014 16:07

NE SME DOĆI DO RASKOLA U KOALICIJI. TO BI ZNAČILO TOTALNI HAOS NA SVIM NIVOIMA. REŽIM ĆE KORISTITI SVAKU MOGUĆU METODU DA NAPRAVI RASKOL U KOALICIJI ZA PROMENE I ISKORISTI PRILIKU DA OSTANE NA VLASTI. TO SE NE SME DOGODITI. SDS KAO NAJJAČA OPOZICIONA STRANKA MORA IMATI U VIDU DA ĆE MORATI BITI NAJPOPUSTLJIVIJA. TREBA DIJALOGOM REŠAVATI SVE PROBLEME.

ODGOVORITE
Name

Aco

17.06.2014 16:10

Parametar treba da bude politički, ekonomski, socijalni i ostali programi, i kako izaći iz ovog blata, a ne podjela funkcija. Stvara se slika da je cilj dolaska na vlast nastavak pljačke i ovog malo sto je ostalo u Republici Srpskoj. Jos ce ispasti da su ovi lopovi bolji, jer su se namirili, pa ce nesto i dati narodu.

ODGOVORITE
Name

sos

17.06.2014 16:30

SAMO ZA PDP (PARTIJA DEMOKRATSKE PROPASTI). ONI AKO BUDU PRESLI CENZUS NEKA SLAVE,TO JE NAJGORA PARTIJA I KVARI UGLED SAVEZU ZA PROMJENE.U BIJELJNI NECE IMATI NI POLA GLASOVA U ODNOSU NA LOKALNE IZBORE , A IVANIC NAJBOLJE DA SE NE KANDIDUJE UOPSTE.

ODGOVORITE
Name

Mojsije

17.06.2014 16:40

Znate da je Ivanić 2010. za 3000 glasova izgubio od Radmanovića tadasnjeg kandidata SNSD, koji je četiri (osam) godina prespavao i sada se mnogi kaju pa su glasali za njega. Zato ih Ivanic rusi 100%, a mogu instalisati 5 Papovića, neće im pomoći, a na kraju krajeva sa ili bez SDS, a SNSD se natovrljio na Ivanića jer zna da tu gube i jedino vidi šansu da PDP i Ivanića izbace iz igre. Ovo je smišljena igranka protiv PDP, koji je jedini opozicija SNSD-u bio sve četiri prethodne godine, dok se SDS švalero na bh nivou. Zato se SDS-ovci upamet i pazite šta radite. Na kraju PDP vam je donio 40 načelnika.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

17.06.2014 17:16

Samo ostro SDS. Izbacite PDP ako nesto ucjenjuju. U Gradisci su oni veliko zlo. Dr Grbic,i kompanija ne mogu nista pomoci koaliciju, samo su vam teret... Uvalili su se u fotelje i ponasaju se gore od Dodikovih sto su bili pre njih. Bolje i izgubiti izbore casno, nego sa koje kakvim ucjenama doci na vlast pa da posle politicki pacovi iz tih malih stranaka uvale se u fotelje i ponasaju gore od ovih sadasnjih.

ODGOVORITE
Name

ilija

17.06.2014 17:51

Predsjedniče Bosiću nedaj da nas ucjenjuje propala stranka Mladena Ivanića idemo bez njih. Pozdrav iz Broda.

ODGOVORITE
Name

sds bn

17.06.2014 19:14

Pobeda , bez pdp i ivanica.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

17.06.2014 19:52

Svaka čast @Mojsije, odlično si to rekao, mada zaista ne bi trebalo dizati tenzije i raspredati oko funkcija, neka kandiduje svaka stranka koja zeli pozicije i neka glasaju na skupštini Saveza za promjene, pa ko dobije najvise glasova neka bude. Sa aspekta ekonomie i privrede, PDP ima dobar kadar i ideje, zato se ne moze tako usko gledati nema kapaciteta SDS sam da se uhvati u koštac,sve i da može sam uzeti vlast u sta, iskreno, sumnjam. Laž je, Miloradova, nema je potrebe ponavljati totalno je zastarila, da je PDP imao nesto sa pljačkom i privatizacijom,tako je Dodik došao na vlast 2005.

ODGOVORITE
Name

drug crni

17.06.2014 19:59

Prof.doktor treba da vodi ovaj narod, a ne stoje kakve barabe. A jeste da se uz njega slepaju ti PDP-ovci. Pozdrav za najveceg gospodina nase politicke scene. Sretno Mladene!

ODGOVORITE
Name

Dejo Gradiska

17.06.2014 21:05

SDS se prevario sto je odbio Marka Pavica,on nosi 90 000 glasova.

ODGOVORITE
Name

srbin

17.06.2014 21:10

Ne moze se rezim srusiti bez PDP-a! Pamet u glavu i pozdrav iz Srpskog Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

marko

18.06.2014 05:15

PDP u Nevesinju na lokalnim izborima 2012 godine, javno podrzao kandidata SNSD-a za nacelnika, sa sve Ivanicem.

ODGOVORITE
Name

petar

18.06.2014 05:32

SDS se mora otarasiti od ivanica on ce nas upropastiti

ODGOVORITE
Name

Zoro

18.06.2014 05:49

E jadna je ta koalicija, a šta bi još rekao za Krsmanovića?

ODGOVORITE
Name

majakovski

18.06.2014 06:21

Tipično balkanski.....umjesto da se pozabave glavnim problemom (smjena baje), lični interesi se stavljaju na prvo mjesto.

ODGOVORITE
Name

Озренац

18.06.2014 07:52

Људи, немојмо бити у заблуди. Нема СДС капацитет да уради било шта сам без велике опозиционе коалиције. Ако ћемо реално нема ни адекватну кадровску структуру за највише функције. Мићић и Тадић вјеровано нису претјерано јака конкуренција Додику. Моје мишљење да је најбољи могући кандидат за предсједника Р. Српске био Никола Поплашен. У суштини је то углавном само протоколарна функција. За премијера Драган Чаввић. За предсједништво БиХ без дилеме Младен Иванић.

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

18.06.2014 08:48

Kakve ucjene, PDP nema snagu za samostalan nastup! Bosiću samo opušteno ti si novi član Predsjedništva!

ODGOVORITE
Name

Zmaj

18.06.2014 09:37

Ma kad je u PDP ušla čak i Ljubica Terzić, Dodikov otpadak, koja je sa šumom u Han Pijesku sve i svašta radila,svakakve malverzacije i lopovluke,onai njen muž Rade, pa kad nisu mogli da se sa Vladom Ostojićem dogovore oko plijena ovi je izbacili. PDP je stranka SNSDovskih otpadaka.

ODGOVORITE
Name

tihi

18.06.2014 11:58

OVAJ Ivanić će da ukopa SDS.Pa nećeni SDS-ovci glasati za njega i bit će totalni fijasko.Treba ga ukloniti pa 20 god se mota u politici .doveo je PDP na ivicu cenzusa ključni kadrovi su prebjegli u druge stranke.Jednom riječi propast za koaliciju.Bosiću otrijezni se ovaj će samo nanijeti štetu SDS-u.

ODGOVORITE
Name

Petrojko

18.06.2014 12:15

Mislim da su ovdje zamjenjene teze, odnosno da je postavka samog teksta izokrenuta. Ivanić je principjelno 1998.g. spasi SDS kad nije htje vladu da formira bez kadrova SDS, Čavića je podigao iz mrtvih kad ga je podržao za gradonačelnika BL, PDP opstaje zato što više sam vrijedi nego pola njegovih članova. Upravo takva jedna veličina i smeta SNSD-eu i SDS-u, a možda i djelu PDP-a. U svakom slučaju nije mi jasno da jedan takav gospodin, stručnjak, čovjek koji je spasio RS od urušavanja 2001.g. toliko smeta. Zaista nije mi jasan ovaj napaćeni narod, i ako se nepočnu vrednovati prave vrijednosti nećemo nigdje stići.

ODGOVORITE
Name

Ma gospodo

18.06.2014 15:57

Ma gospodo, Marko Pavić je za vas doktor nauka, samo se vi poredajte. Mladen je fin čova,ali stranku neće i neće da pravi,on i prijatelji, i eto ga. Čavić je fin čovjek, ali gdje je NDP. Slabo brate. A SDS. Pa njihov predsjednik neće i ne smije da bude kandidat nizašta. Dragi Bosiću politika je ući u fajt. Gdje si? Kome si protivkandidat SDS o poštenju, ha, tu smo. Pa gospodo vama cijelo Istočno Sarajevo sjedi bez posla, što ljudima niste ostavili tvornice koje ste iznijeli 1995,pa da sad svi rade, i oni i ljudi na Palama, da nije možda Dodik kriv za to. Ima još o poštenju, pa pred izbore da se stvarno pogledamo, jer ako se stvarno ne pogledamo svi u lice od Republike Srpske nema ništa, urušićemo je sami.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

18.06.2014 16:17

PAVIĆ JE LOPOV A IVANIĆ NIJE PUNO BOLJI, SDS SADA MOŽE BEZ OVAKVIH.

ODGOVORITE
Name

mustafica

19.06.2014 07:46

Ivanić je vazda kalkulisao i bio jezičak na vagi pa je 15 godina bio na vlasti sa tako minornom strankom. Sad ponovo ucjenjuje. Maknite ga.

ODGOVORITE