Павић очекује прве исплате помоћи

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да очекује да за Видовдан почне подјела новчане помоћи предвиђене сетом закона и мјера које је донијела Народна скупштина Републике Српске.

Република Српска 17.06.2014 | 13:34
Павић очекује прве исплате помоћи

Ми ћемо процјене штете доставити Влади Српске како би грађани што прије почели користити 5.000 КМ средстава која су предвиђена, рекао је Павић на конференцији за новинаре у Приједору након сједнице Штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да се данас сабирају штете на објектима, у привреди и у пољопривреди и да радује што је штета мања него што се мислило у почетку.

"Није свих 4.900 објеката који су били угрожени поплавама претрпјело материјалну штету, а неки људи су рекли да им не треба помоћ и да ће штету санирати сами", навео је Павић.

Он је најавио да ће сутра почети санација борачких зграда у Туковима за шта је из градског буџета намијењено 60.000 КМ, подсјећајући да су најугроженије породице у овим зградама већ добиле нешто намјештаја.

"Све који желе помоћи усмјерио бих на набавку сточне хране и подних подлога - плочица, ламината, бродских подова и паркета. То је у Приједору најпотребније", поручио је Павић.

Он је најавио да ће до 20. јуна цистерне с водом за пиће снабдијевати насеља којима је то потребно, а да је од јуче други пут почело препумпавање бунара, као и да је 640 људи добило сјеменски кукуруз, а 437 људи сточну храну.

"Дезинфекција просторија се и даље врши по позиву гдје у просјеку имамо од 10 до 20 позива дневно. Подијелили смо и креч људима којима се вода дуго задржала на посједима да и на тај начин очисте терен",
истакао је Павић.

Он је захвалио фабрици "Нова Иванчица" која је поклонила 645 пари дјечије обуће, те Црвеном крсту из Кочевља који је донирао 12 лежајева.

"На пунктовима у Рашковцу, Туковима и Гомјеници и даље се дијеле храна, вода, хигијена и санитарије, а девет сушилица помоћи смо подијелили на ова три пункта", нагласио је Павић.

Одговарајући на питање новинара о одговорности локалних заједница на коју је у више наврата упутила премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, Павић је рекао да цијени њено мишљење, али да се то вјероватно не односи на Приједор.

Он је истакао да је Приједор изгубио доста времена због сугестије да чека заједничко авионско прскање комараца које је било договорено на нивоу држава Бих, Хрватске и Србије.

"Сада је Република Српска одустала, а ми смо у Приједору дошли у ситуацију да нисмо ништа урадили, иако имамо уговор за редовно прскање и ми ћемо том послу приступити сами одмах чим то дозволе временске прилике", најавио је Павић.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

петруци

17.06.2014 14:03

Ови око СНСД це добити одмах помоц а градонацелницима СДС и осталих из опозиције ако ста остане. И у теском тренутку се политицки гледа и распоредјује. Тако то ради СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

17.06.2014 15:07

Колико це нам Мрко Поло овај пут тразити процената да ми је знати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

17.06.2014 16:52

Додик даје помоћ као да су његове личне паре у питању. И народ који подржава СДС и друге опозиционе странке је Српски народ и грађани су ове државе господине Додик. Жалосно је на који начин садашња власт дјели народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мое

22.06.2014 07:55

Борацке бараке (то нису зграде него бараке од регипса) се не санирају, него се само крпе. Кухиње и купатила се не санирају. Конструкција самих барака је лоса и дотрајала, трула. Кад киса пада вода цури кроз прозоре и на неким мјестима кроз зидове. Власт се хвали са овим крпљењем и на муци тог народа у тим баракама поциње несто сто ја видим као предизборну кампању господина Павица. Залосно.

ОДГОВОРИТЕ