Америка уцјењује, Италија остаје без милијарди

Амерички притисци и уцјене стопирали су Јужни ток - Брисел својеручно учествује у нарушавању сопствене гасне будућности, а Италија би могла да изгуби милијарде евра, упозорава италијански "Манифесто".

Свијет 17.06.2014 | 13:35
Америка уцјењује, Италија остаје без милијарди

Пројекат од огромног значаја за ЕУ саботира не само Вашингтон, већ и Брисел - и то преко предсједника Европске комисије!

Циљ Вашингтона је да осујети изградњу Јужног тока. Зато су САД вршиле велики притисак на бугарску владу.

САД су критиковале Софију што је препустила изградњу бугарског дијела гасовода конзорцијуму у којем удио има и руска фирма "Стројтрансгас", која је под санкцијама Вашингтона.

Амерички амбасадор у СоФији Марси Рајс јавно упозорава бугарске пословне људе да "избјегавају да раде са предузећима која су под санкцијема САД".

Најодлучнији тренутак био је када су у Софију стигли амерички сенатор Џон МекКејн, у пратњи Криса Марфија и Рона Џинсона. Ои су се састали са бугарским премијером и предали му наредбе Вашингтона - наводи "Манифесто".

Одмах након тога премијер Пламен Орешински објавио је блокирање радова на Јужном току.

Лист истиче велику забринутост у Италији у поводу заустављања овог пројекта.

Пројект је настао кад су у новембру 2006. руски "Газпром" и италијанско предузеће "Фини" потписали договор о стратешком партнерству.

У јуну 2007. министар за економски развој Пјер Луиђи Берсани потписује са руским министром индустрије и енергије меморандум о договору за реализацију Јужног тока.

Према пројекту, дио гасовода у дужини од 930 километара ићи ће испод Црног мора (у руским, бугарским и турским територијалним водама).

Траса води преко Бугарске, Србије, Мађарске, Словеније и Италије све до Тарвисија (у покрајини Удине).

Године 2009-2011. закључени су сви међувладини договори. Године 2012. створено је дионичарско друштво /које финансира израду подморског дијела пројекта/ - њемачка компанија "Винтершал" и француска "Едт" са 15 одсто акција свака.

Изградња гасовода почела је у децембру 2012. с циљем да се са испоруком започне већ 2015.

У марту 2014. предузеће "Саипем" добило је уговор за извођење прве подморске линије гасовода.

У међувремену, долази до украјинске кризе и САД притишћу европске савезнике да смање увоз гаса и нафте из Русије, који представљају трећину енергетског увоза ЕУ.

Било би добро знати што о свему мисли италијанска влада, будући да ће Италија, како упозорава Паоло Скарони, први човјек "Енија", изгубити милијарде евра, ако Јужни ток буде "бачен у смеће" - закључује "Манифесто".

 

Коментари / 0

Оставите коментар