Донаторска конференција око 10. јула

Иницијативу Словеније о одржавању донаторске конференције за помоћ БиХ и Србији у санирању штете од поплава досад су подржале Француска и Европска комисија, а конференција би требало да буде одржана око 10. јула у Бриселу.

Босна и Херцеговина 17.06.2014 | 12:52
Донаторска конференција око 10. јула

Саопштено је ово након јучерашњег састанка предсједавајућег Вијећа министара БиХ Вјекослава Беванде и предсједнице Владе Словеније Аленке Братушек, која борави у дводневној радној посјети БиХ.

"Влада Словеније је брзо реаговала у пружању прве помоћи, а сљедећи корак је организовање донаторске конференције за БиХ и Србију јер је Хрватска рекла да јој не треба међународна помоћ", изјавила је Братушекова изразивши наду да ће се, осим Француске, и друге државе одазвати донаторској конференцији.

"Овдје сам да видим потребе БиХ и да се припремимо за донаторску конференцију у Бриселу. Потребе на терену су велике, трабаће огромна средства за санирање посљедица природне катастрофе", додала је Братушекова.

Беванда је рекао да је могуће одржавање више донаторских конференција за помоћ БиХ, али и оцијенио да је она у Бриселу кључна.

"Темељ за одржавање те конференције је процјена штете о чему ће своје податке у сриједу саопћити представници ЕУ, Свјетске банке и Уједињених нација. Захвалан сам Словенији што је повела широку акцију на организирању донаторске конференције", казао је Беванда.

Он је Републици Словенији захвалио и на брзој реакцији јер је одмах средином маја послала своје хеликоптере у БиХ и спасилачке екипе за које је рекао да су, заједно са спасиоцима из Хрватске и припадницима Оружаних снага БиХ, заслужни што није било више људских жртава у поплавама.

Братушекова је односе између БиХ и Словеније оцијенила добрим и пријатељским.

"Словенија је активни заговорник чланства БиХ у ЕУ и НАТО-у. Заговарамо пуни ангажман свих како би се овај циљ испунио, али и пуни ангажман домаћих политичких лидера како би БиХ почела напредовати на путу интеграција након више година застоја", поручила је предсједница Владе Републике Словеније, која је јуче у Сарајеву разговарала и са члановима Предсједништва БиХ, а данас би требало да посјети Добој и Маглај.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоки

17.06.2014 10:57

Нема помака за оваким лоповима на власт ходцемо промјене

ОДГОВОРИТЕ