Donatorska konferencija oko 10. jula

Inicijativu Slovenije o održavanju donatorske konferencije za pomoć BiH i Srbiji u saniranju štete od poplava dosad su podržale Francuska i Evropska komisija, a konferencija bi trebalo da bude održana oko 10. jula u Briselu.

Bosna i Hercegovina 17.06.2014 | 12:52
Donatorska konferencija oko 10. jula

Saopšteno je ovo nakon jučerašnjeg sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i predsjednice Vlade Slovenije Alenke Bratušek, koja boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

"Vlada Slovenije je brzo reagovala u pružanju prve pomoći, a sljedeći korak je organizovanje donatorske konferencije za BiH i Srbiju jer je Hrvatska rekla da joj ne treba međunarodna pomoć", izjavila je Bratušekova izrazivši nadu da će se, osim Francuske, i druge države odazvati donatorskoj konferenciji.

"Ovdje sam da vidim potrebe BiH i da se pripremimo za donatorsku konferenciju u Briselu. Potrebe na terenu su velike, trabaće ogromna sredstva za saniranje posljedica prirodne katastrofe", dodala je Bratušekova.

Bevanda je rekao da je moguće održavanje više donatorskih konferencija za pomoć BiH, ali i ocijenio da je ona u Briselu ključna.

"Temelj za održavanje te konferencije je procjena štete o čemu će svoje podatke u srijedu saopćiti predstavnici EU, Svjetske banke i Ujedinjenih nacija. Zahvalan sam Sloveniji što je povela široku akciju na organiziranju donatorske konferencije", kazao je Bevanda.

On je Republici Sloveniji zahvalio i na brzoj reakciji jer je odmah sredinom maja poslala svoje helikoptere u BiH i spasilačke ekipe za koje je rekao da su, zajedno sa spasiocima iz Hrvatske i pripadnicima Oružanih snaga BiH, zaslužni što nije bilo više ljudskih žrtava u poplavama.

Bratušekova je odnose između BiH i Slovenije ocijenila dobrim i prijateljskim.

"Slovenija je aktivni zagovornik članstva BiH u EU i NATO-u. Zagovaramo puni angažman svih kako bi se ovaj cilj ispunio, ali i puni angažman domaćih političkih lidera kako bi BiH počela napredovati na putu integracija nakon više godina zastoja", poručila je predsjednica Vlade Republike Slovenije, koja je juče u Sarajevu razgovarala i sa članovima Predsjedništva BiH, a danas bi trebalo da posjeti Doboj i Maglaj.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoki

17.06.2014 10:57

Nema pomaka za ovakim lopovima na vlast hodcemo promjene

ODGOVORITE