Масакр у Кенији

Чланови сомалијске групе Ал Шабаб спалили пола града Мпекетонија и редом убијали цивиле који су у том тренутку гледали пренос утакмице Мундијала. 

Свијет 17.06.2014 | 09:00
Масакр у Кенији

У тренутку кад читав свет са страхом гледа ка Ираку, где терористи из групе Исламска држава Ирак и Левант (ИСИЛ) брутално убијају и касапе све људе који им се нађу на путу, у Кенији су екстремисти из сомалијске организације Ал Шабаб - повезане с Ал Каидом - измасакрирали најмање 48 недужних људи, укључујући и децу, који су гледали утакмицу Мундијала.

Нападачи Ал Шабаба у недељу увече улетели су у приобални град Мпекетони, иначе туристички рај Кеније, и почели крвави поход паљењем хотела, банака и државних зграда, притом зверски убијајући људе који су се ту затекли пратећи пренос фудбалског меча на Светском првенству. Женама које су присилили да гледају како им масакрирају синове и мужеве рекли су да је у питању освета за злодела која кенијска војска чини у Сомалији.

Засути мецима

- Било је око 50 нападача наоружаних до зуба, а дошли су у три возила изнад којих се вијорила застава Ал Шабаба. Током напада причали су на сомалијском и узвикивали „Алаху акбар“, што значи „бог је велики“ - рекао је локални званичник Бенсон Мејсори.

Према речима сведока, терористи су након уласка у град бацали експлозивне направе на полицијску станицу и из ње украли наоружање. Затим су цео град засули кишом метака убијајући насумично цивиле.

Џулијус Кимото, активиста организације за заштиту људских права који живи у Мпекетонију, био је сведок напада.

Напали и села

- Видео сам куће како горе и чуо пуцњаву, али и језив врисак људи који је трајао сатима. Плакали су и запомагали, а ја сам био немоћан да им помогнем - рекао је Кимото.

Терористи из Ал Шабаба нису поштедели чак ни најнемоћније и при повлачењу су нападали и локална села.

- Нашли смо шест лешева, човека и дете у њиховој кући и још четири на улици - истакао је Мухамед Хасан, становник места Кибаони.

У тржном центру масакрирали 70 људи

- група Ал Шабаб огранак је Ал Каиде и настала је 2006, а њихово име на арапском значи „омладина“
- сматра се да организација има око 10.000 чланова, пореклом углавном из Сомалије
- у септембру 2013. извели су терористички напад на тржни центар у главном граду Кеније - Најробију, убивши више од 70 и ранивши више од 150 људи
- заклели су се да ће се осветити Кенији због тога што је ступила у савез афричких земаља које се боре против тероризма

Коментари / 0

Оставите коментар