Masakr u Keniji

Članovi somalijske grupe Al Šabab spalili pola grada Mpeketonija i redom ubijali civile koji su u tom trenutku gledali prenos utakmice Mundijala. 

Svijet 17.06.2014 | 09:00
Masakr u Keniji

U trenutku kad čitav svet sa strahom gleda ka Iraku, gde teroristi iz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) brutalno ubijaju i kasape sve ljude koji im se nađu na putu, u Keniji su ekstremisti iz somalijske organizacije Al Šabab - povezane s Al Kaidom - izmasakrirali najmanje 48 nedužnih ljudi, uključujući i decu, koji su gledali utakmicu Mundijala.

Napadači Al Šababa u nedelju uveče uleteli su u priobalni grad Mpeketoni, inače turistički raj Kenije, i počeli krvavi pohod paljenjem hotela, banaka i državnih zgrada, pritom zverski ubijajući ljude koji su se tu zatekli prateći prenos fudbalskog meča na Svetskom prvenstvu. Ženama koje su prisilili da gledaju kako im masakriraju sinove i muževe rekli su da je u pitanju osveta za zlodela koja kenijska vojska čini u Somaliji.

Zasuti mecima

- Bilo je oko 50 napadača naoružanih do zuba, a došli su u tri vozila iznad kojih se vijorila zastava Al Šababa. Tokom napada pričali su na somalijskom i uzvikivali „Alahu akbar“, što znači „bog je veliki“ - rekao je lokalni zvaničnik Benson Mejsori.

Prema rečima svedoka, teroristi su nakon ulaska u grad bacali eksplozivne naprave na policijsku stanicu i iz nje ukrali naoružanje. Zatim su ceo grad zasuli kišom metaka ubijajući nasumično civile.

Džulijus Kimoto, aktivista organizacije za zaštitu ljudskih prava koji živi u Mpeketoniju, bio je svedok napada.

Napali i sela

- Video sam kuće kako gore i čuo pucnjavu, ali i jeziv vrisak ljudi koji je trajao satima. Plakali su i zapomagali, a ja sam bio nemoćan da im pomognem - rekao je Kimoto.

Teroristi iz Al Šababa nisu poštedeli čak ni najnemoćnije i pri povlačenju su napadali i lokalna sela.

- Našli smo šest leševa, čoveka i dete u njihovoj kući i još četiri na ulici - istakao je Muhamed Hasan, stanovnik mesta Kibaoni.

U tržnom centru masakrirali 70 ljudi

- grupa Al Šabab ogranak je Al Kaide i nastala je 2006, a njihovo ime na arapskom znači „omladina“
- smatra se da organizacija ima oko 10.000 članova, poreklom uglavnom iz Somalije
- u septembru 2013. izveli su teroristički napad na tržni centar u glavnom gradu Kenije - Najrobiju, ubivši više od 70 i ranivši više od 150 ljudi
- zakleli su se da će se osvetiti Keniji zbog toga što je stupila u savez afričkih zemalja koje se bore protiv terorizma

Komentari / 0

Ostavite komentar