Порошенко најавио примирје у Украјини

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је данас да ће понудити план да се на истоку Украјине уведе привремени прекид ватре.

Свијет 16.06.2014 | 20:16
Порошенко најавио примирје у Украјини

"Надам се да ће се то догодити ове седмице", рекао је Порошенко на састанку Украјинског савета за националну безбедност и одбрану, преноси Итар-тас с.

Како је јавио Ројтерс, Порошенко је безбедносним званичницима пренео да је владиним снагама дао задатак да током ове недеље поново успоставе контролу над украјинском границом са Русијом. Он
је додао да би, када украјинске снаге успеју да поново успоставе контролу над границом, требало размотрити увођење привременог прекида ватре, као и напоре неопходне за постизање мировног плана, додаје британска агенција.

Раније данас, проруске снаге заузеле су у Доњецку обласни трезор и централно одељење Народне банке Украјине (НБУ), јавиле су украјинске агенције.Агенција УНН преноси саопштење из обласног МУП-а да је око десетак непознатих наоружаних људи ушло у зграду управе НБУ "ради одржавања тзв. преговора".

"Никога не пуштају напоље ни унутра", речено је тој агенцији у доњецкој полицији, која наводи и да није регистрован оружани сукоб.Укринформ у својој вести наводи да су "терористи тзв. Доњецке Народне Републике" заузели обласни трезор и Управу НБУ.Украјинска државна агенција пренела је и позив председника Доњецке обласне администрације Сергеја Таруте да се неодложно деблокира рад обласног трезора.


"Овакво поступање имаће веома погубне последице за житеље области. Заустављају се исплате свих плата буџетским корисницима, пензије, социјална давања", рекао је он.

Коментари / 0

Оставите коментар