Porošenko najavio primirje u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da će ponuditi plan da se na istoku Ukrajine uvede privremeni prekid vatre.

Svijet 16.06.2014 | 20:16
Porošenko najavio primirje u Ukrajini

"Nadam se da će se to dogoditi ove sedmice", rekao je Porošenko na sastanku Ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, prenosi Itar-tas s.

Kako je javio Rojters, Porošenko je bezbednosnim zvaničnicima preneo da je vladinim snagama dao zadatak da tokom ove nedelje ponovo uspostave kontrolu nad ukrajinskom granicom sa Rusijom. On
je dodao da bi, kada ukrajinske snage uspeju da ponovo uspostave kontrolu nad granicom, trebalo razmotriti uvođenje privremenog prekida vatre, kao i napore neophodne za postizanje mirovnog plana, dodaje britanska agencija.

Ranije danas, proruske snage zauzele su u Donjecku oblasni trezor i centralno odeljenje Narodne banke Ukrajine (NBU), javile su ukrajinske agencije.Agencija UNN prenosi saopštenje iz oblasnog MUP-a da je oko desetak nepoznatih naoružanih ljudi ušlo u zgradu uprave NBU "radi održavanja tzv. pregovora".

"Nikoga ne puštaju napolje ni unutra", rečeno je toj agenciji u donjeckoj policiji, koja navodi i da nije registrovan oružani sukob.Ukrinform u svojoj vesti navodi da su "teroristi tzv. Donjecke Narodne Republike" zauzeli oblasni trezor i Upravu NBU.Ukrajinska državna agencija prenela je i poziv predsednika Donjecke oblasne administracije Sergeja Tarute da se neodložno deblokira rad oblasnog trezora.


"Ovakvo postupanje imaće veoma pogubne posledice za žitelje oblasti. Zaustavljaju se isplate svih plata budžetskim korisnicima, penzije, socijalna davanja", rekao je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar