Приштинске власти упале на имовину Срба у Штрпцима

Службеници такозване Косовске агенције за приватизацију /КАП/ упали су данас у хотел "Јуниор" у општини Штрпце, у коме се налази 85 расељених Срба из Призрена и Урошевца, те преузели управу над хотелом, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Србија 16.06.2014 | 19:08
Приштинске власти упале на имовину Срба у Штрпцима

КАП је на улазу у хотел поставила обезбјеђење, а, према сазнањима Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, данашњи упад има за циљ продају хотела, с обзиром да је ова агенција раније донијела одлуку о ликвидацији.

Хотел се од 2001. године користи као колективни центар за српске породице које су протјеране 1999. године, а власник хотела је Фонд за пензионо и инвалидско осигурање Србије, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије подсјећају да је, према уговору од 2001. године, брига о смјештају и исхрани лица која се налазе у хотелу прешла на Комесаријат за избјеглице и миграције.

"У хотелу се тренутно налази 85 расељених лица раније протјераних из Урошевца и Призрена, којима је ово једини смјештај и којима пријети хуманитарна катастрофа", наводи се у саопштењу.

Канцеларија за Косово и Метохију се о овом питању 13. маја обраћала међународним мисијама на Косово, Унмику, Еулексу, Оебсу, Канцеларији ЕУ у Приштини и амбасадама САД, Велике Британије, Њемачке, Француске и Италије са молбом да се предузму мјере на спрјечавању активности КАП-а.

"Комесеријат за избјеглице и управа хотела обраћали су се УНХЦР-у имајући у виду да је наведена агенција надлежна за судбину интерно расељених лица, а незванично су добијена и сазнања да је КАП на
интервенцију УНХЦР-а спреман да одложи преузимање хотела за два месеца, што се очигледно није догодило", наводи се у саопштењу.

Службеници КАП-а јутрос су преузели контролу над зградом земљорадничке задруге Штрпце, над којом су раније прогласили ликвидацију. У тој згради налазе се службене просторије Скупштине општине Штрпце, чији су службеници на овај начин изгубили просторије за рад.

"Службеници КАП-а 9. јуна су преузели контролу над фабриком `Лола` у Штрпцу, а руководство фабрике и 150 радника истјерали су на улицу са обавјештењем да се од сада могу сматрати незапосленим лицима", наводи се у саопштењу.

У протеклих неколико мјесеци КАП је продао Ветеринарску задругу Штрпце, коју је преузео нови власник Албанац, а иста судбина пријети и робној кући "Младост", истичу из Канцеларије.

У саопштењу се упозорава да додатно забрињава и чињеница да Привремене институције самоуправе у Приштини спроводе експропријацију приватног земљишта у Штрпцу наводно с циљем уређења просторне цјелине "Шара" ради развоја туризма.

"Међу власницима имовине, чија се експропријација врши, само је један Албанац, док су остали Срби", указују из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

У саопштењу се додаје да је посебно запањујућа чињеница да КАП несметано проводи своје поступке, иако су у Приштини у току бројне истражне радње на откривању злоупотреба службеника ове агенције, међу којима су и чланови Управног одбора агенције.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

16.06.2014 17:40

Њихова власт, њихова правила? Ништа без српске војне чизме! Нема српског војника и полицајца, нема ни права за Србе!

ОДГОВОРИТЕ