Prištinske vlasti upale na imovinu Srba u Štrpcima

Službenici takozvane Kosovske agencije za privatizaciju /KAP/ upali su danas u hotel "Junior" u opštini Štrpce, u kome se nalazi 85 raseljenih Srba iz Prizrena i Uroševca, te preuzeli upravu nad hotelom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Srbija 16.06.2014 | 19:08
Prištinske vlasti upale na imovinu Srba u Štrpcima

KAP je na ulazu u hotel postavila obezbjeđenje, a, prema saznanjima Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, današnji upad ima za cilj prodaju hotela, s obzirom da je ova agencija ranije donijela odluku o likvidaciji.

Hotel se od 2001. godine koristi kao kolektivni centar za srpske porodice koje su protjerane 1999. godine, a vlasnik hotela je Fond za penziono i invalidsko osiguranje Srbije, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije podsjećaju da je, prema ugovoru od 2001. godine, briga o smještaju i ishrani lica koja se nalaze u hotelu prešla na Komesarijat za izbjeglice i migracije.

"U hotelu se trenutno nalazi 85 raseljenih lica ranije protjeranih iz Uroševca i Prizrena, kojima je ovo jedini smještaj i kojima prijeti humanitarna katastrofa", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se o ovom pitanju 13. maja obraćala međunarodnim misijama na Kosovo, Unmiku, Euleksu, Oebsu, Kancelariji EU u Prištini i ambasadama SAD, Velike Britanije, NJemačke, Francuske i Italije sa molbom da se preduzmu mjere na sprječavanju aktivnosti KAP-a.

"Komeserijat za izbjeglice i uprava hotela obraćali su se UNHCR-u imajući u vidu da je navedena agencija nadležna za sudbinu interno raseljenih lica, a nezvanično su dobijena i saznanja da je KAP na
intervenciju UNHCR-a spreman da odloži preuzimanje hotela za dva meseca, što se očigledno nije dogodilo", navodi se u saopštenju.

Službenici KAP-a jutros su preuzeli kontrolu nad zgradom zemljoradničke zadruge Štrpce, nad kojom su ranije proglasili likvidaciju. U toj zgradi nalaze se službene prostorije Skupštine opštine Štrpce, čiji su službenici na ovaj način izgubili prostorije za rad.

"Službenici KAP-a 9. juna su preuzeli kontrolu nad fabrikom `Lola` u Štrpcu, a rukovodstvo fabrike i 150 radnika istjerali su na ulicu sa obavještenjem da se od sada mogu smatrati nezaposlenim licima", navodi se u saopštenju.

U proteklih nekoliko mjeseci KAP je prodao Veterinarsku zadrugu Štrpce, koju je preuzeo novi vlasnik Albanac, a ista sudbina prijeti i robnoj kući "Mladost", ističu iz Kancelarije.

U saopštenju se upozorava da dodatno zabrinjava i činjenica da Privremene institucije samouprave u Prištini sprovode eksproprijaciju privatnog zemljišta u Štrpcu navodno s ciljem uređenja prostorne cjeline "Šara" radi razvoja turizma.

"Među vlasnicima imovine, čija se eksproprijacija vrši, samo je jedan Albanac, dok su ostali Srbi", ukazuju iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se dodaje da je posebno zapanjujuća činjenica da KAP nesmetano provodi svoje postupke, iako su u Prištini u toku brojne istražne radnje na otkrivanju zloupotreba službenika ove agencije, među kojima su i članovi Upravnog odbora agencije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xxl

16.06.2014 17:40

Njihova vlast, njihova pravila? Ništa bez srpske vojne čizme! Nema srpskog vojnika i policajca, nema ni prava za Srbe!

ODGOVORITE