Обиљежен Дан одбране Сарајевско - романијске регије

Поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије у одбрамбено - отаџбинском рату, на централни крст Војничког гробља "Мали Зејтинлик" у Сокоцу положени су вијенци, док је у манастиру Светог Георгија служен парастос за 4000 погинулих бораца.

Република Српска 16.06.2014 | 16:25
Обиљежен Дан одбране Сарајевско - романијске регије

У току трајања одбрамбено-отаџбинског рата муслиманске снаге са подручја Сарајева су настојале да пресјеку територију Сарајевско-романијске регије и да успоставе свој коридор према источном
дијелу Републике Српске, али нису успјели. Све офанзиве су сломљене, захваљујући храбрим борцима Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске.
Њих 4000 је дало своје животе у рату, а преко 8000 их је рањено.

"Нажалост, изгубили смо доста наших сабораца који су своје животе дали да би ововјековни простори остали у саставу Републике Српске, да би српски народ и наша дјеца и потомци слободно живјели на овим просторима, у слободи својој, у Републици Српској, која ће вјероватно једног дана имати статус онакав какав сви желимо", каже предсједник Борачке организације Сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић наводи да Република Српска није заборавила жртву бораца Сарајевског-романијског корпуса, ни њихове породице, и додаје да ће се сви борити и у наредним годинама да се очува достојанство српског борца и достојанство породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Ђокић напомиње да је на Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" у Сокоцу покопано 947 бораца Војске Републике Српске са подручја Сарајевско-романијске регије.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истиче да је до сада обновљено преко 200 гробних мјеста.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије прилика је да се још једном присјетимо да и даље нема процесуирања ратних злочина над српским народом и да Тужилаштво БиХ не ради свој посао, каже замјеник
Предсједавајућег Вијећа народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац. Кошарац је и овај пут позвао на смјену главног тужиоца Тужилаштва БиХ Горана Салиховића, јер је он, како Кошарац тврди, лидер
распада БиХ.

"Салиховића препознајемо као човјека који јако добро манипулише, који јако добро имплементира бошњачке политике и политике међународне заједнице, и као човјека којем ми из Републике Српске не вјерујемо. С обзиром на чињеницу да БиХ не може да функционише без става Републике Српске и Бањалуке, сасвим је јасно да Салиховић треба да одступи са мјеста главног тужиоца Тужилаштва БиХ", сматра Кошарац.

Обиљежавање Дана одбране Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар