Obilježen Dan odbrane Sarajevsko - romanijske regije

Povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno - otadžbinskom ratu, na centralni krst Vojničkog groblja "Mali Zejtinlik" u Sokocu položeni su vijenci, dok je u manastiru Svetog Georgija služen parastos za 4000 poginulih boraca.

Republika Srpska 16.06.2014 | 16:25
Obilježen Dan odbrane Sarajevsko - romanijske regije

U toku trajanja odbrambeno-otadžbinskog rata muslimanske snage sa područja Sarajeva su nastojale da presjeku teritoriju Sarajevsko-romanijske regije i da uspostave svoj koridor prema istočnom
dijelu Republike Srpske, ali nisu uspjeli. Sve ofanzive su slomljene, zahvaljujući hrabrim borcima Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.
Njih 4000 je dalo svoje živote u ratu, a preko 8000 ih je ranjeno.

"Nažalost, izgubili smo dosta naših saboraca koji su svoje živote dali da bi ovovjekovni prostori ostali u sastavu Republike Srpske, da bi srpski narod i naša djeca i potomci slobodno živjeli na ovim prostorima, u slobodi svojoj, u Republici Srpskoj, koja će vjerovatno jednog dana imati status onakav kakav svi želimo", kaže predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić navodi da Republika Srpska nije zaboravila žrtvu boraca Sarajevskog-romanijskog korpusa, ni njihove porodice, i dodaje da će se svi boriti i u narednim godinama da se očuva dostojanstvo srpskog borca i dostojanstvo porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

Đokić napominje da je na Vojničkom groblju "Mali Zejtinlik" u Sokocu pokopano 947 boraca Vojske Republike Srpske sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica ističe da je do sada obnovljeno preko 200 grobnih mjesta.

Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije prilika je da se još jednom prisjetimo da i dalje nema procesuiranja ratnih zločina nad srpskim narodom i da Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao, kaže zamjenik
Predsjedavajućeg Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac. Košarac je i ovaj put pozvao na smjenu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića, jer je on, kako Košarac tvrdi, lider
raspada BiH.

"Salihovića prepoznajemo kao čovjeka koji jako dobro manipuliše, koji jako dobro implementira bošnjačke politike i politike međunarodne zajednice, i kao čovjeka kojem mi iz Republike Srpske ne vjerujemo. S obzirom na činjenicu da BiH ne može da funkcioniše bez stava Republike Srpske i Banjaluke, sasvim je jasno da Salihović treba da odstupi sa mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH", smatra Košarac.

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije u odbrambeno-otadžbinskom ratu organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar