Фонд солидарности смишљен наврат - нанос

Дан послије усвајања сета од 10 закона о санирању посљедица катастрофалних поплава које су задесиле Републику Српску много питања је остало отворено. 

Република Српска 16.06.2014 | 15:53
Фонд солидарности смишљен наврат - нанос

Иако не оспоравају потребу хитног увођења интервентних мјера, економисти нису оптимистични у вези са начином на који је формиран Фонд солидарности, нити институционалним дјеловањем у смислу подршке онима који су у поплавама изгубили све или готово све.

Фонд солидарности је механизам административног типа смишљен наврат-нанос и показао је сву неспремност, или боље рећи институција система који мора помоћи људима у невољи, оцјењује економски аналитичар Зоран Павловић.

Штете су десетоструко веће од онога што може бити прикупљено од доприноса и намета за пуњење тог фонда, каже Павловић.Павловић је очекивао да Влада интервенише по другом концепту, прије свега тако што ће поплављени бити ослобођени комуналних намета.

Друго, релаксација кредитних обавеза. То би се морало урадити на републичком нивоу, а у договору са Агенцијом за банкарство и банкама. Не би то био лак посао, али ако не буде урађен, многи  и неће моћи да испуњавају своје обавезе према банкама.Осим економских, примјетне су и политичке  недосљедности, или боље рећи тактизирање  у протекла три дана, колико је трајала расправа.

Прва је у томе што су формирање фонда подржали и посланици опозиције, иако су имали бројне замјерке на то како ће он бити пуњен, што говори да су поступили врло обазриво јер су се плашили да би евентуално противљење формирању фонда, у свјетлу избора,  могло бити криво протумачено, каже политички аналитичар, Тања Топић.

Питање је колико демократије има и у томе што се сет од 10 изузетно битних законских рјешења усваја тако рећи преко ноћи, а под плаштом ургентности, истиче Топићева.

 

Послије тродневне сједнице, Народна скупштина је синоћ прихватила да буде формиран Фонд солидарности који би служио за санирање посљедица протеклих поплава.

Закон о формирању фонда подржало је свих 65 посланика, који су били присутни у сали приликом гласања.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

јовица

16.06.2014 14:16

Бас је добар Фонд солидарности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 15:22

Фонд солидарности ће трајати најдуже до 31.12.2014.године, до преузимања власти од стране СДС-а и коалиције. Након тога Фонд се укида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

16.06.2014 16:09

Па зашто онда опозиција подржа фонд.Неко их можда натерао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није!

16.06.2014 16:32

Наравно да није смишљен наврат-нанос шта вам је? Смишљен је врло пажљиво пр принципу: узми од сиротих, на узимај од богатих, па ће они да буду још богатији. И све то под маском помоћи тој истој сиротињи, да се неко не би случајно успротивио, јер би га сиротиња растргла на саставне дијелове. Све је то дио кампање коју Влада води од почетка поплава. Елементарно, драги моји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

16.06.2014 16:45

Фонд је формиран управо зато да би Влада показала да нешто ради,а потом и да би средства која се сливају у Фонд могла да преусмјери тамо гдје цијени да ће јој дати најбољи резултат на предстојећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

минхаузен

16.06.2014 18:20

Замути, слажи и даље владај, како сада поплављени и који су остали без имовине и извора прихода да плаћају солидарни порез, зна ли баја и Жељка одговор на то питање, нека неко објасни да ли је то могуће??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

16.06.2014 19:42

Фонд је смисљен врло пазљиво, узми од сиротиње не од богатих. А узгред добро це доци и за изборну кампању, и куповину гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јована

17.06.2014 16:33

Обицна пљацка народа

ОДГОВОРИТЕ