Fond solidarnosti smišljen navrat - nanos

Dan poslije usvajanja seta od 10 zakona o saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku mnogo pitanja je ostalo otvoreno. 

Republika Srpska 16.06.2014 | 15:53
Fond solidarnosti smišljen navrat - nanos

Iako ne osporavaju potrebu hitnog uvođenja interventnih mjera, ekonomisti nisu optimistični u vezi sa načinom na koji je formiran Fond solidarnosti, niti institucionalnim djelovanjem u smislu podrške onima koji su u poplavama izgubili sve ili gotovo sve.

Fond solidarnosti je mehanizam administrativnog tipa smišljen navrat-nanos i pokazao je svu nespremnost, ili bolje reći institucija sistema koji mora pomoći ljudima u nevolji, ocjenjuje ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Štete su desetostruko veće od onoga što može biti prikupljeno od doprinosa i nameta za punjenje tog fonda, kaže Pavlović.Pavlović je očekivao da Vlada interveniše po drugom konceptu, prije svega tako što će poplavljeni biti oslobođeni komunalnih nameta.

Drugo, relaksacija kreditnih obaveza. To bi se moralo uraditi na republičkom nivou, a u dogovoru sa Agencijom za bankarstvo i bankama. Ne bi to bio lak posao, ali ako ne bude urađen, mnogi  i neće moći da ispunjavaju svoje obaveze prema bankama.Osim ekonomskih, primjetne su i političke  nedosljednosti, ili bolje reći taktiziranje  u protekla tri dana, koliko je trajala rasprava.

Prva je u tome što su formiranje fonda podržali i poslanici opozicije, iako su imali brojne zamjerke na to kako će on biti punjen, što govori da su postupili vrlo obazrivo jer su se plašili da bi eventualno protivljenje formiranju fonda, u svjetlu izbora,  moglo biti krivo protumačeno, kaže politički analitičar, Tanja Topić.

Pitanje je koliko demokratije ima i u tome što se set od 10 izuzetno bitnih zakonskih rješenja usvaja tako reći preko noći, a pod plaštom urgentnosti, ističe Topićeva.

 

Poslije trodnevne sjednice, Narodna skupština je sinoć prihvatila da bude formiran Fond solidarnosti koji bi služio za saniranje posljedica proteklih poplava.

Zakon o formiranju fonda podržalo je svih 65 poslanika, koji su bili prisutni u sali prilikom glasanja.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

jovica

16.06.2014 14:16

Bas je dobar Fond solidarnosti.

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 15:22

Fond solidarnosti će trajati najduže do 31.12.2014.godine, do preuzimanja vlasti od strane SDS-a i koalicije. Nakon toga Fond se ukida.

ODGOVORITE
Name

ccc

16.06.2014 16:09

Pa zašto onda opozicija podrža fond.Neko ih možda naterao.

ODGOVORITE
Name

Nije!

16.06.2014 16:32

Naravno da nije smišljen navrat-nanos šta vam je? Smišljen je vrlo pažljivo pr principu: uzmi od sirotih, na uzimaj od bogatih, pa će oni da budu još bogatiji. I sve to pod maskom pomoći toj istoj sirotinji, da se neko ne bi slučajno usprotivio, jer bi ga sirotinja rastrgla na sastavne dijelove. Sve je to dio kampanje koju Vlada vodi od početka poplava. Elementarno, dragi moji...

ODGOVORITE
Name

mila

16.06.2014 16:45

Fond je formiran upravo zato da bi Vlada pokazala da nešto radi,a potom i da bi sredstva koja se slivaju u Fond mogla da preusmjeri tamo gdje cijeni da će joj dati najbolji rezultat na predstojećim izborima.

ODGOVORITE
Name

минхаузен

16.06.2014 18:20

Замути, слажи и даље владај, како сада поплављени и који су остали без имовине и извора прихода да плаћају солидарни порез, зна ли баја и Жељка одговор на то питање, нека неко објасни да ли је то могуће??

ODGOVORITE
Name

Bojan

16.06.2014 19:42

Fond je smisljen vrlo pazljivo, uzmi od sirotinje ne od bogatih. A uzgred dobro ce doci i za izbornu kampanju, i kupovinu glasova.

ODGOVORITE
Name

Jovana

17.06.2014 16:33

Obicna pljacka naroda

ODGOVORITE