За одбрану од поплава потребно 180 милиона КМ

Директна штета на објектима из система за заштиту од поплава у БиХ, према прелиминарним процјенама, износи преко 55 милиона евра, док ће за унапређење тог система требати додатних 180 милиона евра, изјавио је данас у Београду министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић.

Босна и Херцеговина 16.06.2014 | 15:53
За одбрану од поплава потребно 180 милиона КМ

"Према прелиминарним процјенама, које радимо са колегама из Европске уније, Свјетске банке и УНДП-а, требаће нам додатних 180 милиона евра само за унапређење система за заштиту од поплава - рано упозоравање, мониторинг и све што иде уз то", рекао је Тучић.

Он је новинарима по завршетку регионалног министарског састанка о заштити од поплава у сливу Саве, рекао да је на састанку представника БиХ, Словеније, Хрватске, Србије и Црне Горе, договорено да се интензивирају активности на ратификацији раније договорених докумената у оквиру Савске комисије.

Тучић је објаснио да је ријеч, прије свега, о Протоколу о заштити од поплава, који је предуслов за прављење акционих планова, а још га нису потписале Словенија и Србија.

"Договорено је и да се до краја септембра, у првом кораку, а онда до идућег министарског састанка почетком децембра, највјероватније у  Загребу, дефинишу додатне активности које ће уродити плодом прије свега у смислу јачања система заштите од поплава", рекао је Тучић.

Министри и други високи представници Србије, БиХ, Хрватске,  Словеније и Црне Горе, учествовали су данас на састанку под називом "Како доћи до квалитетног регионалног решења заштите од поплава у сливу реке Саве".

 

Коментари / 0

Оставите коментар