Za odbranu od poplava potrebno 180 miliona KM

Direktna šteta na objektima iz sistema za zaštitu od poplava u BiH, prema preliminarnim procjenama, iznosi preko 55 miliona evra, dok će za unapređenje tog sistema trebati dodatnih 180 miliona evra, izjavio je danas u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Bosna i Hercegovina 16.06.2014 | 15:53
Za odbranu od poplava potrebno 180 miliona KM

"Prema preliminarnim procjenama, koje radimo sa kolegama iz Evropske unije, Svjetske banke i UNDP-a, trebaće nam dodatnih 180 miliona evra samo za unapređenje sistema za zaštitu od poplava - rano upozoravanje, monitoring i sve što ide uz to", rekao je Tučić.

On je novinarima po završetku regionalnog ministarskog sastanka o zaštiti od poplava u slivu Save, rekao da je na sastanku predstavnika BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dogovoreno da se intenziviraju aktivnosti na ratifikaciji ranije dogovorenih dokumenata u okviru Savske komisije.

Tučić je objasnio da je riječ, prije svega, o Protokolu o zaštiti od poplava, koji je preduslov za pravljenje akcionih planova, a još ga nisu potpisale Slovenija i Srbija.

"Dogovoreno je i da se do kraja septembra, u prvom koraku, a onda do idućeg ministarskog sastanka početkom decembra, najvjerovatnije u  Zagrebu, definišu dodatne aktivnosti koje će uroditi plodom prije svega u smislu jačanja sistema zaštite od poplava", rekao je Tučić.

Ministri i drugi visoki predstavnici Srbije, BiH, Hrvatske,  Slovenije i Crne Gore, učestvovali su danas na sastanku pod nazivom "Kako doći do kvalitetnog regionalnog rešenja zaštite od poplava u slivu reke Save".

 

Komentari / 0

Ostavite komentar