Здрави коријени односа Србија – Русија

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин оценио је да односи Русије и Србије имају "здраве корене".

Он је уочи доласка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова у Србију изјавио да се поред досадашњег успона привредне сарадње односи између две земље могу додатно поспешити. Чепурин је у интервјуу агенцији Бета рекао да је робна размена измедју две земље прошле године била изнад две милијарде долара, али да, истакао је, "ван сваке сумње постоје велике могућност за даље повећавање".

Србија 16.06.2014 | 11:16
Здрави коријени односа Србија – Русија

"Морам да кажем да наши односи имају врло здраве корене. То је као код људи, односи с човеком када се граде на добар начин, онда су обично и даље добри, а када се односи тешко успостављају, онда их је тешко нормално реализовати касније", рекао је Чепурин.

Уочи дводневне посете руског министра спољних послова, Чепурин је рекао да ће Сергеј Лавров са српским државним врхом разговарати о билатералним питањима, светским темама, о питањима од значаја за обе земље попут Косова и Украјине, као и престојећем председавању Србије ОЕБС-у.

Он је рекао да за односе "јако велики значај" има декларација о стратешком партнерству коју су пре годину дана у Сочију потписали председници две земље, Владимир Путин и Томислав Николић, и која је "конкретизовала темељне правце сарадње".

"Имамо привредне везе које су развијају из годину у годину. Постоји споразум о слободној трговини. Прошле године наша робна размена се повећала за 15 одсто и прешла две миљарде долара. То је значајан износ", рекао је Чепурин.

Он је навео да поред добре сарадње у енергетици и транспортној инфраструктури, постоји добра перспектива и у туризму и пољопривреди, али да је главна тачка сарадње гасовод Јужни ток.

"Важан значај за Србију ван сваке сумње има развој туризма. Прошле године повећао се за 45 одсто број руских туриста у Србији. Мислим да ће ове године Русија бити на првом месту по броју страних туриста у Србији", рекао је Чепурин.

Он је навео да се прошле године пољопривредни извоз из Србије у Русију повећао за 65 одсто и истакао да постоје прогнозе да тај извоз с тренутних 150-160 милиона долара за пар година може достићи 300 милиона долара.

"Главна тачка, ван сваке сумње, и за Русију и за читав низ земаља, јесте Јужни ток", рекао је Чепурин, изражавајући уверење да ће тај пројекат према усаглашеним роковима бити изградјен до краја.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров допутоваће данас у дводневну посету Београду где ће са српским званичницима размотрити све аспекте билатералних односа и разговарати о новим правцима сарадње.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић дочекаће Лаврова на аеродрому "Никола Тесла". Дачић и Лавров најпре ће положити венце на Гробљу ослободилаца Београда и код Споменика совјетским војницима на Новом гробљу.

Како је најављено, Дачић и Лавров ће имати састанак у уторак, када ће бити потписан и План консултација између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Руске Федерације за период 2015-2016. године.

Током посете Београду Лавров ће, како је најављено у Москви, имати сусрете са премијером Александром Вучићем и председником Томиславом Николићем.

"Током посете биће детаљно размотрени сви аспекти билатералних односа, процењен ток реализације постављених задатака, одредјени нови правци сарадње", рекао је у Москви званични представник руског Министарства спољних послова Александар Лукашевич.

Такодје, водиће се садржајна дискусија и о медјународним питањима, укључујући ситуацију на Балкану. Пажња ће посебно бити посвећена пројекту "Јужни ток", али реконструкцији српских железница уз помоћ руског кредита од 800 милиона долара.

Лукашевич је подсетио да успешно ради и руско-српски хуманитарни центар у Нишу, који је своје потенцијале показао за време катастрофалних поплава које су недавно погодиле Србију.

Руски стручњаци су евакуисали из поплављених области око три хиљаде цивила и доставили више од 100 тона хуманитарне помоћи, преноси Итар-тас с.

Коментари / 0

Оставите коментар