Неизвјесно укидање “бијелог хљеба”

Мада је Влада ФБиХ недавно прихватила иницијативу којом је предложено укидање права функционера и њихових савјетника да добијају плату након престанка мандата, неизвјесно је када ће бити измијењен закон у овом правцу и да ли ће се он "стићи" примјењивати на актуелни сазив власти ФБиХ.

Босна и Херцеговина 16.06.2014 | 09:42
Неизвјесно укидање “бијелог хљеба”

Денис Телић из невладине организације Центри цивилних иницијатива, који прати рад федералног нивоа власти, истакао је да је у питању закашњела реакција власти на нелогичност примања високих плата и након престанка функције те да ће ово многи грађани препознати искључиво као предизборни трик.

"Питање је хоће ли бити усвојене измјене закона и хоће ли се оне уопште односити на актуелни сазив. Вјероватно се то прави за наредне мандате", додао је Телић и нагласио да су иницијативе за овакву врсту одлуке биле упућиване и много раније.

И неки посланици у Парламенту ФБиХ сумњају да ће бити времена све усвојити до општих избора у октобру како би "бијели хљеб" био укинут за представнике садашње извршне и законодавне власти.

Насир Бегановић, посланик опозиционог СББ-а у Представничком дому и члан Одбора за правду и општу управу, сматра да је усвајање иницијативе за укидање "бијелог хљеба" предизборни трик СДА и СДП-а те да, с обзиром на процедуре које морају проћи сваке измјене закона, тешко да ће се ово стићи усвојити.

Ирфан Ајановић, посланик СДА, казао је, пак, да подржавају укидање "бијелог хљеба" и за то су да то буде урађено у овом мандату, али није сигуран да ће неке друге странке то прихватити.

"Претпостављам да ће се доћи до средњег рјешења, да се приближи социјалном статусу друштва и, са друге стране, водећи рачуна да изабрани дужносници не остану без икаквог хљеба по престанку функције", додао је Ајановић.

У Министарству правде ФБиХ казали су да се ради на измјени Закона о платама и накнадама у органима власти, као и да је у плану измјена Уредбе о накнадама које немају карактер плата. Међутим, напоменули су да не могу рећи која рјешења предвиђају измјене закона док не дођу на Владу ФБиХ, ни када ће оне бити окончане, а министра правде ФБиХ Зорана Микулића нисмо успјели добити.

Иницијативу за измјену Закона о платама и накнадама у органима власти ФБиХ упутила је Скупштина Зеничко-добојског кантона и Влада ФБиХ ју је прихватила уз образложење да су у априлу у свој програм рада за ову годину уврстили приједлоге послодаваца и синдиката којима се предвиђа и укидање такозваног бијелог хљеба.

Закон о платама и накнадама у органима власти ФБиХ предвиђа да министри, премијер, предсједник и допредсједници ФБиХ, парламентарци и њихови савјетници имају накнаду плате након престанка обављања јавне функције. Носиоци извршне власти и изабрани дужносници на ово имају право годину дана, односно до заснивања новог радног односа или одласка у пензију, а савјетници шест мјесеци.

Износ самих њихових плата, када се помножи основица од 315 КМ и припадајући коефицијент, тренутно се креће од 2.457 КМ за посланике и делегате до 3.150 КМ за предсједника ФБиХ, а 2.016 КМ за савјетнике.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сви_су_исти

16.06.2014 07:46

Види ових Радонцицевих. Узели бијели хљеб и сада нападају СДА-СДП да се слузи триковима. Иста стока као и Милокрадови. Све ту со браца родјена. И у рату су, док смо гинули, једни другима продавали орузје и цигаре и ... А да је повецање плата убрзаном процедуром би се усвојило и било на изврсењу ако не и до краја мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 07:47

Бегови су то, а бегови никада рају нису схватали озбиљно ни кад се чардаци упале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

16.06.2014 09:36

Чињеница је да Законе који се тичу фискалног оптерећења, пореског система, ванредног стања, оружаних снага, те многих других који се директно мијешају у свакодневни живот свих градјана, могу донијети и по хитном поступку, без икакве расправе, буквално да јавност и не сазна за то, а Законе који се тичу њихових плата, бенефита, услова рада/нерада, отпуштања, ... То није могуће промјенити! Уставна категорија! Замислите још један Устав у свијету који се дотиче радних права запослених у администрацији, не постоји. Код нас могу да не раде никако,али отказ не могу добити,па чак ни смањење плате, а оптерећење на плату, пензију, порез на рег., цíјену гријања итд, могу и ретроактивно повећати!?! шта градјани добију заузврат од такве државе набрајајте сами...

ОДГОВОРИТЕ