Neizvjesno ukidanje “bijelog hljeba”

Mada je Vlada FBiH nedavno prihvatila inicijativu kojom je predloženo ukidanje prava funkcionera i njihovih savjetnika da dobijaju platu nakon prestanka mandata, neizvjesno je kada će biti izmijenjen zakon u ovom pravcu i da li će se on "stići" primjenjivati na aktuelni saziv vlasti FBiH.

Bosna i Hercegovina 16.06.2014 | 09:42
Neizvjesno ukidanje “bijelog hljeba”

Denis Telić iz nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, koji prati rad federalnog nivoa vlasti, istakao je da je u pitanju zakašnjela reakcija vlasti na nelogičnost primanja visokih plata i nakon prestanka funkcije te da će ovo mnogi građani prepoznati isključivo kao predizborni trik.

"Pitanje je hoće li biti usvojene izmjene zakona i hoće li se one uopšte odnositi na aktuelni saziv. Vjerovatno se to pravi za naredne mandate", dodao je Telić i naglasio da su inicijative za ovakvu vrstu odluke bile upućivane i mnogo ranije.

I neki poslanici u Parlamentu FBiH sumnjaju da će biti vremena sve usvojiti do opštih izbora u oktobru kako bi "bijeli hljeb" bio ukinut za predstavnike sadašnje izvršne i zakonodavne vlasti.

Nasir Beganović, poslanik opozicionog SBB-a u Predstavničkom domu i član Odbora za pravdu i opštu upravu, smatra da je usvajanje inicijative za ukidanje "bijelog hljeba" predizborni trik SDA i SDP-a te da, s obzirom na procedure koje moraju proći svake izmjene zakona, teško da će se ovo stići usvojiti.

Irfan Ajanović, poslanik SDA, kazao je, pak, da podržavaju ukidanje "bijelog hljeba" i za to su da to bude urađeno u ovom mandatu, ali nije siguran da će neke druge stranke to prihvatiti.

"Pretpostavljam da će se doći do srednjeg rješenja, da se približi socijalnom statusu društva i, sa druge strane, vodeći računa da izabrani dužnosnici ne ostanu bez ikakvog hljeba po prestanku funkcije", dodao je Ajanović.

U Ministarstvu pravde FBiH kazali su da se radi na izmjeni Zakona o platama i naknadama u organima vlasti, kao i da je u planu izmjena Uredbe o naknadama koje nemaju karakter plata. Međutim, napomenuli su da ne mogu reći koja rješenja predviđaju izmjene zakona dok ne dođu na Vladu FBiH, ni kada će one biti okončane, a ministra pravde FBiH Zorana Mikulića nismo uspjeli dobiti.

Inicijativu za izmjenu Zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH uputila je Skupština Zeničko-dobojskog kantona i Vlada FBiH ju je prihvatila uz obrazloženje da su u aprilu u svoj program rada za ovu godinu uvrstili prijedloge poslodavaca i sindikata kojima se predviđa i ukidanje takozvanog bijelog hljeba.

Zakon o platama i naknadama u organima vlasti FBiH predviđa da ministri, premijer, predsjednik i dopredsjednici FBiH, parlamentarci i njihovi savjetnici imaju naknadu plate nakon prestanka obavljanja javne funkcije. Nosioci izvršne vlasti i izabrani dužnosnici na ovo imaju pravo godinu dana, odnosno do zasnivanja novog radnog odnosa ili odlaska u penziju, a savjetnici šest mjeseci.

Iznos samih njihovih plata, kada se pomnoži osnovica od 315 KM i pripadajući koeficijent, trenutno se kreće od 2.457 KM za poslanike i delegate do 3.150 KM za predsjednika FBiH, a 2.016 KM za savjetnike.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Svi_su_isti

16.06.2014 07:46

Vidi ovih Radoncicevih. Uzeli bijeli hljeb i sada napadaju SDA-SDP da se sluzi trikovima. Ista stoka kao i Milokradovi. Sve tu so braca rodjena. I u ratu su, dok smo ginuli, jedni drugima prodavali oruzje i cigare i ... A da je povecanje plata ubrzanom procedurom bi se usvojilo i bilo na izvrsenju ako ne i do kraja mjeseca.

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 07:47

Begovi su to, a begovi nikada raju nisu shvatali ozbiljno ni kad se čardaci upale.

ODGOVORITE
Name

dejanpd

16.06.2014 09:36

Činjenica je da Zakone koji se tiču fiskalnog opterećenja, poreskog sistema, vanrednog stanja, oružanih snaga, te mnogih drugih koji se direktno miješaju u svakodnevni život svih gradjana, mogu donijeti i po hitnom postupku, bez ikakve rasprave, bukvalno da javnost i ne sazna za to, a Zakone koji se tiču njihovih plata, benefita, uslova rada/nerada, otpuštanja, ... To nije moguće promjeniti! Ustavna kategorija! Zamislite još jedan Ustav u svijetu koji se dotiče radnih prava zaposlenih u administraciji, ne postoji. Kod nas mogu da ne rade nikako,ali otkaz ne mogu dobiti,pa čak ni smanjenje plate, a opterećenje na platu, penziju, porez na reg., cíjenu grijanja itd, mogu i retroaktivno povećati!?! šta gradjani dobiju zauzvrat od takve države nabrajajte sami...

ODGOVORITE