Све више медуза у морима и океанима

Последњих година, приметан је све већи број медуза у морима и океанима широм света, феномен који научници махом приписују прекомерном риболову и климатским променама.

Занимљивости 16.06.2014 | 09:29
Све више медуза у морима и океанима

Од афричких обала преко Средоземног, Балтичког и Јадранског мора па све до америчких и азијских залива, јата медуза су свуда све већа.

Оне су данас присутне у свим океанима, без обзира на температуру воде.
Истраживачима је тешко да предвиде развој ове глобалне инвазије јер не располажу подацима о развоју ситуације у прошлости.

Једно је, међутим, извесно: број њихових жртава непрестано расте, и то не само међу пливачима.

Најпогођенији су рибари, нарочито они који лове око Јапана. Медузе које се размножавају у тим водама су изузетно велике и тешке. Мреже у које оне упадну немогуће је извући на површину.

Оне, такође, чине рибу неподобном за људску исхрану јер су је контаминирале својим отровом.

Догађа се да жарњаци доспеју и у воду за хлађене електричних централа подигнутих дуж обале, што доводи до повремених исјкључења струје.Узрок њихове пролиферације још увек није са сигурношћу утврђен. Многи стручњаци и даље покушавају да схвате шта је довело до њиховног масовног размножавања.

Једна од хипотеза је да су се медузе намножиле као последица прекомерног
риболова.

Жарњаци и рибе се обично хране планктоном. Постепеним истребљењем риба, нарочито сардина и инћуна, све више хране остаје медузама.

Нестанак великих предатора још један је разлог пораста броја медуза. Наиме, ајкуле, туне и корњаче сматрају се главним регулаторима популације жарњака, а њих је све мање у морима.

Ништа изгледа више не може да спречи бујање медуза које су у стању да издрже ацидификацију океана и климатске промене. Оне се лако адаптирају и на све већу концентрацију пластичних отпадака у мору.

Медузе су се појавиле пре око 650 милиона година. Данас их има неколико хиљада врста.

Коментари / 0

Оставите коментар