Sve više meduza u morima i okeanima

Poslednjih godina, primetan je sve veći broj meduza u morima i okeanima širom sveta, fenomen koji naučnici mahom pripisuju prekomernom ribolovu i klimatskim promenama.

Zanimljivosti 16.06.2014 | 09:29
Sve više meduza u morima i okeanima

Od afričkih obala preko Sredozemnog, Baltičkog i Jadranskog mora pa sve do američkih i azijskih zaliva, jata meduza su svuda sve veća.

One su danas prisutne u svim okeanima, bez obzira na temperaturu vode.
Istraživačima je teško da predvide razvoj ove globalne invazije jer ne raspolažu podacima o razvoju situacije u prošlosti.

Jedno je, međutim, izvesno: broj njihovih žrtava neprestano raste, i to ne samo među plivačima.

Najpogođeniji su ribari, naročito oni koji love oko Japana. Meduze koje se razmnožavaju u tim vodama su izuzetno velike i teške. Mreže u koje one upadnu nemoguće je izvući na površinu.

One, takođe, čine ribu nepodobnom za ljudsku ishranu jer su je kontaminirale svojim otrovom.

Događa se da žarnjaci dospeju i u vodu za hlađene električnih centrala podignutih duž obale, što dovodi do povremenih isjključenja struje.Uzrok njihove proliferacije još uvek nije sa sigurnošću utvrđen. Mnogi stručnjaci i dalje pokušavaju da shvate šta je dovelo do njihovnog masovnog razmnožavanja.

Jedna od hipoteza je da su se meduze namnožile kao posledica prekomernog
ribolova.

Žarnjaci i ribe se obično hrane planktonom. Postepenim istrebljenjem riba, naročito sardina i inćuna, sve više hrane ostaje meduzama.

Nestanak velikih predatora još jedan je razlog porasta broja meduza. Naime, ajkule, tune i kornjače smatraju se glavnim regulatorima populacije žarnjaka, a njih je sve manje u morima.

Ništa izgleda više ne može da spreči bujanje meduza koje su u stanju da izdrže acidifikaciju okeana i klimatske promene. One se lako adaptiraju i na sve veću koncentraciju plastičnih otpadaka u moru.

Meduze su se pojavile pre oko 650 miliona godina. Danas ih ima nekoliko hiljada vrsta.

Komentari / 0

Ostavite komentar