Почиње упис на факултете

Будући студенти који су ове године завршили средњу школу могу да почну са припремом документације за упис на факултете на државним универзитетима у Републици Српској, с обзиром на то да је конкурс за упис отворен и да ће трајати од 17. до 27. јуна.

Република Српска 16.06.2014 | 09:07
Почиње упис на факултете

Мјеста има за 7.249 редовних и ванредних студената, а полагање пријемних испита је 30. јуна, док ће резултати бити објављени 4. јула.

Иначе, највише мјеста на Бањалучком универзитету отворено је на Правном факултету, и то 350, затим на Филозофском, гдје је на шест смјерова отворено 345 мјеста за будуће студенте, те на Економском и Природно-математичком факултету, гдје ће прилику за студије добити по 340 студената.

Када је у питању Универзитет у Источном Сарајеву, највише мјеста отворено је на Филозофском факултету у Палама, гдје ће прилику да изучава 17 смјерова добити 588 студената, као и на Економском факултету, гдје је отворено 330 мјеста.

Православни богословски факултет у Фочи има у плану упис 150 студената, Висока медицинска школа у Приједору 280, а Висока школа за туризам и хотелијерство у Требињу укупно 70 студената.

Школовање о трошку државе биће обезбијеђено за 2.765 студената, док помоћ кроз суфинансирање може очекивати њих 3.326.

"Пријављивање кандидата у другом уписном року, који ће спровести организационе јединице високошколских установа које у првом року не упишу планирани број студената, трајаће од 25. до 29. августа, док ће квалификациони испит бити одржан 1. септембра, а резултати објављени 5. септембра", наводи се у конкурсу.

Подсјећамо, прије објављивања конкурса претходио је низ састанака на релацији два универзитета - Министарство просвјете и културе, али и послодаваца, како би уписна политика била усклађена са тржиштем рада и његовим потребама.

Поједини факултети били су нереални у својим захтјевима па су предлагали упис занимања за којима на Заводу за запошљавање не постоји готово никаква потражња, а то су прије свега професори физичког васпитања, правници, економисти и учитељи.

С друге стране, према подацима Завода за запошљавање РС, највећи дефицит када је просвјета у питању је професора физике и математике, па је конкурсом отворено 235 мјеста за студенте који се одлуче за ове позиве.

Конкурси за већину приватних универзитета и факултета већ су објављени.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

16.06.2014 07:40

Зашто дјецу варате факултетима? Коме и чему факултети?Кад је већ сада неких 39 100 ВСС факултетски образованих људи незапослено, на Бироима за незапослене.То је оно што се зна, а колико их има незапослених који се нису пријавили на Бирое?Или су отишли у иностранство да раде било шта а диплома као да се и нису школовали?Треба ставити мораторијум неких 10 година на факултете, све затворити док се ови што сада траже посла не запосле.Не треба стварати лажну наду тој дјеци да факултетска диплома нешто вриједи, кад не вриједи у овако пропалом друштву.И ако се запосе бит ће третирани као неписмени и нема ту ни плаће ни поштовања, само понижења са факултетима.Седам генерација кад се помножи тих неких 7000 који ће бити сада уписани на факултете са 7 су незаполсени.Зашто и чему више хиперпродукција и додатно обезврјеђивање факултетских диплома?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 07:45

Та дјеца што ће оставити толике године, живце, труд и енргију у студирању, четири, пет, чест и више година, боље за то вријеме да се боре да нађу начин да побјегну из овог пропалог друштва негдје у иностранство гдје ће бити поштовани и гдје ће се снађи.Свако ко је отишао је постао неко и нешто па и ови фудбалери а ко је остао пропао је или ако још није пропаст ће у овако пропалом друштву.Имају сада интернет, инфформације све се може, лакше је него кад сам ја био неки студент почетник, нек на вријеме наберу, јер као не наберу кајат ће се у шта су живот потрошили са својим факултетима, јер ово је проклето друштво, проклета авлија.

ОДГОВОРИТЕ