Počinje upis na fakultete

Budući studenti koji su ove godine završili srednju školu mogu da počnu sa pripremom dokumentacije za upis na fakultete na državnim univerzitetima u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je konkurs za upis otvoren i da će trajati od 17. do 27. juna.

Republika Srpska 16.06.2014 | 09:07
Počinje upis na fakultete

Mjesta ima za 7.249 redovnih i vanrednih studenata, a polaganje prijemnih ispita je 30. juna, dok će rezultati biti objavljeni 4. jula.

Inače, najviše mjesta na Banjalučkom univerzitetu otvoreno je na Pravnom fakultetu, i to 350, zatim na Filozofskom, gdje je na šest smjerova otvoreno 345 mjesta za buduće studente, te na Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje će priliku za studije dobiti po 340 studenata.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, najviše mjesta otvoreno je na Filozofskom fakultetu u Palama, gdje će priliku da izučava 17 smjerova dobiti 588 studenata, kao i na Ekonomskom fakultetu, gdje je otvoreno 330 mjesta.

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči ima u planu upis 150 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru 280, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju ukupno 70 studenata.

Školovanje o trošku države biće obezbijeđeno za 2.765 studenata, dok pomoć kroz sufinansiranje može očekivati njih 3.326.

"Prijavljivanje kandidata u drugom upisnom roku, koji će sprovesti organizacione jedinice visokoškolskih ustanova koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, trajaće od 25. do 29. avgusta, dok će kvalifikacioni ispit biti održan 1. septembra, a rezultati objavljeni 5. septembra", navodi se u konkursu.

Podsjećamo, prije objavljivanja konkursa prethodio je niz sastanaka na relaciji dva univerziteta - Ministarstvo prosvjete i kulture, ali i poslodavaca, kako bi upisna politika bila usklađena sa tržištem rada i njegovim potrebama.

Pojedini fakulteti bili su nerealni u svojim zahtjevima pa su predlagali upis zanimanja za kojima na Zavodu za zapošljavanje ne postoji gotovo nikakva potražnja, a to su prije svega profesori fizičkog vaspitanja, pravnici, ekonomisti i učitelji.

S druge strane, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najveći deficit kada je prosvjeta u pitanju je profesora fizike i matematike, pa je konkursom otvoreno 235 mjesta za studente koji se odluče za ove pozive.

Konkursi za većinu privatnih univerziteta i fakulteta već su objavljeni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

xxl

16.06.2014 07:40

Zašto djecu varate fakultetima? Kome i čemu fakulteti?Kad je već sada nekih 39 100 VSS fakultetski obrazovanih ljudi nezaposleno, na Biroima za nezaposlene.To je ono što se zna, a koliko ih ima nezaposlenih koji se nisu prijavili na Biroe?Ili su otišli u inostranstvo da rade bilo šta a diploma kao da se i nisu školovali?Treba staviti moratorijum nekih 10 godina na fakultete, sve zatvoriti dok se ovi što sada traže posla ne zaposle.Ne treba stvarati lažnu nadu toj djeci da fakultetska diploma nešto vrijedi, kad ne vrijedi u ovako propalom društvu.I ako se zapose bit će tretirani kao nepismeni i nema tu ni plaće ni poštovanja, samo poniženja sa fakultetima.Sedam generacija kad se pomnoži tih nekih 7000 koji će biti sada upisani na fakultete sa 7 su nezapolseni.Zašto i čemu više hiperprodukcija i dodatno obezvrjeđivanje fakultetskih diploma?

ODGOVORITE
Name

xxl

16.06.2014 07:45

Ta djeca što će ostaviti tolike godine, živce, trud i enrgiju u studiranju, četiri, pet, čest i više godina, bolje za to vrijeme da se bore da nađu način da pobjegnu iz ovog propalog društva negdje u inostranstvo gdje će biti poštovani i gdje će se snađi.Svako ko je otišao je postao neko i nešto pa i ovi fudbaleri a ko je ostao propao je ili ako još nije propast će u ovako propalom društvu.Imaju sada internet, infformacije sve se može, lakše je nego kad sam ja bio neki student početnik, nek na vrijeme naberu, jer kao ne naberu kajat će se u šta su život potrošili sa svojim fakultetima, jer ovo je prokleto društvo, prokleta avlija.

ODGOVORITE