Данас почео Петровски пост

За вјернике Српске православне цркве /СПЦ/ данас је почео Петровски пост, установљен у славу светих апостола Петра и Павла и осталих апостола који су се послије силаска Светог Духа постом и молитвом припремали за хришћанску проповијед.

Република Српска 16.06.2014 | 08:51
Данас почео Петровски пост

Пост почиње увијек у седмици послије Тројичне недјеље и празника Силаска Светог Духа на свете апостоле, познат је и као Апостолски и Љетни пост, а завршава се увијек 12. јула, на Петровдан, празник који је посвећен светитељима Петру и Павлу.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

Овај пост уведен је у вријеме цара Константина Великог, прво у Риму, када је тамо подигнута базилика апостолима, а потом и у Цариграду.

Православни хришћани добровољно доносе одлуку о поштивању поста, којим се постиже очишћење душе и тијела.

Сврха поста, како кажу правила вјере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, ријечи и дјела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су примјер потом слиједили Богородица и апостоли.

Коментари / 0

Оставите коментар