Danas počeo Petrovski post

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve /SPC/ danas je počeo Petrovski post, ustanovljen u slavu svetih apostola Petra i Pavla i ostalih apostola koji su se poslije silaska Svetog Duha postom i molitvom pripremali za hrišćansku propovijed.

Republika Srpska 16.06.2014 | 08:51
Danas počeo Petrovski post

Post počinje uvijek u sedmici poslije Trojične nedjelje i praznika Silaska Svetog Duha na svete apostole, poznat je i kao Apostolski i LJetni post, a završava se uvijek 12. jula, na Petrovdan, praznik koji je posvećen svetiteljima Petru i Pavlu.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica.

Ovaj post uveden je u vrijeme cara Konstantina Velikog, prvo u Rimu, kada je tamo podignuta bazilika apostolima, a potom i u Carigradu.

Pravoslavni hrišćani dobrovoljno donose odluku o poštivanju posta, kojim se postiže očišćenje duše i tijela.

Svrha posta, kako kažu pravila vjere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, riječi i djela i uz obaveznu molitvu, po uzoru na Spasitelja koji je postio u pustinji i čiji su primjer potom slijedili Bogorodica i apostoli.

Komentari / 0

Ostavite komentar