Авганистан:Нови напади током избора

Најмање 11 особа погинуло у експлозији бомбе, међу којима четири члана изборне комисије током другог круга председничких избора у Авганистану.

Свијет 15.06.2014 | 13:35
Авганистан:Нови напади током избора

Талибани, који су раније упозорили да ће нападити биралишта на дан избора, исекли су прсте десетак бирача како би их казнили што су гласали, додале су власти.

Поред тих инцидената, избори су јуче одржани релативно мирно упркос серији напада на контролне пунктове у
којима је погинуло 47 цивила и 60 побуњеника.

Авганистанци су јуче бирали измедју бившег министра Абдулаха Абдулаха и економског стручњака Ашрафа Ганија.

У првом кругу избора 5. априла, Абдулах (53) освојио је 45 одсто гласова, а Гани (65) 31,6 одсто гласова. Према првим проценама, на изборе је изашло око 60 одсто од 13,5 милиона гласача.

Изборна комисија до сутра увече прима жалбе на изборе, али наводи да није било већих нерегуларности.

Први званични и делимични резултати биће саопштени 2. јула, а коначни 22. јула. Нови председник ће 2. августа положити заклетву и званично почети мандат.

Нови председник наследиће Хамида Карзаија, првог шефа државе од почетка америчке инвазије на Авганистан 2001. године која је покренута с циљем да се свргне радикални талибански режим.

Следећи авганистански председник треба да надје начин да стабилизује земљу, а суочиће се, према мишљењу аналитичара, с неколико проблема, укључујући очекивано повлачење страних војника из Авганистана касније ове године и нападима талибана.


Коментари / 0

Оставите коментар