Avganistan:Novi napadi tokom izbora

Najmanje 11 osoba poginulo u eksploziji bombe, među kojima četiri člana izborne komisije tokom drugog kruga predsedničkih izbora u Avganistanu.

Svijet 15.06.2014 | 13:35
Avganistan:Novi napadi tokom izbora

Talibani, koji su ranije upozorili da će napaditi birališta na dan izbora, isekli su prste desetak birača kako bi ih kaznili što su glasali, dodale su vlasti.

Pored tih incidenata, izbori su juče održani relativno mirno uprkos seriji napada na kontrolne punktove u
kojima je poginulo 47 civila i 60 pobunjenika.

Avganistanci su juče birali izmedju bivšeg ministra Abdulaha Abdulaha i ekonomskog stručnjaka Ašrafa Ganija.

U prvom krugu izbora 5. aprila, Abdulah (53) osvojio je 45 odsto glasova, a Gani (65) 31,6 odsto glasova. Prema prvim procenama, na izbore je izašlo oko 60 odsto od 13,5 miliona glasača.

Izborna komisija do sutra uveče prima žalbe na izbore, ali navodi da nije bilo većih neregularnosti.

Prvi zvanični i delimični rezultati biće saopšteni 2. jula, a konačni 22. jula. Novi predsednik će 2. avgusta položiti zakletvu i zvanično početi mandat.

Novi predsednik naslediće Hamida Karzaija, prvog šefa države od početka američke invazije na Avganistan 2001. godine koja je pokrenuta s ciljem da se svrgne radikalni talibanski režim.

Sledeći avganistanski predsednik treba da nadje način da stabilizuje zemlju, a suočiće se, prema mišljenju analitičara, s nekoliko problema, uključujući očekivano povlačenje stranih vojnika iz Avganistana kasnije ove godine i napadima talibana.


Komentari / 0

Ostavite komentar