У Српској 85.000 бесправно изграђених објеката

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић навела је да у Српској има око 85.000 бесправно изграђених објеката, али да ће такви објекти, који су били поплављени, бити обухваћени накнадом штете од поплава.

Република Српска 15.06.2014 | 14:40
У Српској 85.000 бесправно изграђених објеката

Током скупштинске расправе о приједлозима закона Владе Републике Српске за санацију штета од поплава, Голићева је рекла да објекти који су изграђени на неодговарајућим и неприступачним теренима и земљишту подложном клизиштима не могу добити грађевинске дозволе.

Шеф посланичког клуба СНСД-а Жељко Мирјанић рекао је да је систем цивилне заштите у Бањалуци добро функционисао за вријеме поплава и да се не може по ниједном основу упоредити са Цивилном заштитом у Добоју и неким другим мјестима у Српској.

Он је додао да је Цивилна заштита у Бањалуци прије, током и након поплава предузела низ активности ради заштите живота становништва, имовине и привредних добара.

Мирјанић је навео да је СНСД предложио формирање скупштинског анкетног одбора који треба да направи извјештај и анализу шта се дешавало током поплава у Српској.

У име клуба ПДП-а, посланик ове странке Слободан Поповић предложио је да Влада Српске затражи од међународних институција репрограм кредита уз плаћање камате у наредне четири године, а да се средства за отплату кредита преусмјере за помоћ поплављенима.

Он је рекао да се поплаве нису могле избјећи, али да су надлежне институције морале унапријед предузети мјере да би посљедице биле што мање.

Посланик СНСД-а Никола Баштинац упитао је посланике СДП-а БиХ како ће се ова странка опредијелити у вези са расподијелом међународне помоћи.

Реплицирајући Баштинцу, посланик СДП-а БиХ Амир Захировић рекао је да је ова странка одговорна и да ће настојати да се дође договора како би помоћ била равномјерно распоређена.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

непоштена министарка

15.06.2014 13:53

Госпођа нам не рече да су 90 посто тих кућа саградили избегла лица што им Влада бесплатно не легализује, зар држава захваћена ратом бар не може свима легализоват све објекте сада и наплатити дупло више пореза кроз будућност. ,,Не може, треба узет и јаре и паре и умјесто сад тотално све легализоват а за после донијет ригорозан закон који руши сваки објекат и ограду, али то би био удар на Додикове кумове. Што да ја легализујем објекат кад бесправно руше паркове отимају људима њихова дворишта и граде тржне центре и стамбене зграде без и једне дозволе. Госпођо министарка ни згада РТРС-а није имала дозволу и спорно је чак власништво над њом а изграђена је, па како очекиват од оног који нема где да живи да вама плати новца онолико колико дупло мање њега кошта сав материјал за ту исту кућу. Па сад се плаћају прикључци, па употребна, па урбанистичка, па еколошка, па од комшије сагласност, па таксе за Републику, па за општину, па употребна итд. Све да би један полуписмен запослио пола своје фамилије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

15.06.2014 16:27

Наравно, и свако ко има имало мозга никад неце ниста направити и за ту градјевину вадити папире. Ја 6 година покусавам да легализујем гаразу и надоградим спрат, и то тамо гдје је предвидјено регулационим планом! Ни динара не треба дати овом олосу који је на власти! И кад хоцес да платис наметну ти 100 некаквих такси и само гледају како це украсти од народа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

новак

15.06.2014 21:01

Да сте прави ви би нама избјеглицама саградили куце,е Радоване врати се и испуни обецање.Али нема везе сад це нама нас Босиц доци.

ОДГОВОРИТЕ