U Srpskoj 85.000 bespravno izgrađenih objekata

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić navela je da u Srpskoj ima oko 85.000 bespravno izgrađenih objekata, ali da će takvi objekti, koji su bili poplavljeni, biti obuhvaćeni naknadom štete od poplava.

Republika Srpska 15.06.2014 | 14:40
U Srpskoj 85.000 bespravno izgrađenih objekata

Tokom skupštinske rasprave o prijedlozima zakona Vlade Republike Srpske za sanaciju šteta od poplava, Golićeva je rekla da objekti koji su izgrađeni na neodgovarajućim i nepristupačnim terenima i zemljištu podložnom klizištima ne mogu dobiti građevinske dozvole.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić rekao je da je sistem civilne zaštite u Banjaluci dobro funkcionisao za vrijeme poplava i da se ne može po nijednom osnovu uporediti sa Civilnom zaštitom u Doboju i nekim drugim mjestima u Srpskoj.

On je dodao da je Civilna zaštita u Banjaluci prije, tokom i nakon poplava preduzela niz aktivnosti radi zaštite života stanovništva, imovine i privrednih dobara.

Mirjanić je naveo da je SNSD predložio formiranje skupštinskog anketnog odbora koji treba da napravi izvještaj i analizu šta se dešavalo tokom poplava u Srpskoj.

U ime kluba PDP-a, poslanik ove stranke Slobodan Popović predložio je da Vlada Srpske zatraži od međunarodnih institucija reprogram kredita uz plaćanje kamate u naredne četiri godine, a da se sredstva za otplatu kredita preusmjere za pomoć poplavljenima.

On je rekao da se poplave nisu mogle izbjeći, ali da su nadležne institucije morale unaprijed preduzeti mjere da bi posljedice bile što manje.

Poslanik SNSD-a Nikola Baštinac upitao je poslanike SDP-a BiH kako će se ova stranka opredijeliti u vezi sa raspodijelom međunarodne pomoći.

Replicirajući Baštincu, poslanik SDP-a BiH Amir Zahirović rekao je da je ova stranka odgovorna i da će nastojati da se dođe dogovora kako bi pomoć bila ravnomjerno raspoređena.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nepoštena ministarka

15.06.2014 13:53

Gospođa nam ne reče da su 90 posto tih kuća sagradili izbegla lica što im Vlada besplatno ne legalizuje, zar država zahvaćena ratom bar ne može svima legalizovat sve objekte sada i naplatiti duplo više poreza kroz budućnost. ,,Ne može, treba uzet i jare i pare i umjesto sad totalno sve legalizovat a za posle donijet rigorozan zakon koji ruši svaki objekat i ogradu, ali to bi bio udar na Dodikove kumove. Što da ja legalizujem objekat kad bespravno ruše parkove otimaju ljudima njihova dvorišta i grade tržne centre i stambene zgrade bez i jedne dozvole. Gospođo ministarka ni zgada RTRS-a nije imala dozvolu i sporno je čak vlasništvo nad njom a izgrađena je, pa kako očekivat od onog koji nema gde da živi da vama plati novca onoliko koliko duplo manje njega košta sav materijal za tu istu kuću. Pa sad se plaćaju priključci, pa upotrebna, pa urbanistička, pa ekološka, pa od komšije saglasnost, pa takse za Republiku, pa za opštinu, pa upotrebna itd. Sve da bi jedan polupismen zaposlio pola svoje familije.

ODGOVORITE
Name

Jovan

15.06.2014 16:27

Naravno, i svako ko ima imalo mozga nikad nece nista napraviti i za tu gradjevinu vaditi papire. Ja 6 godina pokusavam da legalizujem garazu i nadogradim sprat, i to tamo gdje je predvidjeno regulacionim planom! Ni dinara ne treba dati ovom olosu koji je na vlasti! I kad hoces da platis nametnu ti 100 nekakvih taksi i samo gledaju kako ce ukrasti od naroda!!!

ODGOVORITE
Name

novak

15.06.2014 21:01

Da ste pravi vi bi nama izbjeglicama sagradili kuce,e Radovane vrati se i ispuni obecanje.Ali nema veze sad ce nama nas Bosic doci.

ODGOVORITE