Опозиција: Влада да преполови своје трошкове

Народна скупштина Републике Српске данас је у Бањалуци наставила разматрање сета закона за санацију 
штета од поплава, које је предложила Влада Републике Српске.

Република Српска 15.06.2014 | 18:15
Опозиција: Влада да преполови своје трошкове

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да средства која би се могла повући
из ИПА фондова нису средства која би се могла дати грађанима, већ за реализацију одређених пројеката.

"Та и друга средства ће ићи логиком – изаберите пројекат и кажите да се он финансира из тих и тих средстава", рекла је Цвијановићева на сједници Народне скупштине Републике Српске. Она је истакла да ће на ред
ускоро доћи и ребаланс буџета, али да је то "фаза два". При ребалансу, додала је она, правиће се приоритети и уштеде.

"Наше опредјељење није да смањујемо плате, јер се то ради у крајњој нужди", нагласила је Цвијановићева.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да се буџетским уштедама могу обезбиједити одређена средства, наводећи као примјер да треба преполовити издатке као што су репрезентација, трошкови пута и смјештаја, те хонорари.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да сви посланици имају исту намјеру да помогну људима настрадалим у поплавама, али да су у том приступу различита мишљења и да треба видјети како да се ургентно дође до средстава.


Посланик СДС-а Ненад Стевандић истакао је током расправе о сету закона које је предложила Влада да је СДС сагласан са тим законима, али не онако како су они конципирани, те додао да ће ова странка доставити амандмане на предложена законска рјешења.

Стевандић је оцијенио да је посебна сједница Народне скупштине погрешно конципирана и да се говори о сету закона за санацију штета од поплава, а да претходно није направљена озбиљна анализа. Он је навео да неке анализе које је радио СДС показују да су заказале три институције - "Воде Републике Српске", Робне резерве и Цивилна заштита, као и да је Влада Српске прекршила законска рјешења о поступању у ванредним ситуацијама.


Посланик СНСД-а Мирко Којић подржао је предложене мјере Владе Републике Српске за санирање посљедица поплава у Републици Српској.

Којић је изразио захвалност премијеру Жељки Цвијановић и Влади Републике Српске за ангажовање на санирању штета од поплава и помоћ коју су пружили угроженим подручјима Српске.

Посланик СДС-а Остоја Драгутиновић сматра да је неопходно урадити ребаланс буџета Републике Српске да би се што прије могле провести краткорочне мјере за ублажавање посљедица поплава.

Драгутиновић је истакао да је за СДС неприхватљиво да Влада Српске контролише средства у Фонду солидарности.

Посланик СНСД-а Радован Вишковић сматра да чланови Управног одбора у Фонду солидарности за свој рад не треба да добију накнаду.

Вишковић се заложио да се под хитно формира јединствени регистар штета како би ургентно грађанима могло бити подијељено 5.000 КМ помоћи.

Посланик СНСД-а Радован Вуковић рекао је да Влада Српске никада није одрадила професионалније свој посао него у случају поплава.

Посланик СДС-а Љиљана Богдановић сматра да је требало много раније да буде одржана посебна сједница посвећена поплавама у Српској, те да је Влада требало прије предложених мјера парламенту да достави информацију о поплавама.

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

НЕИМЕНОВАНА

15.06.2014 09:18

Жао ми је народа који је претрпио штете од поплава. Можда сам мало и безобразна али ево прилике да кажем владајућима у Републици Српској идите, нисте способни низашта, игноришете државне институције, а приљатељи и донатори не желе комуницирати са ентитетом ( преведено са Бајом) него са ДРЖАВОМ БИХ и њеним институцијама ....... сад само чекам да Додик извали ријеч референдум...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инуки

15.06.2014 09:41

Вецрас нам игра репрезантација :Д Подрзимо наш тим и заборавимо на националистицке испаде и предзнаке :) Ајмо Босно ајмо Хецеговино :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

15.06.2014 10:00

Питам се да љ је могуце да су ови људи предсавници народа, понасају се као дивљаци. без дана сколе. куцног васпитања??! Лази, преваре, нерад, бахатост......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговина

15.06.2014 10:03

Сад сам слушала Цвијановићку и мислим да би требало да посланици покажу мало више поштовања према дамама. Али што се тиче струке и овог његог говора о образовању ученика из енглеског језика, ок, можда је то све тачно. Али, ја, као професор српског језика, сам ужаснута неким некњижевним појавама у српском језику, које користе и она и Мирјанић, а то је, нпр. "све један", умјесто "сваки", чим прије", умјесто "брзо". Ово је типично за БЛ Универзитет. То наравно налазимо и код новинара. Тешко је научити ученике правилно да говоре ако у медијима нико на то не обраћа пажњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синн феин

15.06.2014 10:13

Сад сам мало пратио сједницу скупстине на РТРС. Мајко моја ста је оно? Па ова премијерка никако да избаци село из себе. Она се свадја са посланицима као две комсинице око хеклања. Тако је то кад неко залута на мјесто на ком је она. Владу треба да води неко ко је водио велике гиганте, који има искуства у организацији. Она је била разредни старјесина у два наврата и постала премијер. Село говори из ње. Ово је вредјање интелигенције нормалног цовјека. А јос је бране неки посланици. Проф Мирјаниц???? Тог цовјека сам постовао, а у ста се тај цовјек претворио!? Јуце онај идиот Ковац дрзи конференцију а проф.Мирјаниц стоји иза њега. Мајко моја како се један професор мозе срозати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛЕДАМ ТВ

15.06.2014 10:24

РТРС пушта пјесме умјесто преноса. Разлог - толико се владајући бламирају да је боље да народ не види,да не чује, па ће нам сервирати оно што они хоће. ЈА ЗАХТИЈЕВАМ ДИРЕКТАН ПРЕНОС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилема

15.06.2014 10:30

Да преполове трошкове, чије? Па они немају појма ни колике су им плате ни колики су им трошкови-они узимају колико год и кад год им треба. Не знају они преполовит нешто што не знају ни колико је. Најсиромашнији ентитет - Република смо у Европи а председник и министри нам се возају авионима и хеликоптерима. То да преполове па не може не сједа у хеликоптер нико од њих ако није фифти-фифти трошкови - колко хеликоптер наспе толико у ђзеп се саспе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСТАВИЛА КОМЕНТАР

15.06.2014 10:37

О П О З И Ц И Ј О, уз вас смо..... молимо БН телевизију да нам пусти директан пренос ако је то икако технички могуће ........... или Баја забранио.......постоје техничке могћности......скyпе, преко мобилтела........... БН ТВ је радила у вријеме поплава у нељудским условима надам се да ви можете и хоћете............. покушајте...............

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игy

15.06.2014 10:47

ПЉАЦКА, ЛИЦНА КОРИСТ, РАСПРОДАЈА, ЛАЗНИ ПАТРИОТИЗАМ, БАХАТОСТ, ЛАЖ, ВУЛГАРНОСТ, КРИМИНАЛ, ПОЛТРОНСТВО, ЛАЖ, ПЉАЦКА, ПРИМИТИВИЗАМ, ЛАЖ, РАСПРОДАЈА, ПЉАЦКА................

ОДГОВОРИТЕ
Name

безимена

15.06.2014 10:55

Ма ја ето на РТРС иде тенис. Нема даље је л' то зато де нам оперете мозак, па кад се Баји дигне она ствар направи пресицу а ми му онда ко све повјерујемо. Јасно обичном народу дошло до ноката, данас ми је тенис најважнија ствар. Бламирате се РТРС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романија

15.06.2014 10:58

СДС до побједе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нино

15.06.2014 11:36

Да ли нас ико више пита шта желимо гледати док плаћамо претплату. Докле више тениса, кошарке, фудбала док се буквално давимо? Господо, отворите спортски канал и спасите нас остале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

младјо

15.06.2014 12:23

Могао је онај небитни тенис ици и у снимку, како их није срамота да прекидају пренос НАРОДНЕ скупстине. РТРС је резимски и уопсте није у интересу свих градјана ма колико се трудили да то негирају. Донијети закон да се скупстина преноси без прекида, каква им је то уредјивацка политика у коју се куну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

српско сарајево

15.06.2014 12:37

Ако преполове своја примања како це да презиве са 5000 КМ БАГРА ЦРВЕНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како?!?

15.06.2014 13:04

Како да преполове, питам се ја? Па, онда то значи пола хеликоптера мање, једна бијела чизмица мање, пола зграде владе мање, а сви знамо да то није могуће. Него, народе, дај да им дамо још, да их нахранимо ко људе, нешто се ускуали, то ко да ништа не једе, само брину о држави и народу. Дошло ми их нешто жао, сад почели и међусобно да се препуцавају, то вам је знак да им је глад закуцала на врата. Премијерка се осјећа угрожено, јадну нападају је и опозиција а и сам Игор Радојичић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши члан

15.06.2014 13:11

Као бивши члан Савеза независних социјалдемократа, морам да примијетим да је ово из наслова просто немогуће. Хајде да крадуцкају што би рекао Веља Илић, него много брате краду! И, да бар нешто дају, ајде не мора ни народу, већ бар члановима, него ни то. Има за шефа и екипу око њега, а за остале мишеве, ако се нађе, а углавном се не нађе. И у овој катастррофи је прилика да се повећа иметак, има ли краја безобразлуку? иЗ разговора са другим бившим поносним власницима њихове књижице знам да сви који их напусте осјете огромно олакшање јер неће више бити дио те лоповске екипе. Ако сам некада и помислио да можда није требало да се предајем и да наупштам странку у којој сам био више од шест година, после ових поплава јасно ми је да нисам погријешио. Нема ту поправљања ни реформе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

15.06.2014 14:44

Наставиће пренос Скупштине чим кик боксер напусти зграду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

15.06.2014 15:45

Док је оваква влада теско да себи смање будзет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

15.06.2014 18:14

СНС је странка будућности, остале ће завршити као ДС и СРС у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

15.06.2014 18:22

ненормално је, да се од лоповске владе тражи, преполови своје трошкове!!! Ту владу треба стрпати у затвор!!! Али ако се тако неодлучно буде радило и мислило, ништа неће бити од тога! Додик ће и даље са приватним авионом, да иде картање, печеног овна , а његови тајкуни, да уживају.... еј, народе, прубид се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

15.06.2014 22:03

Не вриједи њима говорити они су само научили да повећавају трошкове, брига њих за народом!

ОДГОВОРИТЕ