Opozicija: Vlada da prepolovi svoje troškove

Narodna skupština Republike Srpske danas je u Banjaluci nastavila razmatranje seta zakona za sanaciju 
šteta od poplava, koje je predložila Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 15.06.2014 | 18:15
Opozicija: Vlada da prepolovi svoje troškove

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da sredstva koja bi se mogla povući
iz IPA fondova nisu sredstva koja bi se mogla dati građanima, već za realizaciju određenih projekata.

"Ta i druga sredstva će ići logikom – izaberite projekat i kažite da se on finansira iz tih i tih sredstava", rekla je Cvijanovićeva na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Ona je istakla da će na red
uskoro doći i rebalans budžeta, ali da je to "faza dva". Pri rebalansu, dodala je ona, praviće se prioriteti i uštede.

"Naše opredjeljenje nije da smanjujemo plate, jer se to radi u krajnjoj nuždi", naglasila je Cvijanovićeva.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da se budžetskim uštedama mogu obezbijediti određena sredstva, navodeći kao primjer da treba prepoloviti izdatke kao što su reprezentacija, troškovi puta i smještaja, te honorari.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da svi poslanici imaju istu namjeru da pomognu ljudima nastradalim u poplavama, ali da su u tom pristupu različita mišljenja i da treba vidjeti kako da se urgentno dođe do sredstava.


Poslanik SDS-a Nenad Stevandić istakao je tokom rasprave o setu zakona koje je predložila Vlada da je SDS saglasan sa tim zakonima, ali ne onako kako su oni koncipirani, te dodao da će ova stranka dostaviti amandmane na predložena zakonska rješenja.

Stevandić je ocijenio da je posebna sjednica Narodne skupštine pogrešno koncipirana i da se govori o setu zakona za sanaciju šteta od poplava, a da prethodno nije napravljena ozbiljna analiza. On je naveo da neke analize koje je radio SDS pokazuju da su zakazale tri institucije - "Vode Republike Srpske", Robne rezerve i Civilna zaštita, kao i da je Vlada Srpske prekršila zakonska rješenja o postupanju u vanrednim situacijama.


Poslanik SNSD-a Mirko Kojić podržao je predložene mjere Vlade Republike Srpske za saniranje posljedica poplava u Republici Srpskoj.

Kojić je izrazio zahvalnost premijeru Željki Cvijanović i Vladi Republike Srpske za angažovanje na saniranju šteta od poplava i pomoć koju su pružili ugroženim područjima Srpske.

Poslanik SDS-a Ostoja Dragutinović smatra da je neophodno uraditi rebalans budžeta Republike Srpske da bi se što prije mogle provesti kratkoročne mjere za ublažavanje posljedica poplava.

Dragutinović je istakao da je za SDS neprihvatljivo da Vlada Srpske kontroliše sredstva u Fondu solidarnosti.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković smatra da članovi Upravnog odbora u Fondu solidarnosti za svoj rad ne treba da dobiju naknadu.

Višković se založio da se pod hitno formira jedinstveni registar šteta kako bi urgentno građanima moglo biti podijeljeno 5.000 KM pomoći.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković rekao je da Vlada Srpske nikada nije odradila profesionalnije svoj posao nego u slučaju poplava.

Poslanik SDS-a LJiljana Bogdanović smatra da je trebalo mnogo ranije da bude održana posebna sjednica posvećena poplavama u Srpskoj, te da je Vlada trebalo prije predloženih mjera parlamentu da dostavi informaciju o poplavama.

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

NEIMENOVANA

15.06.2014 09:18

Žao mi je naroda koji je pretrpio štete od poplava. Možda sam malo i bezobrazna ali evo prilike da kažem vladajućima u Republici Srpskoj idite, niste sposobni nizašta, ignorišete državne institucije, a priljatelji i donatori ne žele komunicirati sa entitetom ( prevedeno sa Bajom) nego sa DRŽAVOM BIH i njenim institucijama ....... sad samo čekam da Dodik izvali riječ referendum...

ODGOVORITE
Name

Inuki

15.06.2014 09:41

Vecras nam igra reprezantacija :D Podrzimo naš tim i zaboravimo na nacionalisticke ispade i predznake :) Ajmo Bosno ajmo Hecegovino :D

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

15.06.2014 10:00

Pitam se da lj je moguce da su ovi ljudi predsavnici naroda, ponasaju se kao divljaci. bez dana skole. kucnog vaspitanja??! Lazi, prevare, nerad, bahatost......

ODGOVORITE
Name

Hercegovina

15.06.2014 10:03

Sad sam slušala Cvijanovićku i mislim da bi trebalo da poslanici pokažu malo više poštovanja prema damama. Ali što se tiče struke i ovog njegog govora o obrazovanju učenika iz engleskog jezika, ok, možda je to sve tačno. Ali, ja, kao profesor srpskog jezika, sam užasnuta nekim neknjiževnim pojavama u srpskom jeziku, koje koriste i ona i Mirjanić, a to je, npr. "sve jedan", umjesto "svaki", čim prije", umjesto "brzo". Ovo je tipično za BL Univerzitet. To naravno nalazimo i kod novinara. Teško je naučiti učenike pravilno da govore ako u medijima niko na to ne obraća pažnju.

ODGOVORITE
Name

Sinn fein

15.06.2014 10:13

Sad sam malo pratio sjednicu skupstine na RTRS. Majko moja sta je ono? Pa ova premijerka nikako da izbaci selo iz sebe. Ona se svadja sa poslanicima kao dve komsinice oko heklanja. Tako je to kad neko zaluta na mjesto na kom je ona. Vladu treba da vodi neko ko je vodio velike gigante, koji ima iskustva u organizaciji. Ona je bila razredni starjesina u dva navrata i postala premijer. Selo govori iz nje. Ovo je vredjanje inteligencije normalnog covjeka. A jos je brane neki poslanici. Prof Mirjanic???? Tog covjeka sam postovao, a u sta se taj covjek pretvorio!? Juce onaj idiot Kovac drzi konferenciju a prof.Mirjanic stoji iza njega. Majko moja kako se jedan profesor moze srozati.

ODGOVORITE
Name

GLEDAM TV

15.06.2014 10:24

RTRS pušta pjesme umjesto prenosa. Razlog - toliko se vladajući blamiraju da je bolje da narod ne vidi,da ne čuje, pa će nam servirati ono što oni hoće. JA ZAHTIJEVAM DIREKTAN PRENOS!

ODGOVORITE
Name

dilema

15.06.2014 10:30

Da prepolove troškove, čije? Pa oni nemaju pojma ni kolike su im plate ni koliki su im troškovi-oni uzimaju koliko god i kad god im treba. Ne znaju oni prepolovit nešto što ne znaju ni koliko je. Najsiromašniji entitet - Republika smo u Evropi a predsednik i ministri nam se vozaju avionima i helikopterima. To da prepolove pa ne može ne sjeda u helikopter niko od njih ako nije fifti-fifti troškovi - kolko helikopter naspe toliko u đzep se saspe.

ODGOVORITE
Name

OSTAVILA KOMENTAR

15.06.2014 10:37

O P O Z I C I J O, uz vas smo..... molimo BN televiziju da nam pusti direktan prenos ako je to ikako tehnički moguće ........... ili Baja zabranio.......postoje tehničke mogćnosti......skype, preko mobiltela........... BN TV je radila u vrijeme poplava u neljudskim uslovima nadam se da vi možete i hoćete............. pokušajte...............

ODGOVORITE
Name

Igy

15.06.2014 10:47

PLJACKA, LICNA KORIST, RASPRODAJA, LAZNI PATRIOTIZAM, BAHATOST, LAŽ, VULGARNOST, KRIMINAL, POLTRONSTVO, LAŽ, PLJACKA, PRIMITIVIZAM, LAŽ, RASPRODAJA, PLJACKA................

ODGOVORITE
Name

bezimena

15.06.2014 10:55

Ma ja eto na RTRS ide tenis. Nema dalje je l' to zato de nam operete mozak, pa kad se Baji digne ona stvar napravi presicu a mi mu onda ko sve povjerujemo. Jasno običnom narodu došlo do nokata, danas mi je tenis najvažnija stvar. Blamirate se RTRS!

ODGOVORITE
Name

Romanija

15.06.2014 10:58

SDS do pobjede...

ODGOVORITE
Name

Nino

15.06.2014 11:36

Da li nas iko više pita šta želimo gledati dok plaćamo pretplatu. Dokle više tenisa, košarke, fudbala dok se bukvalno davimo? Gospodo, otvorite sportski kanal i spasite nas ostale.

ODGOVORITE
Name

mladjo

15.06.2014 12:23

Mogao je onaj nebitni tenis ici i u snimku, kako ih nije sramota da prekidaju prenos NARODNE skupstine. RTRS je rezimski i uopste nije u interesu svih gradjana ma koliko se trudili da to negiraju. Donijeti zakon da se skupstina prenosi bez prekida, kakva im je to uredjivacka politika u koju se kunu.

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

15.06.2014 12:37

Ako prepolove svoja primanja kako ce da prezive sa 5000 KM BAGRA CRVENA!

ODGOVORITE
Name

Kako?!?

15.06.2014 13:04

Kako da prepolove, pitam se ja? Pa, onda to znači pola helikoptera manje, jedna bijela čizmica manje, pola zgrade vlade manje, a svi znamo da to nije moguće. Nego, narode, daj da im damo još, da ih nahranimo ko ljude, nešto se uskuali, to ko da ništa ne jede, samo brinu o državi i narodu. Došlo mi ih nešto žao, sad počeli i međusobno da se prepucavaju, to vam je znak da im je glad zakucala na vrata. Premijerka se osjeća ugroženo, jadnu napadaju je i opozicija a i sam Igor Radojičić.

ODGOVORITE
Name

Бивши члан

15.06.2014 13:11

Као бивши члан Савеза независних социјалдемократа, морам да примијетим да је ово из наслова просто немогуће. Хајде да крадуцкају што би рекао Веља Илић, него много брате краду! И, да бар нешто дају, ајде не мора ни народу, већ бар члановима, него ни то. Има за шефа и екипу око њега, а за остале мишеве, ако се нађе, а углавном се не нађе. И у овој катастррофи је прилика да се повећа иметак, има ли краја безобразлуку? иЗ разговора са другим бившим поносним власницима њихове књижице знам да сви који их напусте осјете огромно олакшање јер неће више бити дио те лоповске екипе. Ако сам некада и помислио да можда није требало да се предајем и да наупштам странку у којој сам био више од шест година, после ових поплава јасно ми је да нисам погријешио. Нема ту поправљања ни реформе.

ODGOVORITE
Name

viktor

15.06.2014 14:44

Nastaviće prenos Skupštine čim kik bokser napusti zgradu.

ODGOVORITE
Name

analiticar

15.06.2014 15:45

Dok je ovakva vlada tesko da sebi smanje budzet...

ODGOVORITE
Name

Ostoja

15.06.2014 18:14

SNS je stranka budućnosti, ostale će završiti kao DS i SRS u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

15.06.2014 18:22

nenormalno je, da se od lopovske vlade traži, prepolovi svoje troškove!!! Tu vladu treba strpati u zatvor!!! Ali ako se tako neodlučno bude radilo i mislilo, ništa neće biti od toga! Dodik će i dalje sa privatnim avionom, da ide kartanje, pečenog ovna , a njegovi tajkuni, da uživaju.... ej, narode, prubid se....

ODGOVORITE
Name

вукоје

15.06.2014 22:03

Не вриједи њима говорити они су само научили да повећавају трошкове, брига њих за народом!

ODGOVORITE