БиХ осваја Мундијал кад би...

У фудбалу често не одлучује пуко умеће са лоптом, већ и многи други фактори. Неко ће одмах рећи "Срећа!", неко додати "Тактика!", а они који кроз живот корачају не скривајући емоције - само ће се осмехнути и рећи "Срце. Срце одлучује". А шта би било када би неки други параметри били од пресудног значаја?

Фудбал 14.06.2014 | 15:56
БиХ осваја Мундијал кад би...

Шта би било када би се, рецимо, гледала незапосленост, или ако би пресудна била инфлација, најгора клима или број зависника од пушења? Био би то "Мундијал реалности" и његови резултати би били овакви:

Када би стварно незапосленост у једној држави била истицана као главни фактор, у првом полуфиналу Камерун би добио Нигерију, а у другом би Босна и Херцеговина савладала - Шпанију. А онда, у великом финалу, Босанци би са својих 44,3% "декласирали" Камерунце. Тужно, зар не? Али, то је реалност. Ми смо мало на њу почели да заборављамо када крену ови фудбалски дани, а не би ваљало.

Пре него што се "опасуљимо", а може томе да нам послужи и наставак овог текста, ево и "резултата" у осталим занимљивим категоријама, најпре оним који имају везе са самим фудбалом, а потом неким ... па, рећи ћемо само: више него важним:

Популација: Да је број становника битан, у полуфиналу би Американци добили Бразил, у другом Нигерија Мексиканце, а у финалу би екипа САД са 318,9 милиона житеља иза себе постала шампион.

Висина: У полуфиналу би најпре Немци добили Грке, а Белгијанци Италијане, да би у борби за трофеј он припао Белгији, чија је просечна висина играча 185,2 цм

"Низина": Када је о најнижим екипама реч, међу четири најбоље би се пласирали Чилеанци, Еквадорци, Хондурашани и Мексиканци, а у великом финалу Чиле би освојио титулу због својих 176 цм просечне висине фудбалера

Тежина: Босанци би и овде далеко догурали, и то до финала, јер би у нокаут фази надмашили Швајцарску, Немачку и Грчку, али би онда поклекли од Нигерије, чији је сваки играч, просечно, тежак 79,7 килограма.

Лакоћа: Супротно томе, да у фудбалу одлучује колико сте лаки, Мексико би са просечном тежином играча од 70,7 килограма у полуфиналу добио Еквадорце, а онда у финалу и Чилеанце, који би претходно надмашили Иран.

Старост: Без премца, са 28,9 година старости, Аргентина би се прошетала кроз овај Мундијал, елиминсавши Русе у четвртфиналу, Уругвај у полуфиналу, а Португалце у борби за "златну богињу"

Младост: Била би то занимљива полуфинала, Гана - Холандија и Белгија - Аустралија, а у финалу би Гана узела трофеј Белгијанцима јер има најмлађу екипу на шампионату. Просечна старост "црних звезда" је 25,8 година.

Аеродроми: "Какви сад аеродроми?", питаће неко, а ми ћемо рећи "Ради се о томе колико која држава-учесница Мундијала има аеродрома на сваких 100.000 становника". У таквом Мундијалу, у финалу би Американци са својих 4,24 савладали Уругвај. Интересантно, у полуфиналу би били још и Аргентина и - Костарика.

Шуме: Еко-Мундијал би могао се заснива и на питању "Ко има највећу покривеност своје територије шумама?". У том случају, Јапан би добио Хондурас у полуфиналу, а Јужна Кореја најпре Шпанију, али би изгубила од Јапанаца у борби за трон јер у "земљи излазећег сунца" чак 67% територије је пошумљено.

Вода: Холандија би без много мука освојила титулу када би се гледало колики се проценат површине унутар копнених граница налази "под водом". У полуфиналу би испали САД и Гана, а у финалу Колумбија, која не би могла да парира холандским 18,4%.

Киша: Ове године бисмо и ми учествовали на таквом Мундијалу, оном на коме би количина падавина била одлучујућа, но како нас нема, када би се стварно одиграо актуелни шампионат и то по том параметру, у полуфиналу би се нашли Колумбија, Еквадор, Костарика и Хондурас, а Костариканци би узели титулу јер код њих падне 29,26 цм кише по квадратном метру годишње.

Пољопривредно земљиште: Чудно или не, Енглези би у овом смислу победили Гану у полуфиналу, али би и даље чекали на титулу које нема од 1966, јер би их у фианлу победила Нигерија, претходно изабцивши Уругвајце. А Нигерија би освојила титулу јер јој је чак 83,7% територије - пољопривредно земљиште.

Урбано становништво: Била би то занимљива полуфинала, Јапан би добио Французе, Белгија Уругвајце, а онда би у финалу титула припала - Белгији, чијих 98% житеља живи у градовима.

Пораст становништва: У борби оних који немају проблем са "белом кугом", од 32 учесника актуелног Мундијала четири екипе у полуфиналубиле би Камерун и Гана са једне стране жреба, а Нигерија и Аустралија са друге. У финалу би Нигерија, са 2,8% пораста броја становника годишње, победила Камерунце и узела трофеј.

Пад броја становништва: Супротно претходном, код оних који имају озбиљних проблема са природним прираштајем, у полуфиналу би Хрватска изгубила од Немаца, а Португал од Италије, да би онда "азури" узели трофеј "панцерима" јер је у Италији највећи пад броја становништва, чак два одсто годишње.

Саобраћајке: По броју погинулих у саобраћајним несрећама, у полуфиналу би играли Нигерија - Бразил и Иран - Уругвај. А у финалу, Нигерија би изгубила од Ирана у коме сваке године просечно 34,1 особа на сваких 100.000 изгуби живот у саобраћајкама.

Безбедност на путу: Супротно претходном, када би безбедност у саобраћају била кључна за освајање Мундијала, Швајцарска би у полуфиналу добила Јапан, али би у финалу изгубила од Енглеске која би, после победе над Француском, са само 3,7 погинулих годишње на 100.000 становника узела коначно своју прву титулу од 1966.

Убиства: Да се Светско првенство одржава у рубрици "црна хроника", Хондурас би узео тиулу са 90,4 убистава годишње на сваких 100.000 становника. У финалу би пао чак и Мексико, а у полуфиналу Колумбија и Нигерија.

Инфлација: Ми бисмо титулу сигурно освојили 1993, али тада се није играо Мундијал. Што се овог тиче, и његових актуелних учесника, трофеј би припао Ирану са годишњом инфлацијом од 35,2%, друга би била Гана, а у полуфиналу би били заустављени домаћин Бразил и Уругвај.

Интернет: Када би о трофеју одлучивао број интернет корисника по глави становника, у полуфиналу би Аустралија испала од Швајцарске, а Јужна Кореја од Холандије. И, управо би Холандија узела титулу јер у њој од 100 људи - чак 93 активно користи интернет.

Жене у власти: Навикли смо да је у европским државама заступљеност жена у политици прилична, али само једна би била у полуфиналу Мундијала, да то одлучује. И притом, Белгија не би прошла даље од полуфинала, баш као што би тада био заустављен и Мексико. А у финалу би Костарика узела трофеј Еквадору, јер у Костарици чак 39% места у парламенту заузимају припаднице лепшег пола.

Улагање у образовање: Енглеска би била близу титуле, а опет - тако далеко. Пала би у полуфиналу, и то због Гане. А Гана би потом била кобна и по Белгију, претходно бољу од Костарике, јер се у Гани чак 8,1 одсто државног буџета улаже у образовање.

Улагање у војску: Срби би, већином одмах "гласали" за Американце, али заправо Американци не би ни прошли групу, када би се гледало колики део буџета се улаже у војску. У полуфиналу би Алжирци "тукли" Грчку, Руси Колумбију, а у финалу би титула припала - Алжиру, јер се у тој земљи 4,6% буџета улаже у армију.

Мобилни: По броју мобилних телефона по глави становника, Мундијал би имао занимљиву завршницу. Немци би покекли против Уругваја у поуфиналу, у другом би Италија морала да честита Русима, а Руси би потом узели титулу јер у Русији на једног становника "иде" 1,84 мобилна телефона.

Индекс телесне масе: Када се упореде висина и тежина, и то једном не баш претерано тешком математичком формулом, добија се нешто што се назива индекс телесне масе. Ако вам је он од 18,4 до 25, онда сте нормалне ухрањености. Али, када имате 27,8, то се сматра гојазношћу, а како је то просек за америчке житеље, онда би њима припала мундијалска титула, јер би у финалу добили Мексиканце. Иначе, тај чувени БМИ индекс се рачуна тако што масу поделите са својом висином у метрима коју сте "дигли на квадрат". Нпр. ако сте тешки 80 килограма, а високи 175 цм, онда 80 поделите са 1,75 x 1,75, тј са 3,06, онда вам је БМИ 26,1. А, рекосмо, нормална тежина је када је БМИ од 18,5 до 25. Но, да се вратимо ми фудбалу. Добро, не морамо баш одмах.

Неудате жене: Ако трагате за женом свог живота, идите у Бразил. Озбиљно. Како тврди "Вол стрит журнал", а његове податке смо и користили за ову причу, тамо чак 44,6 одсто дама старих од 45 до 49 година уопште нису удате. И, када би се тај податак гледао као пресудан за освајање Мундијала, Бразил би "тукао" Енглеску у финалу, у полуфиналу би испали Француска и САД, у четвртфиналу Колумбијке, пардон, Колумбија, Немачка, Чиле и Швајцарска.

Ето, има разних Мундијала. Све зависи из ког угла гледате. Тако је и у животу. Што рече Шекспиров Хамлет "Ништа на свету није само по себи добро или лоше, мишљење га чини таквим".

Отворите очи. И - мислите добро.

Коментари / 0

Оставите коментар