BiH osvaja Mundijal kad bi...

U fudbalu često ne odlučuje puko umeće sa loptom, već i mnogi drugi faktori. Neko će odmah reći "Sreća!", neko dodati "Taktika!", a oni koji kroz život koračaju ne skrivajući emocije - samo će se osmehnuti i reći "Srce. Srce odlučuje". A šta bi bilo kada bi neki drugi parametri bili od presudnog značaja?

Fudbal 14.06.2014 | 15:56
BiH osvaja Mundijal kad bi...

Šta bi bilo kada bi se, recimo, gledala nezaposlenost, ili ako bi presudna bila inflacija, najgora klima ili broj zavisnika od pušenja? Bio bi to "Mundijal realnosti" i njegovi rezultati bi bili ovakvi:

Kada bi stvarno nezaposlenost u jednoj državi bila isticana kao glavni faktor, u prvom polufinalu Kamerun bi dobio Nigeriju, a u drugom bi Bosna i Hercegovina savladala - Španiju. A onda, u velikom finalu, Bosanci bi sa svojih 44,3% "deklasirali" Kamerunce. Tužno, zar ne? Ali, to je realnost. Mi smo malo na nju počeli da zaboravljamo kada krenu ovi fudbalski dani, a ne bi valjalo.

Pre nego što se "opasuljimo", a može tome da nam posluži i nastavak ovog teksta, evo i "rezultata" u ostalim zanimljivim kategorijama, najpre onim koji imaju veze sa samim fudbalom, a potom nekim ... pa, reći ćemo samo: više nego važnim:

Populacija: Da je broj stanovnika bitan, u polufinalu bi Amerikanci dobili Brazil, u drugom Nigerija Meksikance, a u finalu bi ekipa SAD sa 318,9 miliona žitelja iza sebe postala šampion.

Visina: U polufinalu bi najpre Nemci dobili Grke, a Belgijanci Italijane, da bi u borbi za trofej on pripao Belgiji, čija je prosečna visina igrača 185,2 cm

"Nizina": Kada je o najnižim ekipama reč, među četiri najbolje bi se plasirali Čileanci, Ekvadorci, Hondurašani i Meksikanci, a u velikom finalu Čile bi osvojio titulu zbog svojih 176 cm prosečne visine fudbalera

Težina: Bosanci bi i ovde daleko dogurali, i to do finala, jer bi u nokaut fazi nadmašili Švajcarsku, Nemačku i Grčku, ali bi onda poklekli od Nigerije, čiji je svaki igrač, prosečno, težak 79,7 kilograma.

Lakoća: Suprotno tome, da u fudbalu odlučuje koliko ste laki, Meksiko bi sa prosečnom težinom igrača od 70,7 kilograma u polufinalu dobio Ekvadorce, a onda u finalu i Čileance, koji bi prethodno nadmašili Iran.

Starost: Bez premca, sa 28,9 godina starosti, Argentina bi se prošetala kroz ovaj Mundijal, eliminsavši Ruse u četvrtfinalu, Urugvaj u polufinalu, a Portugalce u borbi za "zlatnu boginju"

Mladost: Bila bi to zanimljiva polufinala, Gana - Holandija i Belgija - Australija, a u finalu bi Gana uzela trofej Belgijancima jer ima najmlađu ekipu na šampionatu. Prosečna starost "crnih zvezda" je 25,8 godina.

Aerodromi: "Kakvi sad aerodromi?", pitaće neko, a mi ćemo reći "Radi se o tome koliko koja država-učesnica Mundijala ima aerodroma na svakih 100.000 stanovnika". U takvom Mundijalu, u finalu bi Amerikanci sa svojih 4,24 savladali Urugvaj. Interesantno, u polufinalu bi bili još i Argentina i - Kostarika.

Šume: Eko-Mundijal bi mogao se zasniva i na pitanju "Ko ima najveću pokrivenost svoje teritorije šumama?". U tom slučaju, Japan bi dobio Honduras u polufinalu, a Južna Koreja najpre Španiju, ali bi izgubila od Japanaca u borbi za tron jer u "zemlji izlazećeg sunca" čak 67% teritorije je pošumljeno.

Voda: Holandija bi bez mnogo muka osvojila titulu kada bi se gledalo koliki se procenat površine unutar kopnenih granica nalazi "pod vodom". U polufinalu bi ispali SAD i Gana, a u finalu Kolumbija, koja ne bi mogla da parira holandskim 18,4%.

Kiša: Ove godine bismo i mi učestvovali na takvom Mundijalu, onom na kome bi količina padavina bila odlučujuća, no kako nas nema, kada bi se stvarno odigrao aktuelni šampionat i to po tom parametru, u polufinalu bi se našli Kolumbija, Ekvador, Kostarika i Honduras, a Kostarikanci bi uzeli titulu jer kod njih padne 29,26 cm kiše po kvadratnom metru godišnje.

Poljoprivredno zemljište: Čudno ili ne, Englezi bi u ovom smislu pobedili Ganu u polufinalu, ali bi i dalje čekali na titulu koje nema od 1966, jer bi ih u fianlu pobedila Nigerija, prethodno izabcivši Urugvajce. A Nigerija bi osvojila titulu jer joj je čak 83,7% teritorije - poljoprivredno zemljište.

Urbano stanovništvo: Bila bi to zanimljiva polufinala, Japan bi dobio Francuze, Belgija Urugvajce, a onda bi u finalu titula pripala - Belgiji, čijih 98% žitelja živi u gradovima.

Porast stanovništva: U borbi onih koji nemaju problem sa "belom kugom", od 32 učesnika aktuelnog Mundijala četiri ekipe u polufinalubile bi Kamerun i Gana sa jedne strane žreba, a Nigerija i Australija sa druge. U finalu bi Nigerija, sa 2,8% porasta broja stanovnika godišnje, pobedila Kamerunce i uzela trofej.

Pad broja stanovništva: Suprotno prethodnom, kod onih koji imaju ozbiljnih problema sa prirodnim priraštajem, u polufinalu bi Hrvatska izgubila od Nemaca, a Portugal od Italije, da bi onda "azuri" uzeli trofej "pancerima" jer je u Italiji najveći pad broja stanovništva, čak dva odsto godišnje.

Saobraćajke: Po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama, u polufinalu bi igrali Nigerija - Brazil i Iran - Urugvaj. A u finalu, Nigerija bi izgubila od Irana u kome svake godine prosečno 34,1 osoba na svakih 100.000 izgubi život u saobraćajkama.

Bezbednost na putu: Suprotno prethodnom, kada bi bezbednost u saobraćaju bila ključna za osvajanje Mundijala, Švajcarska bi u polufinalu dobila Japan, ali bi u finalu izgubila od Engleske koja bi, posle pobede nad Francuskom, sa samo 3,7 poginulih godišnje na 100.000 stanovnika uzela konačno svoju prvu titulu od 1966.

Ubistva: Da se Svetsko prvenstvo održava u rubrici "crna hronika", Honduras bi uzeo tiulu sa 90,4 ubistava godišnje na svakih 100.000 stanovnika. U finalu bi pao čak i Meksiko, a u polufinalu Kolumbija i Nigerija.

Inflacija: Mi bismo titulu sigurno osvojili 1993, ali tada se nije igrao Mundijal. Što se ovog tiče, i njegovih aktuelnih učesnika, trofej bi pripao Iranu sa godišnjom inflacijom od 35,2%, druga bi bila Gana, a u polufinalu bi bili zaustavljeni domaćin Brazil i Urugvaj.

Internet: Kada bi o trofeju odlučivao broj internet korisnika po glavi stanovnika, u polufinalu bi Australija ispala od Švajcarske, a Južna Koreja od Holandije. I, upravo bi Holandija uzela titulu jer u njoj od 100 ljudi - čak 93 aktivno koristi internet.

Žene u vlasti: Navikli smo da je u evropskim državama zastupljenost žena u politici prilična, ali samo jedna bi bila u polufinalu Mundijala, da to odlučuje. I pritom, Belgija ne bi prošla dalje od polufinala, baš kao što bi tada bio zaustavljen i Meksiko. A u finalu bi Kostarika uzela trofej Ekvadoru, jer u Kostarici čak 39% mesta u parlamentu zauzimaju pripadnice lepšeg pola.

Ulaganje u obrazovanje: Engleska bi bila blizu titule, a opet - tako daleko. Pala bi u polufinalu, i to zbog Gane. A Gana bi potom bila kobna i po Belgiju, prethodno bolju od Kostarike, jer se u Gani čak 8,1 odsto državnog budžeta ulaže u obrazovanje.

Ulaganje u vojsku: Srbi bi, većinom odmah "glasali" za Amerikance, ali zapravo Amerikanci ne bi ni prošli grupu, kada bi se gledalo koliki deo budžeta se ulaže u vojsku. U polufinalu bi Alžirci "tukli" Grčku, Rusi Kolumbiju, a u finalu bi titula pripala - Alžiru, jer se u toj zemlji 4,6% budžeta ulaže u armiju.

Mobilni: Po broju mobilnih telefona po glavi stanovnika, Mundijal bi imao zanimljivu završnicu. Nemci bi pokekli protiv Urugvaja u poufinalu, u drugom bi Italija morala da čestita Rusima, a Rusi bi potom uzeli titulu jer u Rusiji na jednog stanovnika "ide" 1,84 mobilna telefona.

Indeks telesne mase: Kada se uporede visina i težina, i to jednom ne baš preterano teškom matematičkom formulom, dobija se nešto što se naziva indeks telesne mase. Ako vam je on od 18,4 do 25, onda ste normalne uhranjenosti. Ali, kada imate 27,8, to se smatra gojaznošću, a kako je to prosek za američke žitelje, onda bi njima pripala mundijalska titula, jer bi u finalu dobili Meksikance. Inače, taj čuveni BMI indeks se računa tako što masu podelite sa svojom visinom u metrima koju ste "digli na kvadrat". Npr. ako ste teški 80 kilograma, a visoki 175 cm, onda 80 podelite sa 1,75 x 1,75, tj sa 3,06, onda vam je BMI 26,1. A, rekosmo, normalna težina je kada je BMI od 18,5 do 25. No, da se vratimo mi fudbalu. Dobro, ne moramo baš odmah.

Neudate žene: Ako tragate za ženom svog života, idite u Brazil. Ozbiljno. Kako tvrdi "Vol strit žurnal", a njegove podatke smo i koristili za ovu priču, tamo čak 44,6 odsto dama starih od 45 do 49 godina uopšte nisu udate. I, kada bi se taj podatak gledao kao presudan za osvajanje Mundijala, Brazil bi "tukao" Englesku u finalu, u polufinalu bi ispali Francuska i SAD, u četvrtfinalu Kolumbijke, pardon, Kolumbija, Nemačka, Čile i Švajcarska.

Eto, ima raznih Mundijala. Sve zavisi iz kog ugla gledate. Tako je i u životu. Što reče Šekspirov Hamlet "Ništa na svetu nije samo po sebi dobro ili loše, mišljenje ga čini takvim".

Otvorite oči. I - mislite dobro.

Komentari / 0

Ostavite komentar