На данашњи дан: Енглези више нису прваци

Фудбалска репрезентација Енглеске, коју у поноћ очекује велики дерби са Италијом, баш на овај дан, 14. јуна, и то 1970. последњи пут је себе могла да назове "актуелним шампионом света".

Фудбал 14.06.2014 | 15:50
На данашњи дан: Енглези више нису прваци

На овај дан пре три деценије и четири године приде, на програму Мундијала у Мексику био је четвртфинални дуел између Енглеза и Западне Немачке у који је селекција "гордог албиона" ушла као бранилац трофеја жељан да по други пут у низу дође на кров света.

Све је по њих и деловало савршено тог поподнева на стадиону Гуанахуто у Леону, јер су преко Мулерија и Питерса повели са 2:0 и то вођство имали све до 68. минута.

А онда... Онда су Немци по ко зна који пут у својој фудбалској историји показали да веома лоше пролазе они који их отпишу.

Најпре је екипу чија је прва звезда био Боби Чарлтон начео Франц Бекенбауер, а онда је селектор светских првака Алф Ремзи одлучио да Чарлтона повуче са терена, што због умора, што због жеље да сачува оно што је преостало од вођства.

Није се тај потез ни мало исплатио екипи из Енглеске, јер је Уве Зелер само шест минута после те замене својим поготком изборио продужетке, да би легендарни Герд Милер запечатио судбину дотадашњих владара света поготком у 108. минуту.

Енглези су тако 14. јуна 1970. последњи пут наступили као званични светски прваци, а Немци су потом морали да се задовоље трећим местом јер су после полуфиналног пораза од Италијана (4:3 после проужетака) савладали Уругвај са 1:0.

Бразил је и те године био најбољи, савладавши у финалу "азуре" са 4:1 што им је било довољно да у трајно власништво добију пехар који су освојили трећи пут у историји Мундијала.

А Енглези?

Енглези од тог дана, баш на овај дан, никада више за себе нису могли да кажу "прваци смо света у фудбалу".

Коментари / 0

Оставите коментар