Na današnji dan: Englezi više nisu prvaci

Fudbalska reprezentacija Engleske, koju u ponoć očekuje veliki derbi sa Italijom, baš na ovaj dan, 14. juna, i to 1970. poslednji put je sebe mogla da nazove "aktuelnim šampionom sveta".

Fudbal 14.06.2014 | 15:50
Na današnji dan: Englezi više nisu prvaci

Na ovaj dan pre tri decenije i četiri godine pride, na programu Mundijala u Meksiku bio je četvrtfinalni duel između Engleza i Zapadne Nemačke u koji je selekcija "gordog albiona" ušla kao branilac trofeja željan da po drugi put u nizu dođe na krov sveta.

Sve je po njih i delovalo savršeno tog popodneva na stadionu Guanahuto u Leonu, jer su preko Mulerija i Pitersa poveli sa 2:0 i to vođstvo imali sve do 68. minuta.

A onda... Onda su Nemci po ko zna koji put u svojoj fudbalskoj istoriji pokazali da veoma loše prolaze oni koji ih otpišu.

Najpre je ekipu čija je prva zvezda bio Bobi Čarlton načeo Franc Bekenbauer, a onda je selektor svetskih prvaka Alf Remzi odlučio da Čarltona povuče sa terena, što zbog umora, što zbog želje da sačuva ono što je preostalo od vođstva.

Nije se taj potez ni malo isplatio ekipi iz Engleske, jer je Uve Zeler samo šest minuta posle te zamene svojim pogotkom izborio produžetke, da bi legendarni Gerd Miler zapečatio sudbinu dotadašnjih vladara sveta pogotkom u 108. minutu.

Englezi su tako 14. juna 1970. poslednji put nastupili kao zvanični svetski prvaci, a Nemci su potom morali da se zadovolje trećim mestom jer su posle polufinalnog poraza od Italijana (4:3 posle proužetaka) savladali Urugvaj sa 1:0.

Brazil je i te godine bio najbolji, savladavši u finalu "azure" sa 4:1 što im je bilo dovoljno da u trajno vlasništvo dobiju pehar koji su osvojili treći put u istoriji Mundijala.

A Englezi?

Englezi od tog dana, baš na ovaj dan, nikada više za sebe nisu mogli da kažu "prvaci smo sveta u fudbalu".

Komentari / 0

Ostavite komentar