Легенда дана: Фриц Валтер

Легенда Фрица Валтера далеко надмашује границе светских првенстава ако се има у виду шта је све човек прошао на путу до 63 наступа и 33 гола за Немачку као и 411 мечева и 380 голова у дресу родног Кајзерслаутерна.

Фудбал 14.06.2014 | 15:48
Легенда дана: Фриц Валтер

Човек од кога се почињу да се рачунају сви блистави моменти немачког репрезентативног фудбала рођен је 31. октобра 1920. године, а фудбалом је почео да се бави у екипи Кајзерслаутерна када је напунио осам година. Дебитовао је први тим са 17 и до краја каријере није мењао клуб.

За је Немачку дебитовао 1940. године, али су га нацисти само две године касније приморали да се јави у војску да би на крају завршио у заробљеништву на Источном фронту (Мађарска). Чекајући крај рата Валтер се забављао играјући фудбал са мађарским и пољским чуварима и заробљеницима, али када су дошли Руси завршио је у гулагу где је провео пет година. Живот му је поштедео фудбал јер су сапатници из Мађарске знали чиме се бави па су Русима рекли да је човек Аустријанац што га је спасило сусрета са тада новим, врло модерним АК-47.

Валтер се у Немачку вратио са маларијом, али је коначно успео да стане на ноге и 1951. године поново постане репрезентативац, али и капитен. Траку је носио до 1956. године, а 1954. је подигао и прву Викторију за Немачку након тријумфа над Мађарском на СП у Швајцарској. Занимљиво је да је тада злогласна "лака коњица" у групи разбила Немце са 8:3, а иако је била фаворит у финалу Немци су се стисли и победили са 3:2.

Наша легенда дана је на том турниру дао три гола, а генерално је био познат као јако добар техничар, одличан шутер и успут елегантан фудбалер што ће постати главна одлика већине наредних легенди популарних "панцера". Поред тога, познато је да је 1956. године упадом Руса у Мађарску финансирао мађарску репрезентацију колико је могао у знак поштовања за спашен живот, а последњи меч за Немачку одиграо је на Светском првенству 1958. године против Шведске у полуфиналу.

Од фудбала се опростио 1959. године, а није доживео да, како је говорио, у свом Кајзерслаутерну одгледа Немачку на Светском првенству. Стадион на коме је својевремено играла и Црвена звезда, а који данас носи његово име био је домаћин сусрета на Мундијалу током 2006. године, али је Валтер преминуо 17. јуна 2002. године, оставши упамћен као један од пет почасних капитена Немачке и "Златни играч" УЕФА у периоду од 1954. до 2003. године.

Коментари / 0

Оставите коментар