Legenda dana: Fric Valter

Legenda Frica Valtera daleko nadmašuje granice svetskih prvenstava ako se ima u vidu šta je sve čovek prošao na putu do 63 nastupa i 33 gola za Nemačku kao i 411 mečeva i 380 golova u dresu rodnog Kajzerslauterna.

Fudbal 14.06.2014 | 15:48
Legenda dana: Fric Valter

Čovek od koga se počinju da se računaju svi blistavi momenti nemačkog reprezentativnog fudbala rođen je 31. oktobra 1920. godine, a fudbalom je počeo da se bavi u ekipi Kajzerslauterna kada je napunio osam godina. Debitovao je prvi tim sa 17 i do kraja karijere nije menjao klub.

Za je Nemačku debitovao 1940. godine, ali su ga nacisti samo dve godine kasnije primorali da se javi u vojsku da bi na kraju završio u zarobljeništvu na Istočnom frontu (Mađarska). Čekajući kraj rata Valter se zabavljao igrajući fudbal sa mađarskim i poljskim čuvarima i zarobljenicima, ali kada su došli Rusi završio je u gulagu gde je proveo pet godina. Život mu je poštedeo fudbal jer su sapatnici iz Mađarske znali čime se bavi pa su Rusima rekli da je čovek Austrijanac što ga je spasilo susreta sa tada novim, vrlo modernim AK-47.

Valter se u Nemačku vratio sa malarijom, ali je konačno uspeo da stane na noge i 1951. godine ponovo postane reprezentativac, ali i kapiten. Traku je nosio do 1956. godine, a 1954. je podigao i prvu Viktoriju za Nemačku nakon trijumfa nad Mađarskom na SP u Švajcarskoj. Zanimljivo je da je tada zloglasna "laka konjica" u grupi razbila Nemce sa 8:3, a iako je bila favorit u finalu Nemci su se stisli i pobedili sa 3:2.

Naša legenda dana je na tom turniru dao tri gola, a generalno je bio poznat kao jako dobar tehničar, odličan šuter i usput elegantan fudbaler što će postati glavna odlika većine narednih legendi popularnih "pancera". Pored toga, poznato je da je 1956. godine upadom Rusa u Mađarsku finansirao mađarsku reprezentaciju koliko je mogao u znak poštovanja za spašen život, a poslednji meč za Nemačku odigrao je na Svetskom prvenstvu 1958. godine protiv Švedske u polufinalu.

Od fudbala se oprostio 1959. godine, a nije doživeo da, kako je govorio, u svom Kajzerslauternu odgleda Nemačku na Svetskom prvenstvu. Stadion na kome je svojevremeno igrala i Crvena zvezda, a koji danas nosi njegovo ime bio je domaćin susreta na Mundijalu tokom 2006. godine, ali je Valter preminuo 17. juna 2002. godine, ostavši upamćen kao jedan od pet počasnih kapitena Nemačke i "Zlatni igrač" UEFA u periodu od 1954. do 2003. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar