СWОТ: Поплаве ће изазвати пад БДП

Бруто друштвени производ (БДП) Републике Српске могао би у овој години забиљежити пад од неколико процената због катастрофалних поплава које су у мају погодиле Српску.

Република Српска 14.06.2014 | 15:00
СWОТ: Поплаве ће изазвати пад БДП

Ту процјену изнијело је Удружење економиста РС "СWОТ" наводећи да се, уколико трговина претрпи смањење промета од 20 одсто, прерађивачка индустрија буде имала приближан пад, те ако се покажу тачним прелиминарне процјене о штети у пољопривреди, може претпоставити да ће пад БДП-а у 2014. износити неколико процената.

У анализи посљедица поплава по економију РС наведено је да се најнегативнији ефекти очекују у сектору пољопривреде с обзиром на то да је већина те производње сконцентрисана у региону који је најтеже погођен поплавама.

- Након катастрофалних поплава очекују се и измјене у приоритетима потрошње, односно да ће доћи до смањења потрошње на луксуз у корист куповине трајних потрошних добара као што су намјештај, техника, грађевински материјал, те до раста грађевинских активности које ће услиједити ради санације штете - наводи се у анализи.

Стручњаци Удружења економиста РС "СWОТ" истичу да је реално очекивати да ће први ефекти поплава по домаћу производњу бити негативни, али да би дугорочни ефекти могли да буду нешто повољнији.

-  Дио производних предузећа на поплављеним подручјима је директно погођен и они ће, у најмању руку, смањити, ако не и зауставити производњу у неком периоду. Међутим, може се очекивати већи ниво активности у грађевинском сектору, који би за собом могао повући пратеће и повезане гране, а прије свега производњу грађевинског материјала и дрвопрерађивачку индустрију - истиче се у анализи.

Када је у питању утицај поплава на спољну трговину, као најреалнија опција је наведено да ће доћи до смањења и увоза и извоза.

Коментари / 0

Оставите коментар