SWOT: Poplave će izazvati pad BDP

Bruto društveni proizvod (BDP) Republike Srpske mogao bi u ovoj godini zabilježiti pad od nekoliko procenata zbog katastrofalnih poplava koje su u maju pogodile Srpsku.

Republika Srpska 14.06.2014 | 15:00
SWOT: Poplave će izazvati pad BDP

Tu procjenu iznijelo je Udruženje ekonomista RS "SWOT" navodeći da se, ukoliko trgovina pretrpi smanjenje prometa od 20 odsto, prerađivačka industrija bude imala približan pad, te ako se pokažu tačnim preliminarne procjene o šteti u poljoprivredi, može pretpostaviti da će pad BDP-a u 2014. iznositi nekoliko procenata.

U analizi posljedica poplava po ekonomiju RS navedeno je da se najnegativniji efekti očekuju u sektoru poljoprivrede s obzirom na to da je većina te proizvodnje skoncentrisana u regionu koji je najteže pogođen poplavama.

- Nakon katastrofalnih poplava očekuju se i izmjene u prioritetima potrošnje, odnosno da će doći do smanjenja potrošnje na luksuz u korist kupovine trajnih potrošnih dobara kao što su namještaj, tehnika, građevinski materijal, te do rasta građevinskih aktivnosti koje će uslijediti radi sanacije štete - navodi se u analizi.

Stručnjaci Udruženja ekonomista RS "SWOT" ističu da je realno očekivati da će prvi efekti poplava po domaću proizvodnju biti negativni, ali da bi dugoročni efekti mogli da budu nešto povoljniji.

-  Dio proizvodnih preduzeća na poplavljenim područjima je direktno pogođen i oni će, u najmanju ruku, smanjiti, ako ne i zaustaviti proizvodnju u nekom periodu. Međutim, može se očekivati veći nivo aktivnosti u građevinskom sektoru, koji bi za sobom mogao povući prateće i povezane grane, a prije svega proizvodnju građevinskog materijala i drvoprerađivačku industriju - ističe se u analizi.

Kada je u pitanju uticaj poplava na spoljnu trgovinu, kao najrealnija opcija je navedeno da će doći do smanjenja i uvoza i izvoza.

Komentari / 0

Ostavite komentar