Ништа од бесплатних докумената

Становници поплављених подручја још не могу бесплатно да добију лична документа и путне исправе, како су им раније обећали надлежни, јер Савјет министара БиХ није усвојио потребне правилнике којима би то било омогућено.

Република Српска 14.06.2014 | 14:40
Ништа од бесплатних докумената

Иако су ти правилници, односно Приједлог правилника о допунама Правилника о цијени личних докумената и Приједлог правилника о цијени путних исправа, урађени од стране Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) прије готово 20 дана, Савјет министара БиХ на посљедњој сједници одгодио је изјашњавање по овом питању, преносе Независне.

Незванично сазнају да је разлог због којег нису усвојени ови правилници безбједносне природе, односно страх да би се те одлуке могле злоупотријебити с обзиром на то да грађани из општина и градова који су поплављени или који су погођени клизиштима само на основу изјаве да су изгубили лична документа подносе захтјев за издавање личне карте, возачке дозволе или пасоша.

"Постоје неки безбједносни ризици које треба ријешити и на томе се сада ради. На сљедећој сједници могло би се очекивати да правилници буду усвојени и да се омогући грађанима који су поплављени бесплатно издавање личних и путних исправа", испричао је извор из Савјета министара БиХ.

Исти извор наводи да Савјету министара БиХ није било довољно ни то што је Министарство цивилних послова БиХ крајем маја донијело инструкцију о примјени Упутства о поступцима електронске провјере података грађана на подручјима захваћеним поплавама приликом подношења захтјева за личну карту и путну исправу.

У МУП-у РС, из којег су међу првима грађанима поплављених подручја обећали бесплатна документа, кажу да су свој дио посла урадили и да је све на институцијама БиХ.

"Једна од првих иницијатива Републичког штаба за ванредне ситуације била је да се грађанима које су погодиле поплаве омогући бесплатно издавање личних докумената и путних исправа и то је упућено институцијама БиХ које још то питање нису ријешиле", рекла је Мирна Шоја, портпарол МУП-а РС.

И у ИДДЕЕА кажу да су свој дио посла завршили, израдили потребне правилнике и да се сада само чека Савјет министара БиХ без којег није могуће грађанима издати документа без плаћања.

"Приједлогом је предвиђено да се у општинама, за које надлежни ентитетски орган и органи Брчко дистрикта установе да се ради о подручјима угроженим од поплава и клизишта, иматељи личних карата, возачких дозвола или путних исправа који су пријавили губитак или оштећење и за које надлежни МУП-ови у проведеном поступку утврде да је то настало усљед поплава, ослободе од плаћања накнаде за замјену", рекли су у ИДДЕЕА Независним.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЕРО

14.06.2014 13:32

НЕ ВЕРУЈТЕ ВЛАДАЈУЋИМ КРИМОСИМА У ОБА ЕНТИТЕТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

14.06.2014 13:45

Сада че наравно одговорност пребацивати са једног на други ЕНТИТЕТ. Обечање, лудом радовање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

14.06.2014 13:55

Сигурно је Федерација крива!!!!!! па и за поплаву!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цxxx

14.06.2014 15:16

Све лопови

ОДГОВОРИТЕ