Ništa od besplatnih dokumenata

Stanovnici poplavljenih područja još ne mogu besplatno da dobiju lična dokumenta i putne isprave, kako su im ranije obećali nadležni, jer Savjet ministara BiH nije usvojio potrebne pravilnike kojima bi to bilo omogućeno.

Republika Srpska 14.06.2014 | 14:40
Ništa od besplatnih dokumenata

Iako su ti pravilnici, odnosno Prijedlog pravilnika o dopunama Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata i Prijedlog pravilnika o cijeni putnih isprava, urađeni od strane Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) prije gotovo 20 dana, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici odgodio je izjašnjavanje po ovom pitanju, prenose Nezavisne.

Nezvanično saznaju da je razlog zbog kojeg nisu usvojeni ovi pravilnici bezbjednosne prirode, odnosno strah da bi se te odluke mogle zloupotrijebiti s obzirom na to da građani iz opština i gradova koji su poplavljeni ili koji su pogođeni klizištima samo na osnovu izjave da su izgubili lična dokumenta podnose zahtjev za izdavanje lične karte, vozačke dozvole ili pasoša.

"Postoje neki bezbjednosni rizici koje treba riješiti i na tome se sada radi. Na sljedećoj sjednici moglo bi se očekivati da pravilnici budu usvojeni i da se omogući građanima koji su poplavljeni besplatno izdavanje ličnih i putnih isprava", ispričao je izvor iz Savjeta ministara BiH.

Isti izvor navodi da Savjetu ministara BiH nije bilo dovoljno ni to što je Ministarstvo civilnih poslova BiH krajem maja donijelo instrukciju o primjeni Uputstva o postupcima elektronske provjere podataka građana na područjima zahvaćenim poplavama prilikom podnošenja zahtjeva za ličnu kartu i putnu ispravu.

U MUP-u RS, iz kojeg su među prvima građanima poplavljenih područja obećali besplatna dokumenta, kažu da su svoj dio posla uradili i da je sve na institucijama BiH.

"Jedna od prvih inicijativa Republičkog štaba za vanredne situacije bila je da se građanima koje su pogodile poplave omogući besplatno izdavanje ličnih dokumenata i putnih isprava i to je upućeno institucijama BiH koje još to pitanje nisu riješile", rekla je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

I u IDDEEA kažu da su svoj dio posla završili, izradili potrebne pravilnike i da se sada samo čeka Savjet ministara BiH bez kojeg nije moguće građanima izdati dokumenta bez plaćanja.

"Prijedlogom je predviđeno da se u opštinama, za koje nadležni entitetski organ i organi Brčko distrikta ustanove da se radi o područjima ugroženim od poplava i klizišta, imatelji ličnih karata, vozačkih dozvola ili putnih isprava koji su prijavili gubitak ili oštećenje i za koje nadležni MUP-ovi u provedenom postupku utvrde da je to nastalo usljed poplava, oslobode od plaćanja naknade za zamjenu", rekli su u IDDEEA Nezavisnim.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ERO

14.06.2014 13:32

NE VERUJTE VLADAJUĆIM KRIMOSIMA U OBA ENTITETA.

ODGOVORITE
Name

Saša

14.06.2014 13:45

Sada če naravno odgovornost prebacivati sa jednog na drugi ENTITET. Obečanje, ludom radovanje.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

14.06.2014 13:55

Sigurno je Federacija kriva!!!!!! pa i za poplavu!!!!

ODGOVORITE
Name

cxxx

14.06.2014 15:16

Sve lopovi

ODGOVORITE