Најопаснији гусари свијета у мореузу Малака

Светски лидери у пљачкама бродског товара поново су гусари из југоисточне Азије, само ове године у свету је отето 43 морнара, док је у заорбљеништву око 50 људи.

Свијет 14.06.2014 | 12:10
Најопаснији гусари свијета у мореузу Малака

Гусари из југоисточне Азије повратили су неславну титулу коју су последњих година држали сомалијски пирати и поново постали светски лидери у пљачки бродског товара, преносе азијски медији.

Око 90 одсто светске трговине обавља се морским транспортом, а кроз мореуз Малака и воде Јужног кинеског мора у југоисточној Азији пролази чак 45 одсто укупног светског поморског саобраћаја. Туда плове теретни бродови накрцани сировинама и производима који увозе и извозе гиганти светске економије као што су Кина, Јапан, Јужна Кореја и Тајван, а делом и пловила чији је товар намењен Русији и САД.

Зато је ово уско грло светских поморских рута од огромног стратешког значаја, не само за земље на његовим обалама већ и Источну Азију, већ и цео свет.

Током деведесетих година индонежански и малезијски пирати били су страх и трепет за светске трговце, али их је почетком прошле деценије здружена акција обалских стража Сингапура и Малезије са једне стране и Јапана и других развијених земаља са друге стране, које су пружиле логистичку подршку и помоћ у обуци снага реда у региону, обуздала и свела на поношљиву меру.

Деведесетих, пре свега гусари из Индонезије и Малезије, а онда и са Тајланда и Филипина, били су одговорни за готово две трећине свих светских пљачки и отмица на мору и у лукама.

Уследила је доминација источне Африке, односно, пре свега, сомалијских пирата, који су осим пљачки, прибегавали отмицама и умели да држе посаде месецима, па и годинама. У својим нападима они су неретко користили и ракетне бацаче.

Они су тако изазвали реакцију америчке и других највећих армија света, међу којима и НР Кине, које су у регион послале војне бродове да патролирају широким морским пространством од мореуза Хормуз преко Аденског залива до обала Сомалије и Кеније.

Јачању безбедности у водама источне Африке допринело је и наоружавање трговачких бродова, односно то што су транспортне компаније чији танкери и други теретни бродови пролазе кроз регион почеле да упошљавају професионално обезбеђење наоружано аутоматским пушкама и снајперима.

Ови напори међународне заједнице последњих година су уродили плодом па, прошле године, по подацима Уједињених нација, упркос томе што је забележено 28 напада, ниједан морнар није отет у водама западног Индијског океана у близини Рога Африке. Ово је сјајан резултат када се има у виду да су 2011. чак 736 морнара и 32 брода пали у руке сомалијских пирата.

Сматра се да су годишњи приходи сомалијских пирата тако прошле године пали са око 150 милиона долара годишње на нешто више од 60, а они се више не упућују у дрске излете дубоко у океан већ се држе близу обали "црног континента".

Међутим број пиратских напада на бродове у југоисточној Азији прешао је у 2013. години број од 150, а највећи број њих забележен је у мореузу Малака између Малезије и Индонезије - дуг 800, а широк свега 65 до 250 километара.

Такође, ове године у југоисточној Азији већ је забележен 31 напад или покушај напада, углавном у водама близу Индонезије.

Индонежански пирати најчешће односе гориво и дрвну грађу, али и производе за широку потрошњу, који се могу лако продати у њиховој земљи. Велики профит доноси им и исплата надокнада за ослобађање посаде, а понекад и за повраћај читавог брода у случају да су успели да га отму.

Светска банка процењује да пиратство кошта светску привреду око 18 милијарди долара годишње, бројка у коју су урачунати трошкови настали услед губитка товара или бродова, велики новац уложен у јачање безбедности и суме исплаћене гусарима као откуп за отету посаду, пловило или товар.

Посебан економски проблем представља то што се бродске компаније често одлучују да самостално поднесу штету и не траже осигурање, јер истраге коју спроводе осигуравајуће компаније могу више месеци да блокирају коришћене опљачканих пловила и тако проузрукују губитак који је већи од суме коју осигурање исплати као накнаду штете за пљачку или отмицу.

Поред југоисточне Азије у порасту је и пиратство у водама западне Африке, упозоравају експерти Института за обуку и истраживање Уједињених нација.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мара

14.06.2014 11:47

Гусари

ОДГОВОРИТЕ