БиХ одобрено 7,5 милиона евра кредита

Банка за развој Савјета Европе /ЦЕБ/ одобрила је два кредита у укупном износу 7,5 милиона евра за помоћ БиХ, изјавио је данас у Сарајеву гувернер ове банке Ролф Венцел.

Босна и Херцеговина 14.06.2014 | 11:15
БиХ одобрено 7,5 милиона евра кредита

Венцел је рекао да је кредит од пет милиона евра намијењен за социјални смјештај, а други од 2,5 милиона евра за кредите малим и средњим предузећима.

Он је у изјави новинарима најавио да ће ЦЕБ учествовати на глобалној донаторској конференцији почетком јула и да ће бити дио јединственог напора за помоћ поплављеним подручјима у БиХ.

"До тада ћемо добити извјештај о процјени штете", рекао је Венцел који није могао прецизирати са коликим износом ће ЦЕБ помоћи обнову подручја погођених катастрофалним поплавама и клизиштима.

Он је додао да је ЦЕБ издвојио 100.000 евра грант средстава за идентификовање и мапирање минских поља која су помјерена у поплавама и клизиштима, те за едуковање и информисање младих људи који не знају како мине изгледају, због чега су изложени опасности.

Ова средства, прецизирао је Венцел, биће упућена путем Међународног траст фонда.

Захваљујући на досадашњој помоћи, те јуче одобреним новим кредитима ЦЕБ-а, министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић истакао је да се ради о изузетно повољним кредитним средствима са ниском каматном стопом и са грејс периодом.

"Средства ЦЕБ-а су најповољнија и односе се на распуштање колективних центара и очување радних мјеста. И ова два кредита се односе на то и уско су у вези са елементарном непогодом која нас је задесила", закључио је Шпирић.

У Сарајеву се данас завршава дводневни пленарни годишњи састанак ЦЕБ-а.

Коментари / 0

Оставите коментар