Најезда змија, недостаје серума

Становници готово свих дијелова Српске суочени су послије поплава са најездом змија, а у многим домовима здравља нема серума који се убризгава послије змијског уједа.

Република Српска 14.06.2014 | 09:08
Најезда змија, недостаје серума

Велике врућине које су послије поплава захватиле РС измамиле су змије из легла, а становници су у страху јер их је много више него обично. Многима су "нежељени гости" стигли и пред куће, а вртић у Српцу је привремено затворен док не буду уклоњене змије које су претходних дана виђене у овој установи.

Упркос томе што је углавном ријеч о змијама које нису отровнице, становници страхују јер су се појавиле и тамо гдје их никада није било. Иако у Добоју грађани свакодневно виђају змије, замјеник директора Дома здравља Анђа Сушић рекла је да није повећан број пацијената.

Дио количина серума у Хитној служби уништиле су поплаве тако да имамо одређене залихе у Дому здравља и у Болници "Свети апостол Лука" - рекла је Сушићева и додала да је у току јучерашњег дана требало да стигну додатне количине серума за Хитну службу.

У Дому здравља у Шамцу казали су да располажу само једним серумом и да не знају када ће добити веће количине. Још тежа ситуација је у Дому здравља у Доњем Жабару гдје су рекли да серума уопште немају.

“Велика је најезда змија, надамо се да ћемо ускоро добити серум”, казали су у овом Дому здравља.

На подручју Требиња бројне змије су примијећене и пред кућама. Противотрова има довољно у Дому здравља Требиње, што није случај са апотекама и ветеринарским амбулантама. Доктор Биљана Суша савјетује пацијентима да у случају уједа змије одмах позову Службу хитне помоћи, те препоручује мировање да се отров не би ширио. Ветеринар Дана Милић упозорава да змија највише има у камењару и да је највећи број уједа евидентиран код оваца и паса.

“Ветеринарске установе ове године не могу никако набавити серум” рекла је Милићева и додала да користе замјену за серум.

У требињским апотекама кажу да је несташица противотрова и да не могу да га набаве. Директор Болнице у Бијељини Синиша Максимовић рекао је да су се јављали пацијенти са уједом змија, али да тај број није повећан у односу на прошлу годину.

Располажемо довољним количинама серума и сви пацијенти који се јаве са уједом змија су хоспитализовани, казао је Максимовић.

И у Бањалуци и Приједору има довољно серума, али становници ових градова истичу да никада није било више змија.

“У насељу Тукови свако мало се може видјети змија. Људи их свакодневно убијају “ казали су мјештани овог приједорског насеља и додали да се у намјештају и смећу стварају легла змија. У Институту за јавно здравство РС су рекли да располажу довољним количинама серума против змијског уједа.

“Свим домовима који су нам се обраћали да им недостаје серума испоручене су потребне количине” рекли су у Институту.

Директор "Еко-бела" Владимир Шушњар је рекао да дневно у Бањалуци интервенише до три пута због дојаве грађана да су видјели змије.

“Повећана је бројност змија због чега грађани треба да држе чиста дворишта. Змије које смо до сада уклонили нису отровнице” рекао је Шушњар и додао да на простору РС постоје двије врсте отровница поскок и шарка.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

коле

14.06.2014 08:13

Ми у Бијељини имамо Мицу гујара не треба нам серум

ОДГОВОРИТЕ
Name

ноне

14.06.2014 16:16

У Бијељини ,ул.Кнез Иво од Семберије ,500 м од центра града змија је ујела троје дјеце.Све их је спасио Мицо из Модрана.Свака му цаст.

ОДГОВОРИТЕ