Najezda zmija, nedostaje seruma

Stanovnici gotovo svih dijelova Srpske suočeni su poslije poplava sa najezdom zmija, a u mnogim domovima zdravlja nema seruma koji se ubrizgava poslije zmijskog ujeda.

Republika Srpska 14.06.2014 | 09:08
Najezda zmija, nedostaje seruma

Velike vrućine koje su poslije poplava zahvatile RS izmamile su zmije iz legla, a stanovnici su u strahu jer ih je mnogo više nego obično. Mnogima su "neželjeni gosti" stigli i pred kuće, a vrtić u Srpcu je privremeno zatvoren dok ne budu uklonjene zmije koje su prethodnih dana viđene u ovoj ustanovi.

Uprkos tome što je uglavnom riječ o zmijama koje nisu otrovnice, stanovnici strahuju jer su se pojavile i tamo gdje ih nikada nije bilo. Iako u Doboju građani svakodnevno viđaju zmije, zamjenik direktora Doma zdravlja Anđa Sušić rekla je da nije povećan broj pacijenata.

Dio količina seruma u Hitnoj službi uništile su poplave tako da imamo određene zalihe u Domu zdravlja i u Bolnici "Sveti apostol Luka" - rekla je Sušićeva i dodala da je u toku jučerašnjeg dana trebalo da stignu dodatne količine seruma za Hitnu službu.

U Domu zdravlja u Šamcu kazali su da raspolažu samo jednim serumom i da ne znaju kada će dobiti veće količine. Još teža situacija je u Domu zdravlja u Donjem Žabaru gdje su rekli da seruma uopšte nemaju.

“Velika je najezda zmija, nadamo se da ćemo uskoro dobiti serum”, kazali su u ovom Domu zdravlja.

Na području Trebinja brojne zmije su primijećene i pred kućama. Protivotrova ima dovoljno u Domu zdravlja Trebinje, što nije slučaj sa apotekama i veterinarskim ambulantama. Doktor Biljana Suša savjetuje pacijentima da u slučaju ujeda zmije odmah pozovu Službu hitne pomoći, te preporučuje mirovanje da se otrov ne bi širio. Veterinar Dana Milić upozorava da zmija najviše ima u kamenjaru i da je najveći broj ujeda evidentiran kod ovaca i pasa.

“Veterinarske ustanove ove godine ne mogu nikako nabaviti serum” rekla je Milićeva i dodala da koriste zamjenu za serum.

U trebinjskim apotekama kažu da je nestašica protivotrova i da ne mogu da ga nabave. Direktor Bolnice u Bijeljini Siniša Maksimović rekao je da su se javljali pacijenti sa ujedom zmija, ali da taj broj nije povećan u odnosu na prošlu godinu.

Raspolažemo dovoljnim količinama seruma i svi pacijenti koji se jave sa ujedom zmija su hospitalizovani, kazao je Maksimović.

I u Banjaluci i Prijedoru ima dovoljno seruma, ali stanovnici ovih gradova ističu da nikada nije bilo više zmija.

“U naselju Tukovi svako malo se može vidjeti zmija. Ljudi ih svakodnevno ubijaju “ kazali su mještani ovog prijedorskog naselja i dodali da se u namještaju i smeću stvaraju legla zmija. U Institutu za javno zdravstvo RS su rekli da raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv zmijskog ujeda.

“Svim domovima koji su nam se obraćali da im nedostaje seruma isporučene su potrebne količine” rekli su u Institutu.

Direktor "Eko-bela" Vladimir Šušnjar je rekao da dnevno u Banjaluci interveniše do tri puta zbog dojave građana da su vidjeli zmije.

“Povećana je brojnost zmija zbog čega građani treba da drže čista dvorišta. Zmije koje smo do sada uklonili nisu otrovnice” rekao je Šušnjar i dodao da na prostoru RS postoje dvije vrste otrovnica poskok i šarka.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kole

14.06.2014 08:13

Mi u Bijeljini imamo Micu gujara ne treba nam serum

ODGOVORITE
Name

none

14.06.2014 16:16

U Bijeljini ,ul.Knez Ivo od Semberije ,500 m od centra grada zmija je ujela troje djece.Sve ih je spasio Mico iz Modrana.Svaka mu cast.

ODGOVORITE