Америка разматра војну акцију у Ираку

САД разматрају војну акцију у Ираку за сузбијање побуне исламиста који су после заузимања неколико градова кренули на Багдад, изјавио Џон Кери.

Свијет 13.06.2014 | 19:33
Америка разматра војну акцију у Ираку

Амерички државни секретар Џон Кери је рекао да је побуна сунита, који су заузели неколико градова на западу и северу Ирака, такође уперена против америчких и западних интереса.

Ораганизација поникла из Ал Каиде, Исламска држава Ирака и Леванта, својом побуном је вратила Ирак у средиште амнеричке спољне политике, пошто су се на инсистирање председника САД Барака Обаме
америчке борбене трупе повукле 2011. године.

Исламски екстремисти напредују данас из три правца ка Багдаду, пошто су утврдили контролу на претходно освојеним територијама у неколико ирачких области.

Ирачка влада данас је почела да примењује нови план за одбрану Багдада од напада исламиста. Кери је рекао да данас није донета одлука да ли ће војска САД помоћи ирачкој у борби проив побуњеника.

Ирачка влада је тражила од САД ваздушне нападе на терористе што разматра Обамина адмистрација, а Кери је рекао да ће одлука ускоро бити донета. "Ирак је земља с којом смо имали веома директан однос,
веома директне инвестиције и ангажовање, да не споимињем животе наших војника који су изгубљени тамо", рекао је Кери новинарима у Лондону на крају конференције о сексуалном насиљу у конфликтним зонама.

Скоро 4.500 америчких војника је убијено у Ираку од 2003. када је почела инвазија. САД су потрошиле више стотина милијарди долара на сукоб у Ираку. Засад нема назнака да се спрема међународна коалиција која би интервенисала у Ираку.

Британски министар спољних послов Вилијем Хејг је рекао да Лондон није спреман да понуди војну интервенцију у Ираку. Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је оценио да је побуна сунита веома снажна што би могло отежати спречавање поделе Ирака.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Никола

13.06.2014 17:38

Баш чудно за Америку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.06.2014 19:35

Ста це друго паметни нису да то политички ријесе,него само војно,али сад це курвањски авионима неце висе своје дупе однијети тамо ,посто су их арапи истерали као керове,једино код нас се могу курцити

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

13.06.2014 19:37

Гдје дјоде Америка и НАТО ту се све издијели, за крви и оде до додјвола, а они трљају задовољно руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.06.2014 12:18

Опет америцки "национални интереси" на другом крају земљине кугле. Ако су они објавили 4000 погинулих треба то ипак увећати за бар 50%. Могу они бомбардовати али ће ипак морати доћи на копно људима који једва чекају да их "виде". Па нека иду, срећан им пут.

ОДГОВОРИТЕ